E575 i E464 w chlebie bezglutenowym czy sa szkodliwe dla zdr

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

E575 i E464 w chlebie bezglutenowym czy sa szkodliwe dla zdr

Postprzez Beatryc » Pn 10 cze, 2013 19:54

Od 10 dni zaczęłam stosować dietę bg, a ponieważ największą zmora jest nie jedzenie normalnego pieczywa, chciałam zapytać o chleb bezglutenowy i jego skład czyli m,in E-464- substancja zagęszczająca,mączka carob,emulgator mono, regulator kwasowoći E575
Czy te dodatki są szkodliwe na dłuższą metę dla zdrowia (przy jedzeniu chleba bg 2 x dziennie) ?
Pytam o to, bo generalnie zauważalna jest u mnie poprawa jesli chodzi o bóle głowy, od 10 dni nie miałam ataku ale pojawiła się silna zgaga której nigdy wcześniej nie miewałam. Inne produkty oczywście jem tylko bezglutenowe
Beatryc
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 6
Dołączył(a): N 02 cze, 2013 20:26
Lokalizacja: Mazury

Postprzez Leeloo » Pn 10 cze, 2013 20:09

E575- lakton kwasu glukonowego NIESZKODLIWY, brak ADI

E464- Hydroxypropylometyloceluloza, brak ADI, służy m.in jako błonnik, wieć przy nadmiarze możesz mieć biegunkę, i inne sensacje, ale nie ma dawki limitującej, więc spokojnie

carob- NIESZKODLIWY, brak ADI

może jesz za dużo kwasotwórczych produktów? pieczywo na pewno nim jest
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7275
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Postprzez Beatryc » Pn 10 cze, 2013 20:50

Leeloo napisał(a):E575- lakton kwasu glukonowego NIESZKODLIWY, brak ADI

E464- Hydroxypropylometyloceluloza, brak ADI, służy m.in jako błonnik, wieć przy nadmiarze możesz mieć biegunkę, i inne sensacje, ale nie ma dawki limitującej, więc spokojnie

carob- NIESZKODLIWY, brak ADI

może jesz za dużo kwasotwórczych produktów? pieczywo na pewno nim jest


bardzo dziękuje :)
właśnie tak analizuję skąd taka zgaga...jem na diecie dużo jajek i doczytałam, że są wysoko kwasotwórcze, oraz jem mięso bo tak mam ułożoną dietę prawdopodobnie może to to;/
Beatryc
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 6
Dołączył(a): N 02 cze, 2013 20:26
Lokalizacja: Mazury

Re: E575 i E464 w chlebie bezglutenowym czy sa szkodliwe dla

Postprzez mckaede » Pt 22 maja, 2015 06:12

Co oznacza skrót ADI?
mckaede
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 27
Dołączył(a): Pn 25 sie, 2014 12:57

Re: E575 i E464 w chlebie bezglutenowym czy sa szkodliwe dla

Postprzez Leeloo » Pt 22 maja, 2015 08:25

Acceptable Daily Intake- dopuszczalne dzienne spożycie.

Wskaźnik określający maksymalną ilość substancji, która zgodnie z aktualnym stanem wiedzy może być przez człowieka pobierana codziennie z żywnością przez całe życie prawdopodobnie bez negatywnych skutków dla zdrowia.
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7275
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: E575 i E464 w chlebie bezglutenowym czy sa szkodliwe dla

Postprzez mckaede » Pt 22 maja, 2015 11:10

Dziękuję.
mckaede
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 27
Dołączył(a): Pn 25 sie, 2014 12:57


Powrót do Chleb

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość