przepis na chleb

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Re: przepis na chleb

Postprzez sandyy » Cz 16 paź, 2014 22:00

To trafilysmy do tego samego punktu - stop eksmerymentom :D nie wychodzi mi i koniec, wcinam wafle ryzowe, choc juz sie przejadly i wole nie zjesc nic :P
Niestety orkisz i zyto nieeet, do wykluczenia u mnie. Przypomnij mi, Ty mialas wykluczyc tylko pszenice, czy ogolnie gluten?
A probowalas robic bulki twarogowe-ktore wychodza wszystkim, procz mnie ;)?

Widzisz teraz, kazdy ma jakiestam ograniczenia zywnosciowe i jakos musi ciagnac wozek :smurf: ja jeszcze 3 miesiace temu wcinalam gluten, az sie uszy trzesly, teraz nie i przykro, brakuje kochanych smakow, no ale kto mowil, ze bedzie lekko :)?
Avatar użytkownika
sandyy
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 2561
Dołączył(a): N 27 lip, 2014 22:30

Re: przepis na chleb

Postprzez Aga mama Olka » Pt 17 paź, 2014 10:27

Po prawie pięciu miesiącach z bezglutkiem w domu niemalże do perfekcji opanowałam pieczenie ciabat. A piekę je w ilościach przemysłowych ( Młody ma 15 lat i możliwości :D ) upycham w zamrażarce a do rozmrażania używam mikrofalówki ( broniłam się przed nią latami! niestety względy praktyczne zwyciężyły i miesiąc temu uległam a raczej poległam :< ) Moje dziecię bardzo lubi ciabatki wyprodukowane przez mnie, wczoraj wieczorem zjadło dwie duże, świeżutkie, mięciutkie i pachnące i to tak bez niczego czyli bez wędlinek, serków itp. Jedyny minus to gotowe mieszanki jakich używam do wypieków, ale wzbogacam je mąką amarantusową w niewielkiej ilości, siemieniem lnianym i ziołami. Mam nadzieję, że Młody oswoi się z amarantusem i z czasem sukcesywnie będę zwiększać jego ilość , jak też pokuszę się o inne mąki. Tyle tylko, że to już raczej nie będą ciabaty, ale nie ważne, grunt by były zdrowe i smakowały.
Jesteśmy tym czym myślimy, że jesteśmy (M. Aureliusz)
Aga mama Olka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 32
Dołączył(a): So 07 cze, 2014 20:29

Re: przepis na chleb

Postprzez Anula80 » Pt 17 paź, 2014 11:53

Przepis już podawałaś? Jeśli nie, to poprosimy :)
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3652
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: przepis na chleb

Postprzez Leeloo » Pt 17 paź, 2014 18:36

Ago, gratuluję i również czekam na przepis, przebierając nóżkami :D

a mikrofalówka jest w pełni bezpieczna, nie mutuje ani nie promieniuje ;)
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7426
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: przepis na chleb

Postprzez Aga mama Olka » So 18 paź, 2014 21:56

Przepis na ciabaty znalazłam na forum i jedynie dopracowałam go po swojemu i zgodnie ze smakiem dziecięcia. Dzisiaj Młody miał smaczek na pizzę, którą robię na ciabatkowym cieście zajadaliśmy się nią wszyscy dwoje mniam mniam.... Jeśli uda mi się zgrać wolny czas i odspawać Młodego od kompa napiszę o moich kulinarno-bezglutenowych doświadczeniach. Obiecuję ;) Używanie smartów do dłuższego pisania jest mało komfortowe łapki bolą bo już leciuchno starawe :P
Jesteśmy tym czym myślimy, że jesteśmy (M. Aureliusz)
Aga mama Olka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 32
Dołączył(a): So 07 cze, 2014 20:29

Re: przepis na chleb

Postprzez sandyy » So 18 paź, 2014 22:53

To czekam i ja na przepis :)
Avatar użytkownika
sandyy
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 2561
Dołączył(a): N 27 lip, 2014 22:30

Re: przepis na chleb

Postprzez violla » N 19 paź, 2014 18:44

sandyy napisał(a):Niestety orkisz i zyto nieeet, do wykluczenia u mnie. Przypomnij mi, Ty mialas wykluczyc tylko pszenice, czy ogolnie gluten?
A probowalas robic bulki twarogowe-ktore wychodza wszystkim, procz mnie ;)?



Leczę kandydozę jak Ty. Po przeczytaniu książki dr-a Janusa (potrzebne mi to było, by zrozumieć z czym będę walczyć, a ta książka z wszystkich pozycji książkowych jakie miałam w ręce, najbardziej do mnie dotarła) dowiedziałam się, że wyeliminować należy pszenice, tę nasza-europejską, bo durum od czasu do czasu wolno, a żytni i orkiszowy chleb na zakwasie można codziennie, uzupełniając odpowiednia ilością warzyw. Dlatego ja jadam ten żytni na zakwasie, bo takowy znalazłam po 2 m-cach poszukiwań. Nie każdy jest na 100% zakwasie, mimo reklam, sama się przekonałam. Nawet się raz wkurzyłam i zadzwoniłam do piekarni, że oszukują konsumenta ;) . Tak wiec wyeliminowałam pszenicę, pozostawiłam inne zboża, a dziecko na tym orkiszu czuje się znacznie lepiej i wyniki badań są lepsze. Wnioskuję więc, że ten orkisz jej nie szkodzi, jak zwykła pszenica.

A twarogowe możesz, skoro masz wyeliminować prod. mleczne? Twaróg, to w końcu tez mleko. Jeśli możesz na twaróg, to możesz tez coś upiec na maślance/ kefirze/śmietanie. Mam takowy przepis ale odłożony na bok.... cierpliwie czeka na moje natchnienie ;). No chyba, że Ci chodzi o bułki na serku wiejskim, taki mam za sobą i dwukrotnie nieudany i więcej prób nie będzie :D .
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
violla
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 285
Dołączył(a): Pt 10 paź, 2014 21:28

Re: przepis na chleb

Postprzez sandyy » N 19 paź, 2014 19:26

Violla a to nie macie celiakii rowniez? Bo wciaz po glowie chodza mi pozostale zboza, te niedozwolone w diecie bg :)

Oczywiscie twarogowych nie moge, poczatkowo nie stosowalam sie do eliminacji produktow mlecznych, teraz w wiekszosci eliminuje (zostal tylko plaster sera i czasem lyzka jogurtu do surowki, no i w slodyczach)

Przepisik na maslance itp moglabys zapodac :)

Ja jako tako nie walcze z kandydoza calego org, choc nigdy tego nie badalam, a tylko z candida podwozia ;) dzieki Bogu lekarz nie nakazal diety antygrzybowej, wrecz zakazal :) jako, ze pani gin rowniez celiak (a i moja celiakie ona wykryla), liczy, ze moj problem z candida skonczy sie po paru miesiacach restrykcyjnej diety bg i gleboko w to wierze :)
Avatar użytkownika
sandyy
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 2561
Dołączył(a): N 27 lip, 2014 22:30

Re: przepis na chleb

Postprzez violla » Pn 20 paź, 2014 15:14

Życzę Ci tego, ale na samej restrykcyjnej diecie raczej nie przejdzie, gdyż candida podwozia nie "urodziła" się w podwoziu, to jest candida ogólnoustrojowa, która rozwija się w miejscu gdzie jest osłabienie. Naprawdę Ci życzę szczerze, mimo wszystko.
Celiakii nie mamy.

Zapodaję przepis na chleb i bułki, które jako jedyne z powodzeniem mi wychodzą i smakują każdemu.... nawet temu bez przymusowej diety. Podam też na te placki zastępujące pieczywo, które smażyłam zanim znalazłam chleb żytni na zakwasie.

Chleb orkiszowy lub żytni (w oryginale pszenny)

500 gr mąki orkiszowej typ 2000 lub żytniej 720 lub zmieszać oba typy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody
400 ml maślanki (ew. można dać wody ale koniecznie dodać sok wyciśnięty z pół cytryny, gdyż soda musi mieć coś kwaśnego by wyrosła)

Piekarnik nagrzać do 200st. Nasmarować keksówkę masłem i posypać mąką/otrębami/zmielonym lnem itp. Wsypać mąkę, sól i sodę. Dokładnie wymieszać i dolać maślanki. Chwileczkę mieszać mikserem (końcówki sprężynki). Potem przełożyć na stolnice, chwilkę pognieść, ulepić podłużny walec. Przełożyć do blachy, rozłożyć , przygnieść do rogów, nasiać ostrym nożem wzdłuż i dość głęboko. Piec ok. 30 min. Mój piekarnik przypala z góry wiec kładę na wierzch folie aluminiową, którą zdejmuję po ok. 10 minutach.

Wersja dla bułek jest taka sama, z tym, ze odrywamy po kawałku i lepimy kuleczki. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przygniatamy, nacinamy krzyżyk i piec ok. 7-10 minut, w zależności od wielkości bułek.

Czy to chleb czy bułki należy postukać od spodu by mieć pewność, że jest upieczony, powinien być głuchy dźwięk.
**************************************

Placuszki zastępujące pieczywo

mąka amarantusowa
mąka ryżowa (najlepiej z ciemnego ryżu)
mąka gryczana (w oryginale kukurydziana)
jajko
sól
woda

Niestety proporcji nie podam, bo sama dawałam "na oko". Konsystencja powinna być trochę gęstsza niż do placków. Placki najbardziej będą przypominać kawałek chleba, gdy będą nieco grubsze niż tradycyjne placki. Przy opcji na candidę, proponuję dać mniej mąki kukurydzianej, bo ma wysokie IG. Myślę, ze można eksperymentować z innymi bezglutenowymi mąkami np. migdałową, która rzekomo jest syta.

Ostudzone placki przechowywać w lodówce. Ja robiłam tak: smarowałam np. pasztetem, kładłam ogórka, pomidora, rzodkiewkę i składałam na pół.
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
violla
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 285
Dołączył(a): Pt 10 paź, 2014 21:28

Re: przepis na chleb

Postprzez sandyy » Pn 20 paź, 2014 19:15

Oo dziekuje :) drugi przepis do sprobowania, pierwszy odpada, bo gluten kroluje, a z innymi makami nie odwaze sie :)

Przerazilas mnie troche ta candida... jak diagnozowalas sie? Moze powinnam sie zbadac...
Avatar użytkownika
sandyy
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 2561
Dołączył(a): N 27 lip, 2014 22:30

Re: przepis na chleb

Postprzez violla » Wt 21 paź, 2014 13:34

Sandy, chętnie Ci opowiem ale chyba nie mogę w tym wątku by nie zaśmiecać. Moge na pw? A zapewniam, że te placki są 100 razy lepsze niż ryżowe krążki ;).
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
violla
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 285
Dołączył(a): Pt 10 paź, 2014 21:28

Re: przepis na chleb

Postprzez Aga mama Olka » Wt 21 paź, 2014 14:23

No to czas napisać coś o ciabatach tak jak prosiłyście dziewczyny g:D
1. Produkty których używam to
Mąka firmy BEZGLUTEN bez skrobi pszennej( dziecię o wiele lepiej funkcjonuje jak ją wyeliminowałam) 0,5 kg
Mąka z amarantusa 3 - 4 łyżki
Siemię lniane płatki 3 łyżki (można dodać mielone)
Drożdże Babuni firmy Lesaffre (pakowane po 2 kosteczki każda waży 42 gramy)
Woda letnia 450 mililitrów
Oliwa lub olej 8 łyżek ( z olejem, w moim przypadku jest to Olej Kujawski ciasto jest lżejsze tzn. delikatniejsze)
Sól 1 łyżeczka
Zioła, (świetnie smakują i wyglądają mieszanki z suszonymi pomidorami firmy Dary Natury.)
Prace zaczynam od przygotowania drożdży, które mieszam z kilkoma łyżkami wody ( z tych 450 mililitrów ) i płaską łyżeczką cukru. Do dużego naczynia wsypuję wszystkie sypkie produkty, mieszam dokładnie łyżką, tak by nie było grudek. Dodaję następnie olej z kilkoma łyżkami oliwy i wodę mieszam robotem z końcówkami do ubijania i dodaję rozrobione drożdże, ponownie mieszam chwilę (około 2 minut). Aha! By ciasto miało ładny kolor dodaję łyżeczkę słodkiej papryki ale na etapie mieszania suchych składników. W czasie kiedy przygotowuję blaszki do pieczenia (np. keksówki lub jeszcze lepiej taki malutkie, podłużne o pojemności 0,5 litra ) a smaruję je masełkiem i wysypuję mąką, ciasto ciabatkowe leżakuje. Przed przełożeniem do blaszek mieszam łyżką wykonując kilka ruchów. Ciasto kładę cienką warstwą używając łyżki którą moczę w wodzie. Następnie łopatką lub łyżką również zanurzanymi w wodzie wyrównuję wierzch starając się nie przyciskać zbyt mocno. Powierzchnia nie musi być idealnie gładka a nawet nie powinna. Woda której używam jest ciepła a nie gorąca! Tak przygotowane ciabatki pozostawiam do wyrośnięcia na około 40-50 minut. Piekarnik rozgrzewam do 220 i do tak rozgrzanego piekarnika wstawiam na około 15-20 minut. Studzę, kroję na mniejsze i mrożę. A później Młodemu robię pyszne :jupi2: kanapusie do szkoły, które opiekam.
Jesteśmy tym czym myślimy, że jesteśmy (M. Aureliusz)
Aga mama Olka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 32
Dołączył(a): So 07 cze, 2014 20:29

Re: przepis na chleb

Postprzez violla » Wt 21 paź, 2014 15:13

Aga> a masz jakieś pieczywo bez drożdży?
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
violla
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 285
Dołączył(a): Pt 10 paź, 2014 21:28

Re: przepis na chleb

Postprzez Anula80 » Wt 21 paź, 2014 15:42

Znalazłam taki przepis, ale nie robiłam jeszcze. Wygląda smakowicie:
http://zdrowozakrecona.blogspot.com/201 ... enowy.html

Jeszcze taka stronka:
http://www.mytaste.pl/s/chleb-bezgluten ... 5%BCy.html
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3652
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: przepis na chleb

Postprzez violla » Śr 22 paź, 2014 17:52

Ten z pierwszego linku znam, nawet smaczny. Tylko nastepnego dnia suchy jak babka wielkanocna po tygodniu ;). A poza tym.... mojej córce nie zasmakował, a ja głównie pod nią piekę.
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
violla
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 285
Dołączył(a): Pt 10 paź, 2014 21:28

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chleb

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość