bułeczki twarogowe

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

bułeczki twarogowe

Postprzez ejziuta » N 14 kwi, 2013 13:24

Witam
Mam fajny przepis dla tych , którzy podobnie jak ja nieprzepadają za kupnym pieczywem bezglutenowym, mają dosc krażków ryzowych i chleba kukurydzianego.
Mogliście się spotkać juz z takim przepisem,ktory ma mąkę pszenną a wystarczy ją zamienić na mąkę gryczaną (uzyskaną ze zmielenia kaszy gryczanej), można tez dolozyć troche kukurydzianej

500 g sera twarogowego (np półtłusty)
2 szklanki mąki
2 jaja
0,5 łyżeczki soli
1 łyzeczka sody
troche mleka

Ser utrzec z jajami i solą do uzyskania gładkiej masy. Można blenderem, albo przepuscic przez praskę. Stopniowo dodawać mąke i ugnieść ciasto. Formować bułeczki, powinno wyjsc ok 12 sztuk. ulozyć na blasze, Kazdą bułkę posmarować mlekiem i posypac kminkiem, sezamem, slonecznikiem itp. wlozyć do pikarnika nagrzanego do 200 st i piec 30 minut

Proste, smaczne a przede wszystkim naturalne bez całego abecadła z przewagą E .

Pozdrawiam
ejziuta
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 6
Dołączył(a): N 14 kwi, 2013 12:44
Lokalizacja: Krosno

Postprzez wieczorynka » N 14 kwi, 2013 19:25

Czy ustawiasz termoobieg w piekarniku? Ja dziś zrobiłam ale mi nie wyrosły aż tak ale przepis jest ok
wieczorynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 432
Dołączył(a): Pt 25 lut, 2011 12:30
Lokalizacja: Żory

Postprzez ejziuta » Śr 17 kwi, 2013 15:15

Nie, nie ustawiam termoobiegu, bo będą spieczone z wierzchu, a zbyt mokre w środku.
One niewiele rosną. można zamiast sody dac proszku do pieczenia bezgl. być może urosłyby bardziej, ale nie testowałam osobiscie :)

Ostatnio dodałam różnych śmieci do środka (dynia, słonecznik, sezam) - polecam także :053:
ejziuta
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 6
Dołączył(a): N 14 kwi, 2013 12:44
Lokalizacja: Krosno

Postprzez Halina24 » Cz 18 kwi, 2013 09:15

Dodałam proszku pół łyżeczki i urosły :)
Halina24
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 43
Dołączył(a): Wt 07 gru, 2010 23:12
Lokalizacja: Jaslo

Postprzez wieczorynka » Cz 18 kwi, 2013 12:33

ale są rewelacyjne, znowu zrobiłam i zastanawiam się czy nie uformować chleba następnym razem, tylko że wtedy będzie trzeba dłużej piec. :)
wieczorynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 432
Dołączył(a): Pt 25 lut, 2011 12:30
Lokalizacja: Żory

Postprzez ejziuta » Pt 19 kwi, 2013 18:21

Bardzo dobry pomysł ! Daj znać co wyszło jak już zrobisz :)
ejziuta
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 6
Dołączył(a): N 14 kwi, 2013 12:44
Lokalizacja: Krosno

Postprzez uniaczek » Cz 11 lip, 2013 17:41

Ejziuta <całus> Twoje twarogowe bułeczki to najlepsze bułki jakie do tej pory upiekłam. Próbowałam najróżniejszych przepisów przez 7 miesięcy. Bułki kruszyły się, rozpadały, nie rosły i nie były smaczne. Piekłam na proszku, drożdżach, z gotowanymi ziemniakami, z różnych bezglutenowych: chlebowa, domowa, wieloziarnista........
Wczoraj dokładnie wg. Twojego przepisu na sodzie zrobiłam połowę w słoneczniku, resztę w sezamie. Urosły i smakowały Jankowi, powiedział żebym piekła tylko takie
Jeszcze raz dziękuję <całus>
Avatar użytkownika
uniaczek
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 501
Dołączył(a): So 19 sty, 2013 18:25
Lokalizacja: Gniezno

Postprzez wieczorynka » Cz 11 lip, 2013 21:11

Zrobiłam też chlebek z tego opisu i był wyśmienity. Uważać trzeba na ser bo ram miałam chyba za kwaskowaty i bułki wyszły kwaskowate :)
wieczorynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 432
Dołączył(a): Pt 25 lut, 2011 12:30
Lokalizacja: Żory

Postprzez alva_alva » Wt 23 lip, 2013 08:20

Czy te bułki można zamrozić?
Avatar użytkownika
alva_alva
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 2185
Dołączył(a): Cz 12 sty, 2012 15:37

Postprzez dorota pajor » Wt 23 lip, 2013 08:58

nadają się do zamrozenia.Mnie te bułki rozlały sie po wyrośnięciu na blachę ale mimo to były bardzo smaczne.To dobry sposób na niewykorzystany ser ,nawet pasuje do bułek trochę starszy.
dorota pajor
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 19
Dołączył(a): Cz 29 lis, 2012 21:27
Lokalizacja: tarnów

Postprzez uniaczek » Wt 22 paź, 2013 17:23

Mi również rozpływały się - robiły się bardzo płaskie. Stąd moja modyfikacja : oprócz 2 szklanek mąki ( ja daję gryczaną - mieloną z kaszy niepalonej ) i dodałam 200g mąki wieloziarnistej.
Teraz po zmianach można je nie tylko jeść ale i pokazać - wyglądają jak ze sklepu grahamki.
Gdy uformuję bułki smaruję pędzelkiem wodą i obtaczam wierzch w sezamie.
Avatar użytkownika
uniaczek
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 501
Dołączył(a): So 19 sty, 2013 18:25
Lokalizacja: Gniezno

Postprzez antonia » Wt 22 paź, 2013 22:38

kurde, ale sie głodna zrobiłam :O akurat mam twaróg, chyba jutro upichcę
antonia
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 5
Dołączył(a): Wt 22 paź, 2013 22:35
Lokalizacja: Kraków

Re: bułeczki twarogowe

Postprzez Olutka » Wt 12 sie, 2014 14:21

muszę spróbować, koniecznie i jako nowy użytkownik na tym portalu pochwalę się dziełem :)
Olutka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 1
Dołączył(a): Pn 11 sie, 2014 12:29

Re: bułeczki twarogowe

Postprzez Leeloo » Wt 12 sie, 2014 14:24

Olutka, no czekamy! :D
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7553
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: bułeczki twarogowe

Postprzez Paulinaaa » Śr 13 sie, 2014 21:24

Moje bułeczki są właśnie w piekarniku-niebawem pochwalę się efektem :D Mam nadzieję, że nie będę pierwszą osoba, której się nie udadzą, bo ostatnio do wypieku pieczywa szczęścia nie mam ;) konsystencja wydawała mi się trochę za gęsta, ale dałam i tak ciut mniej mąki, więc nie wiem... zobaczymy :)
Paulinaaa
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 87
Dołączył(a): N 01 cze, 2014 22:48

Następna strona

Powrót do Chleb

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron