Problem przy pieczeniu chleba w automacie
Moderator: Moderatorzy
-
- Nowicjusz
- Posty: 10
- Rejestracja: śr 30 sty, 2013 12:16
- Lokalizacja: Warszawa
Re: Problem przy pieczeniu chleba w automacie
Mi zawsze wychodzi:
500 g mąki (ja lubię schar mix it )
440 ml wody letniej
1 łyżka oleju
sól
drożdże 5 g
Siemie lniane Automat ustawiam na chleb bezglutenowy.
POWODZENIA !
Na stronie za kilka dni wrzucę przepis ze zdjęciami.
500 g mąki (ja lubię schar mix it )
440 ml wody letniej
1 łyżka oleju
sól
drożdże 5 g
Siemie lniane Automat ustawiam na chleb bezglutenowy.
POWODZENIA !
Na stronie za kilka dni wrzucę przepis ze zdjęciami.
mgr inż. Nauk o Żywności Wioleta Zysk
Re: Problem przy pieczeniu chleba w automacie
Autorze postu mam taki sam model automatu co Ty, zrobiłam 5 chlebków które potem musiałam wyrzucić. Jeśli masz jakiś sprawdzony przepis to proszę podaj mi bo ja już tracę cierpliwość do wypieków. Chleb piekę ponad 5 godzin a on nadal jest biały, twardy. No tragedia
-
- Nowicjusz
- Posty: 2
- Rejestracja: czw 21 sie, 2014 17:39
Re: Problem przy pieczeniu chleba w automacie
ważne jest to żeby do wypiekacza najpierw wlać płyn potem sól cukier a potem mąkę i na koniec na mąkę a na nią drożdze suche. najważniejsze żeby płyn się nie stykał z drożdzami. tak pisze w instrukcji mojego wypiekacza. i jesli tak robię to zawsze wychodzi. mam zelmer 43z010
Re: Problem przy pieczeniu chleba w automacie
Pamiętajcie aby soli nie mieszać z drożdżami!
Re: Problem przy pieczeniu chleba w automacie
sól rzucona bezpośrednio na drożdże zahamuje bardzo mocno ich wzrost
Re: Problem przy pieczeniu chleba w automacie
Robię tak jak mówisz, ostatnio bardzo ładnie mi wyrósł jednak był biały, może tak ma być?karolina_16075 pisze:ważne jest to żeby do wypiekacza najpierw wlać płyn potem sól cukier a potem mąkę i na koniec na mąkę a na nią drożdze suche. najważniejsze żeby płyn się nie stykał z drożdzami. tak pisze w instrukcji mojego wypiekacza. i jesli tak robię to zawsze wychodzi. mam zelmer 43z010
Re: Problem przy pieczeniu chleba w automacie
Robię tak jak mówisz, ostatnio bardzo ładnie mi wyrósł jednak był biały, może tak ma być?karolina_16075 pisze:ważne jest to żeby do wypiekacza najpierw wlać płyn potem sól cukier a potem mąkę i na koniec na mąkę a na nią drożdze suche. najważniejsze żeby płyn się nie stykał z drożdzami. tak pisze w instrukcji mojego wypiekacza. i jesli tak robię to zawsze wychodzi. mam zelmer 43z010
Re: Problem przy pieczeniu chleba w automacie
Ja piekę chleb w automacie od dwóch miesięcy. Mam stałą kolejność dodawania produktów: woda, olej, sól, mąka, drożdże, cukier. Zawsze pilnuję dobrej temperatury wody - musi być dobrze ciepła, ale nie gorąca. Mimo to nigdy nie wiem kiedy chleb wyrośnie, a kiedy nie. Najczęściej rośnie pięknie, ale czasem jest płaski, a raz zapadł mi się cały środek. Nie mam pojęcia od czego to zależy.
Re: Problem przy pieczeniu chleba w automacie
to może zależeć od jakości i świeżości drożdży.
Re: Problem przy pieczeniu chleba w automacie
Możliwe, że tak jest Kupiłam jakiś czas temu kilkanaście torebek drożdży i pomału je zużywam. Kupione jednego dnia, w jednym sklepie. Może były produkowane w różnych terminach? Sama nie wiem co o tym myśleć
Re: Problem przy pieczeniu chleba w automacie
suszone powinny być ok w sumie..popatrz na datę produkcji i termin ważności. Może też od jakości wody to zależy, jej temperatury itd.