chlebek dla dziecka niepełnosprawnego

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

chlebek dla dziecka niepełnosprawnego

Postprzez Małgosia2012 » Cz 17 sty, 2013 21:49

Witam, jestem mamą niepełnosprawnego dziecka, mój problem polega na tym, że moja córka 2,5 roku nie je nic co jest chropowate. Wszystko musi być papkowate. Niedawno musieliśmy przejść na dietę bezglutenową, bezmleczną, bezcukrową oraz bez drożdży. Piekłam już jej chlebek wychodził nawet dobrze, tylko że każdy był jakiś chropowaty miał takie grudki ( chlebek rozmaczam w bebilon pepti 2 ) a u nas grudki oznaczają wymioty :( już drugi tydzień siedzę po nocach i kombinuje. Jakich mąk użyć aby chlebek w konsystencji był podobny do przennego (ten jadła bez problemu). Czy ma któraś z mam przepis na chlebek bez mleka i drożdży aby był taki puszysty.
Małgosia2012
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 3
Dołączył(a): Cz 17 sty, 2013 21:37
Lokalizacja: wielkopolska

Postprzez Frezja » N 20 sty, 2013 17:57

Jeśli Twoja córka nie może jeść również drożdży to może pomyśl o chlebku pieczonym na zakwasie.Jeśli chodzi o puszystość chlebka to tutaj może być większy problem ponieważ chlebki bezglutenowe są najbardziej puszyste zaraz po upieczeniu lub później po odświeżeniu.

____________________________________

Bezglutenowo znaczy smacznie i zdrowo :D
Mam chorego syna na celiakię
Obrazek
Frezja
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 32
Dołączył(a): Śr 14 lis, 2012 13:03
Lokalizacja: Wiśniowa Góra

Postprzez Małgosia2012 » N 20 sty, 2013 22:10

Chlebek na zakwasie już przerabialiśmy jest za bardzo zbity i niestety też nie podchodzi mojej córeczce. Mała może jeść mąkę orkiszową jeżeli chodzi o produkty glutenowe ponieważ ma dietę przeciwgrzybiczą. Ostatnio nawet fajny mi wyszedł chlebek z mąki orkiszowej typ 650 i mąki kasztanowej na proszku do pieczenia ( puszysty i mięciutki ) ale i po tym chlebku wystąpiły wymioty :(. Jednym słowem straciłam nadzieję co do chlebka, który pasowałby mojej córce. Może miałby ktoś pomys na jakiś chlebek z mąką orkiszową bez mleka i drożdży.
Małgosia2012
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 3
Dołączył(a): Cz 17 sty, 2013 21:37
Lokalizacja: wielkopolska

Postprzez Sheep » Pn 21 sty, 2013 00:25

A orkisz jest jakiś antygrzybowy? Pytam, bo jeśli może orkisz, to dziwne mi się wydaje zalecenie bezglutenowości...
A co do chlebka, to zerknij na ten przepis: http://forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=3959
Wiem, zawiera jogurt i cukier, ale z cukru spokojnie można zrezygnować, chlebek jest na sodzie, nie kruszy się za wiele i jest miękki. Nie wiem tylko, czym zastąpić jogurt, może rozciapanym bardzo miękkim bananem? ziemniakiem? i dać kapkę więcej oleju? Spróbuj poeksperymentować, ja ten przepis lubię, bo robiłam z pięć-sześć razy i nigdy źle nie wyszło.
Obrazek
Avatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1433
Dołączył(a): Cz 15 gru, 2005 21:36
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Frezja » Pn 21 sty, 2013 12:42

Małgosiu mąka orkiszowa zawiera gluten ponieważ orkisz to odmiana pszenicy.Jeśli u twojej córeczki po zjedzeniu chleba z takiej mąki pojawiły się wymioty to może spowodowane były tym że w tym chlebku był gluten.Jeśli przepis z którego upiekłaś ten chlebek odpowiada Ci to może po prostu zastąp mąkę orkiszową inną mąką tylko że bezglutenową.Nie poddawaj się i nie martw na pewno będzie dobrze z czasem osiągniesz swój cel.
Mam chorego syna na celiakię
Obrazek
Frezja
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 32
Dołączył(a): Śr 14 lis, 2012 13:03
Lokalizacja: Wiśniowa Góra

Postprzez Nalewka » Wt 22 sty, 2013 02:31

Chleb na zakwasie nie musi być zbity, tylko trzeba mu dać czas na wyrośnięcie.
Zakładam, że masz dobry dojrzały zakwas i masz go dużo.

