przepis na chleb

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Re: przepis na chleb

Postprzez uniaczek » Wt 17 mar, 2015 20:37

Anula80 w temacie chleba u mnie wszystko ewoluuje...Chwaliłam zakwas gryczany,że taki dynamiczny i to tamto... ale latorośl orzekła, że chleb jest za kwaśny i on woli Schara :029: Kupiłam mu chleb jasny - promocja fajna w Kauflandzie była, jednak się paskud mocno kruszył. Kombinowałam jak piec, aby chciał jeść ;)
Nie poddałam się jednak i po wywaleniu zakwasu gryczanego ( 1 łyżkę zostawiłam na start nowego ) robię teraz zakwas ryżowy na mące Balvitenu.
Na pewno brązowy ryż też można zmielić i tak zrobić zakwas, o jaglanym zakwasie nawet nie czytałam.
Temperatura do rośnięcia zakwasu wystarczy 25-27 oC, u mnie tyle jest przy kaloryferze w łazience
Chleb robię w dwóch foremkach małych jednocześnie. Pół chleba zostawiam, półtora zamrażam w połówkach. Chleb robię z mąki Schar ( a niech będzie biały :/ ) 550g, 50g amarantusowej, ziemniaki gotowane 2 szt. rozduszone praską i wymieszane z wodą - żeby nie było grudek, sól, cukier, olej, słonecznik.
Acha! wyczytałam gdzieś,że do chleba na młodym zakwasie można dodawać drożdży i dodaję O'etkera pól paczki na 2 blaszki chleba tj. 600g mąki
Zakwasu dodaję na 600g mąki 400g. W lodówce w małym słoiczku trzymam tak około 100-150g tj 3 łyżki stołowe,które zawsze odkładam od zrobionego zakwasu na potem. Do tego z lodówki + 100g mąki ryżowej i 100g wody mineralnej gazowanej i dobę pracuje, znów dokarmiam 100g mąki i 100g wody, rosnie i raz jeszcze.
Anula mam nadzieję wielką,że jasno się wypowiadam i nie zniechęciłam Cię tak długim wywodem. Spróbuj koniecznie robić chleb na zakwasie - jest elastyczny, nie kruszy się, nie wysycha g:D
Doświadczenie nauczyło mnie,że zakwas musi być gęsty - wtedy nie stoi na nim woda i ładnie bąbelkuje
Avatar użytkownika
uniaczek
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 498
Dołączył(a): So 19 sty, 2013 18:25
Lokalizacja: Gniezno

Re: przepis na chleb

Postprzez Anula80 » Wt 17 mar, 2015 22:11

Dzięki za wyczerpującą relację :D postaram się jutro nastawić zakwas
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3667
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Poprzednia strona

Powrót do Chleb

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość