Mieszanie i zastępowanie mąk

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
hanulinka
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: czw 19 wrz, 2013 16:45
Lokalizacja: Warszawa

Mieszanie i zastępowanie mąk

Post autor: hanulinka »

Mam w domu parę mąk bezglutenowych: ryżową, kukurydzianą, gryczaną, z kasztanów, migdałową i z quinoa oraz skrobię kukurydzianą. Zastanawiam się które z nich można stosować zamiennie i w jakich proporcjach mieszać różne mąki ze sobą (np. wprowadzając urozmaicenie do przepisu na chleb na zakwasie ryżowym).
Czy ktoś może się podzielić doświadczeniami oraz ew. napisać jakie inne mąki można sobą zastępować w proporcjach 1:1?
Czemu w przepisach podaje się na przykład proporcje: 5 jednostek mąki kukurydzianej, 3 jednostki mąki ryżowej, 2 jednostki skrobi kukurydzianej (przykład z przepisu co prawda nie na chleb, ale muffiny, nie mniej frapuje mnie)? Jaki wpływ na produkt końcowy ma takie ustalanie proporcji?
IBS+Hashimoto
nomado
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 99
Rejestracja: śr 31 paź, 2012 14:28

Re: Mieszanie i zastępowanie mąk

Post autor: nomado »

Witam,
napiszę tu bo wątek troszkę podchodzi pod temat.
Mam w domu taki mix:
http://www.straganzdrowia.pl/pl_PL/p/Mi ... oCOOjw_wcB
Piekliście już z tego chlebek?
Na diecie bezglutenowej od zawsze
gronkowiec
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 167
Rejestracja: pn 06 mar, 2006 21:20
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Mieszanie i zastępowanie mąk

Post autor: gronkowiec »

Generalnie skrobie ziemniaczaną, kukurydzianą i z maratny trzcinowatej używam zamiennie, zwłaszcza ziemniaczanej i maranty, kukurydziana wydaje mi się trochę za ciężka.
Mąki:
- z ryżu brązowego - sorgo,
- mąki z nasion strączkowych zamieniam między sobą ze względy na silny smak i zapach raczej nie da się zamienic innymi, jeżeli muszę to orzechowymi, zwłaszcza z kasztanów,
- mąka owsiana może być zastąpiona sorgo lub mąką z brązowego ryżu
- mąka z prosa mąką gryczaną
- jeżeli dodaję mąkę kokosową w zamian to daję jej mniej (zdecydowanie) bo jest bardzo chłonna,
Często patrzę na fakturę mąki i wtedy szukam zamiennika.

Ja mieszam sama mixy, bez gum guar i ksantanowej, najczęściej z przewagą mąki ryżowej. Takie domowe mixy wydają mi się tańsze i pewniejsze. Ostatnio znalazłam przepis na mieszankę z psylium zamiast gumy. Jeżeli jesteście zainteresowani to chętnie się podzielę.
Tutaj link do strony z zebranymi moimi mieszankami, do uzupełnienia czeka jeszcze kilka.
http://smaczniemi.blogspot.com/2014/04/ ... owych.html
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8103
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Mieszanie i zastępowanie mąk

Post autor: Leeloo »

Genialne, czuję nalot forumowiczów :D
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Mieszanie i zastępowanie mąk

Post autor: Anula80 »

Ja już się do tego przymierzam :)
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Mieszanie i zastępowanie mąk

Post autor: Anula80 »

Ostatnio zrobiłam taką mieszankę na chleb:
400 g mąki gryczanej
400 g mąki ryżowej
200 g mąki jaglanej
200 g mąki prażonej z amarantusa
100 g mąki owsianej
100 g mąki z ciecierzycy

Piekłam z tego bułki i bardzo nam (dorosłym) smakowały :)

Może ktoś ma przepis na puszyste bułki z mąk naturalnych, bez mix'ów? Chętnie wypróbuję dla syna :)
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
ODPOWIEDZ