Zakwas dla bezglutka nie może zawierać glutenu, to chyba zrozumiałe. Można go więc zrobić na mące ryżowej, gryczanej, czy dowolnej innej bg.

A może zrób córce bułeczki z fasoli, ciecierzycy czy maki migdałowej?
Nietolerancja? Jasne, nazywa się Hashimoto...
Nalewka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 370
Dołączył(a): So 23 kwi, 2011 09:27
Lokalizacja: W-wa Ursynów

Postprzez Małgosia2012 » Wt 22 sty, 2013 13:25

Orkisz jest mąką zdrowszą od pszenicy zawiera dużo witamin, błonnika, żelaza, kwasów tłuszczowych, białka, u osób z alergią pokarmową jest najlepsza ponieważ jest w dużej części wchłaniana w nasz organizm. Moja córka nie ma uczulenia na gluten miała robione badania ( choć to nie wyklucza, że go toleruje), je grysik orkiszowy który w konsystencji przypomina kaszkę i je bez problemu. Z jej diety mam wyeliminować : cukier, produkty z białej mąki ( oprócz orkiszu), drożdże, biały ryż, cytrusowe i słodkie ( w tym niestety banana, za którym przepadała), sery pleśniowe, zółte majonezy, ketchup, wszystkie dania gotowe przyrządzane metodami przemysłowymi, przyprawy wieloskładnikowe. Efekty widzę bo mała jest mniej wysypana i nie męczy się przy robieniu kupek.

Wymioty są wynikiem tego, że ma nadwrażliwość jamy ustnej- walczymy z nią od 6 miesiąca jej życia.

Co do chlebka, na zakwasie wiem, że musi wyrosnąć bo sama piekę od przeszło roku dla siebie :) wiec wprawę mam - córka nie toleruje go ponieważ nie rozpuszcza się w mleku tak jak biały pszenny chleb.

Może jest to głupie, ale sama chcę aby córka przeszła na dietę bezglutenową, ponieważ ma dużo cech autystycznych tj stereotypowe zachowanie, agresja i autoagresja - jeszcze nie była diagnozowana przez specjalistów a przy dzieciach chorych na autyzm zalecana jest dieta bezglutenowa.

W ogóle mała miała robione testy pokarmowe ale wszystko wyszło OK, no ale problem jak jest to jest i co gorsza zwalają winę na jej wadę mózgu którą ma.
A dziecko które robi 2-5 kupek dziennie i każda inna oraz przed pruknięciem płacze i się pręży a później odczuwa ulgę i płacz ustaje - to chyba coś jest nie tak. Gastroenterolog nie widzi problemu zapisuje debridat a kolonoskopii nie chcę się podjąć bo niby za mała.



mogłabym dostać przepis na te bułeczki z fasoli, ciecierzycy czy maki migdałowej.

Przepraszam Was, że tak truje :oops: i dziękuję z pomoc i rady :)
Małgosia2012
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 3
Dołączył(a): Cz 17 sty, 2013 21:37
Lokalizacja: wielkopolska

Postprzez Nalewka » Wt 22 sty, 2013 14:23

Buleczki ziemniaczane
500g ziemniakow
szczypta soli
1/2-1 filizanki wody mineralnej
5 lyzek maki ziemniaczanej
5 lyzek maki z prosa (lub kukurydzy)
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzka olej lub 2 lyzki stopione maslo
Obrane i pokrojone w kawalki ziemniaki gotowac w malej ilosci wody (15 minut) i razem z woda ugniatac. Mieszac proszek do pieczenia z sola i mąkami, mieszac z ziemniakami i zrobic z tego ciasto (ma miec konsystencje ciasta drozdzowego). Wlozyc ciasto do pojemnikow na mufinki, piec w nagrzanym piekarniku 15-20 minut przy 200 stopni.


Wafle jaglane

750g kaszy jaglanej
1 1/2 l wody
3/4 l wody mineralnej
200g miekkie maslo
550g platki jaglane
1-2 lyzeczek soli
Umyc kasze pod goraca woda, wsypac do gotujacej sie wody, gotowac ok. 20 minut.
Potem mieszac z woda mineralna, sola, maslem i platkami, ew. zmiksowac. Ciasto dac do gofrownicy, piec ok. 7-10 minut. Wychodzi ok. 20-25 wafli, mozna zamrozic.


Bułeczki z fasoli
1 puszka białej fasoli (lub pełna szklanka namoczonej i ugotowanej do miękkości fasoli)
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka tymianku suszonego
Garść świeżego tymianku albo innych ziół
Fasolę mielimy lub blendujemy. Do puree wrzucamy jajka i przyprawy. Mieszamy i wylewamy po dwie łyżki stołowe do foremek na mufinki, po wierzchu możemy je posypać solą gruboziarnistą, ziołami czy makiem. Pieczemy na 175stC przez 30-40 minut.


