Od 10 dni zaczęłam stosować dietę bg, a ponieważ największą zmora jest nie jedzenie normalnego pieczywa, chciałam zapytać o chleb bezglutenowy i jego skład czyli m,in E-464- substancja zagęszczająca,mączka carob,emulgator mono, regulator kwasowoći E575
Czy te dodatki są szkodliwe na dłuższą metę dla zdrowia (przy jedzeniu chleba bg 2 x dziennie) ?
Pytam o to, bo generalnie zauważalna jest u mnie poprawa jesli chodzi o bóle głowy, od 10 dni nie miałam ataku ale pojawiła się silna zgaga której nigdy wcześniej nie miewałam. Inne produkty oczywście jem tylko bezglutenowe
E575 i E464 w chlebie bezglutenowym czy sa szkodliwe dla zdr
Moderator: Moderatorzy
E575- lakton kwasu glukonowego NIESZKODLIWY, brak ADI
E464- Hydroxypropylometyloceluloza, brak ADI, służy m.in jako błonnik, wieć przy nadmiarze możesz mieć biegunkę, i inne sensacje, ale nie ma dawki limitującej, więc spokojnie
carob- NIESZKODLIWY, brak ADI
może jesz za dużo kwasotwórczych produktów? pieczywo na pewno nim jest
E464- Hydroxypropylometyloceluloza, brak ADI, służy m.in jako błonnik, wieć przy nadmiarze możesz mieć biegunkę, i inne sensacje, ale nie ma dawki limitującej, więc spokojnie
carob- NIESZKODLIWY, brak ADI
może jesz za dużo kwasotwórczych produktów? pieczywo na pewno nim jest
bardzo dziękujeLeeloo pisze:E575- lakton kwasu glukonowego NIESZKODLIWY, brak ADI
E464- Hydroxypropylometyloceluloza, brak ADI, służy m.in jako błonnik, wieć przy nadmiarze możesz mieć biegunkę, i inne sensacje, ale nie ma dawki limitującej, więc spokojnie
carob- NIESZKODLIWY, brak ADI
może jesz za dużo kwasotwórczych produktów? pieczywo na pewno nim jest
właśnie tak analizuję skąd taka zgaga...jem na diecie dużo jajek i doczytałam, że są wysoko kwasotwórcze, oraz jem mięso bo tak mam ułożoną dietę prawdopodobnie może to to;/
Re: E575 i E464 w chlebie bezglutenowym czy sa szkodliwe dla
Co oznacza skrót ADI?
Re: E575 i E464 w chlebie bezglutenowym czy sa szkodliwe dla
Acceptable Daily Intake- dopuszczalne dzienne spożycie.
Wskaźnik określający maksymalną ilość substancji, która zgodnie z aktualnym stanem wiedzy może być przez człowieka pobierana codziennie z żywnością przez całe życie prawdopodobnie bez negatywnych skutków dla zdrowia.
Wskaźnik określający maksymalną ilość substancji, która zgodnie z aktualnym stanem wiedzy może być przez człowieka pobierana codziennie z żywnością przez całe życie prawdopodobnie bez negatywnych skutków dla zdrowia.