Co potrzebujemy?
2-3 szklanki mąki bezglutenowej
2 łyżeczki suszonych drożdży instant bez glutenu
1 łyżeczka cukru
1 szklanka letniej wody lub mleka
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy/oleju
Jak przygotować bułeczki?
Mąkę wsypujemy do miski. Suszone drożdże rozpuszczany w letniej wodzie lub mleku z dodatkiem cukru, a potem dodajemy do mąki. Następnie wsypujemy sól i wyrabiamy ciasto. Kiedy wszystkie składniki się połączą dodajemy oliwę/olej.
Ciasto musimy wyrabiać tak długo, aż przestanie się kleić do rąk (a klei się bardzo, więc musicie uzbroić się w cierpliwość). Ja podsypałam je lekko mąką (dodałam mniejszą ilość mąki na początku) i poszło znacznie łatwiej. Następnie z ciasta formujemy kulkę, kładziemy je do miski i przykrywamy suchą ściereczką. Tak przygotowane ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. To może potrwać około 30 min, do godziny. Wszystko zależy, jak ciepło mamy w miejscu, gdzie zostawiliśmy ciasto do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto już wyrośnie wyrabiamy je jeszcze chwilkę. Następnie dzielimy na kawałki, z których formujemy bułeczki. Odstawiamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką na 15 min, by ponownie wyrosły. Potem nacinamy na nich krzyżyk, taki jak znajduje się na kajzerkach i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 15 min (ja sprawdzałam patyczkiem, czy bułki są suche w środku). Możemy również (w trakcie pieczenia) posmarować bułki z wierzchu masłem.
Szczegóły na blogu
Bułeczki bezglutenowe
Moderator: Moderatorzy
Bułeczki bezglutenowe
Ostatnio zmieniony sob 20 kwie, 2013 15:52 przez noodle, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja użyłam tej: http://www.balviten.com/produkt,2,830-f ... enowy.html