Gofry owsiano-migdałowe
Składniki suche:
1 1/2 szklanki maki owsianej (630)
1/2 szklanki mielonych migdałów
Składniki mokre:
1 szklanka wody mineralnej gazowanej
4 łyżki oleju
2 łyżki naturalnego miodu
2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
Składniki na 10 sztuk
Składniki suche wsypujemy do naczynia i mieszamy.
Składniki mokre - żółtka, olej, miód, aromat i wodę mieszamy w osobnym naczyniu.
Do składników suchych dodajemy składniki mokre i dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z pozostałym ciastem.
Gofry pieczemy w dobrze nagrzanej gofrownicy przez 3-4 minuty, nie dłużej, bo pieką się bardzo szybko. Jeśli mamy gofrownicę z opcją przewracania to po około 1 minucie zmieniamy stronę. (można upiec w foremkach na mufinki jako bułeczki)


Ciasto orzechowe bez mąki
150g migdałów obranych ze skórki (całych)
100g orzechów dowolnych
pół kostki masła
100g cukru*
ok. 6 jajek
Migdały i orzechy zmiksować na proszek i przesypać do miski. Do miksera włożyć pół kostki masła i 100 g cukru i miksować, aż masa zrobi się jednolita i biała. Dodać żółtka (ok. 6 sztuk, ale pojedynczo). Dodać mąkę migdałową. Z 6 białek ubić sztywną pianę (z dodatkiem niewielkiej ilości soli), delikatnie wmieszać do ciasta.
Przygotowane ciasto wlać do formy tortowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 45 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
* wersja wytrawna - zmiksować żółtka z masłem, dodać mąkę migdałową, lekko słoną pianę z białek, można dodać dowolne zioła czy ziarenka np. tymianek, pokrzywę czy tp., wymieszać i piec w foremkach na mufinki jako bułeczki.


Biszkopt orzechowy
250 g orzechów włoskich
6 jajek
proszek do pieczenia
ocet
ksylitol
esencja waniliowa*
Orzechy mielimy na drobno, białka oddzielamy od żółtek, żółtka mieszamy z 1 łyżka octu i 2 płaskimi łyżeczkami proszku do pieczenia. Mieszamy wszystko razem, dodając ksylitol - ok. 4 kopiastych łyżek. Pieczemy w 180 stopniach na blasze wyłożonej papierem aż się upiecze - czyli sprawdzamy patyczkiem, czy jest suche. W praktyce ok. 20 - 30 minut.
* wersja wytrawna - to samo, ale bez zapachu waniliowego i z dodatkiem łyżeczki ksylitolu, upiec w foremkach na mufinki jako bułeczki, albo w keksówce.


Polenta
1 filiżanka grubo mielonej kukurydzy (kaszki),
3 filiżanki wody,
¼ łyżeczki soli morskiej.
Wymieszaj kaszkę z ½ filiżanki wody, resztę wody zagotuj i powoli, mieszając wlewaj polentę. Dodaj sól i przykryj garnek. Gotuj 30-40 minut, czasem mieszając. Wylej na foremkę i po ostygnięciu pokrój w kwadraty. Następnie podsmaż na rumiano, albo podawaj jako podstawę kanapek.
Możesz zrobić wersję “na słodko” dodając rodzynki, migdały lub “na słono” z warzywami.


Kotlety z cieciorki

2 filiżanki ugotowanej i zmiksowanej cieciorki,
4 łyżki mąki ryżowej lub na pół z kukurydzianą,
zmiażdżony ząbek czosnku,
łyżka pokrojonej natki pietruszki,
1 łyżka soku z cytryny,
½ łyżeczki kardamonu lub kurkumy (można pominąć)
Wymieszaj składniki, uformuj placuszki i smaż na patelni na złoty kolor (można też upiec w gofrownicy albo w piekarniku). Takie kotlety możesz robić także z innych fasoli, a zamiast mąk możesz użyć świeżo mielonego siemienia lnianego albo jajek (większości alergików może zamiennie do jajek kurzych stosować jajka przepiórcze – 1 jajo kurze to 2-3 przepiórcze).


Racuchy
4 jaja przepiórcze
4 czubate łyżki mąki kukurydzianej
1 szkl mleka bez laktozy (np. zbożowe) plus zaprawa waniliowa
1-1,5 jabłka (w zależności od wielkości)
Jajka zmiksowałam z mąką i napojem, dodałam starte na grubej tarce jabłko i smażyłam na oleju małe racuszki. Potem posypałam lekko cukrem-pudrem. Były super (oczywiście smakowały trochę "inaczej' niż prawdziwe ale ponieważ córeczka innych nigdy nie próbowała to zajadała ze smakiem mówiąc że to "buła" której jej przecież nie wolno.


Cdn
Nietolerancja? Jasne, nazywa się Hashimoto...
Nalewka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 370
Dołączył(a): So 23 kwi, 2011 09:27
Lokalizacja: W-wa Ursynów

Postprzez Frezja » Cz 24 sty, 2013 13:32

Nalewko zainteresował mnie ten przepis na bułeczki ziemniaczane napisz czy są one podobne do takich zwykłych bułek czy można je zjeść z wędliną albo serkiem albo napisz jak Ty je podajesz.
Mam chorego syna na celiakię
Obrazek
Frezja
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 32
Dołączył(a): Śr 14 lis, 2012 13:03
Lokalizacja: Wiśniowa Góra

Postprzez Nalewka » Cz 24 sty, 2013 15:46

Podobne, to dobre określenie. Nie takie same, ale podobne :)
Tylko, że ja nie pamiętam już smaku bułek pszennych, długie lata nie jem białego pieczywa...

Piekę różne niby-bułki na słono w foremkach do mufinek, jedne wyrastają z czubkiem, inne są dość płaskie, ale wszystkie studzę na kratce (pod ściereczką) i potem kroję w poziomie na plasterki - kromki. Jem jak zwykły chleb, czyli z hummusem, twarogiem, warzywami, pieczonym mięsem, sałatką jarzynową, masłem i miodem, czy konfiturą, pastą jajeczną, albo rybną itd itp.

Właśnie znalazłam przepis na buły z soczewicy i ciecierzycy, jak wypróbuję, to tez dam przepis.
No i szukam przepisu na babę z grochu, ale to chyba tylko w Compendium ferculorum za 70,- zł...

Czy napisałam już, że te receptury powyżej wszystkie są z netu, tylko dokładnego autorstwa nie potrafię podać... niektóre lekko zmodyfikowane, albo bardziej zmodyfikowane, ale jednak źródło mają w sieci...
Nietolerancja? Jasne, nazywa się Hashimoto...
Nalewka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 370
Dołączył(a): So 23 kwi, 2011 09:27
Lokalizacja: W-wa Ursynów

Postprzez Frezja » Pt 25 sty, 2013 00:50

Dopytuje o bułki ponieważ mam synka na diecie.Nie mam zbyt dużego doświadczenia bo dietę stosujemy pół roku.Przez ten czas udawało mi się upiec dla niego chleb pizzę gofry... ale bułki to jest katastrofa.Ostatnio odpuściłam sobie pieczenie kupiłam gotowe kajzerki chciałam je odświeżyć w mikrofali.Gdy je wyjęłam z kuchenki to nawet dość głośno postukałam nimi w blat kuchenny tak były twarde :053: Więc jeśli chodzi o bułki to chyba będę musiała się jeszcze dużo nauczyć.Nie poddam się jednak tak łatwo i sprawdzę Twój przepis.
Mam chorego syna na celiakię
Obrazek
Frezja
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 32
Dołączył(a): Śr 14 lis, 2012 13:03
Lokalizacja: Wiśniowa Góra

Postprzez justynapawlowska155 » N 10 lut, 2013 08:48

Małgosia2012 napisał(a):debridat a kolonoskopii nie chcę się podjąć bo niby za mała.
Istnieje duże ryzyko , ja osobiście dyłam świadkiem przebicia jelita podczas kolonoskopi .Natomiast moje dziecko miało propozycje zrobienie kolo i nie zgodziłam się zaduże rytzyko u małego dziecka zamiast tego można zrobić MR z kontrastem
justynapawlowska155
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 77
Dołączył(a): Pn 04 lut, 2013 19:27
Lokalizacja: kielce

Postprzez EdwardV » N 10 lut, 2013 18:31

Frezja napisał(a):postukałam nimi w blat kuchenny tak były twarde


Faktycznie, takie bułeczki należy w ciągu pół minuty zjeść, później można nimi grać w golfa. Troszeczkę dłużej były miękkie, gdy odświeżałem je na parze. Ostatecznie zrezygnowałem z bułek :( a ich wypiek (z mąki bg) to dla mnie za trudny temat.
EdwardV
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 51
Dołączył(a): Pt 11 sty, 2013 20:06
Lokalizacja: lubuskie


Powrót do Chleb

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość