Wita się piekarz , potrzebne wasze porady

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Wita się piekarz , potrzebne wasze porady

Postprzez Asaf » Wt 05 lis, 2013 23:00

Jestem piekarzem rzemieślnikiem. Wypiekam chleby bez chemii z podstawowych surowców.
Mam wielu wiernych klientów, jednak od jakiegoś czasu klienci pytają mnie o pieczywo bezglutenowe świeże. Nie jest ich bardzo wiele ale rozumiem że jest taka potrzeba a że traktuję swój zawód jako misję to chciałbym usłużyć ludziom poszukującym takiego chleba wypiekanego na świeżo.
Pytanie do państwa jest następujące:
Jakie macie państwo oczekiwania od pieczywa ?
Jakie gatunki mąk uważacie za najważniejsze w swojej diecie ?
Jak gramatura chleba jest optymalna ?
Czy kupujecie państwo chleb wysyłkowo ?
Czy wygląd opakowania ma większe znaczenie ?
Co jest ważne ?
Z wyrazami szacunku
Piekarz
Piekarz
Asaf
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 3
Dołączył(a): Wt 05 lis, 2013 22:42
Lokalizacja: Opolskie

Postprzez Ola_la » Śr 06 lis, 2013 11:56

Ja sama piekę chleb - także bez chemii i powiem, co dla mnie byłoby najważniejsze:

Asaf napisał(a):Wypiekam chleby bez chemii z podstawowych surowców.

To jest podstawa - zero chemii, która wcale nie jest potrzebna.

Asaf napisał(a):Jakie macie państwo oczekiwania od pieczywa ?

j.w. - naturalne składniki, bez "polepszaczy".

Asaf napisał(a):Jakie gatunki mąk uważacie za najważniejsze w swojej diecie ?

Te, które możemy jeść - choć warto zróżnicować gatunki, bo np. niektórzy nie mogą jeść kukurydzy, inni gryki, itp. Na pewno warto używać mąki jaglanej - o ile uda się dostać taką mąkę z certyfikatem b/g. Albo - tak jak my - robić ją samemu z kaszy jaglanej :)

Asaf napisał(a):Jak gramatura chleba jest optymalna ?

Myślę, że do pół kilograma max., bo jednak "nasze" pieczywo starzeje się szybciej. Także to na zakwasie.

Asaf napisał(a):Czy kupujecie państwo chleb wysyłkowo ?

Ja nie, bo piekę sama, poza tym mieszkam w Warszawie i w razie potrzeby mogę coś kupić gdzieś w sklepie, ale wiele osób tylko tak kupuje pieczywo.

Asaf napisał(a):Czy wygląd opakowania ma większe znaczenie ?

Dla mnie - żadnego. Pewnie, że wolę, jeśli jest ładne, ale bez przesady - skład chleba jest najważniejszy.

Asaf napisał(a):Co jest ważne ?

NAJWAŻNIEJSZE - żeby pieczywo było naprawdę bezglutenowe, co chyba w przypadku piekarni oznacza osobną linię produkcyjną w osobnym pomieszczeniu, w którym nie ma nawet pyłka z mąki glutenowej. W tej sprawie warto skontaktować się z naszym Stowarzyszeniem, które udzieli wszelkich informacji dot. wymogów produkcji żywności bezglutenowej.

Asaf napisał(a):Z wyrazami szacunku

I nawzajem - jak zawsze jest nam niezmiernie miło, gdy ktoś dostrzega nasze potrzeby :)
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1252
Dołączył(a): Pn 06 gru, 2010 16:39
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Lutienka » Śr 06 lis, 2013 21:42

Ja dopiero poznaję tajniki kuchni bezglutenowej, ale sama piekłam chleby glutenowe, również na zakwasie, więc wiem jaka jest ogromna różnica między dobrym pieczywem, a tym ze sklepu, dostępnym powszechnie... Myślę, że ta sama zasada dotyczy chlebów bezglutenowych

Asaf napisał(a):Jakie macie państwo oczekiwania od pieczywa ?

Tak, jak Ola_la - dla mnie istotny jest chleb bez polepszaczy. Najzdrowszy i najsmaczniejszy jest na naturalnym zakwasie (oczywiście w naszym przypadku bezglutenowym)


Asaf napisał(a):Jakie gatunki mąk uważacie za najważniejsze w swojej diecie ?

Nie mam jeszcze doświadczenia. Ale czytałam o mące z teffu, że świetnie sprawdza się w wypiekach bezglutenowych, zwłaszcza w chlebie na zakwasie. Minusem jest to, że jest bardzo droga


Jak gramatura chleba jest optymalna ?

Chyba też pół kilo, ale nie więcej, jak 700-750 g

Czy kupujecie państwo chleb wysyłkowo ?

ja nie i nie mam takiej potrzeby. Mam dostęp do sklepów, gdzie są produkty bezglutenowe. Ale gotowe chleby bezglutenowe smakują jak papier z wiórami, więc raczej będę piekła sama :(

Czy wygląd opakowania ma większe znaczenie ?

dla mnie żadne

Co jest ważne ?

żeby chleb nie smakował jak trociny ;) I nie kosztował kosmicznych pieniędzy. Wiadomo, że kosztuje więcej, niż zwykły, ale np 10 zł za 5 cieniutkich kromeczek chleba bezglutenowego w Rossmannie to lekkie przegięcie...

Z wyrazami szacunku

:564: :D Fajnie, że coś się dzieje w temacie :)
Avatar użytkownika
Lutienka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 47
Dołączył(a): Pt 04 paź, 2013 13:57
Lokalizacja: Łódź

Postprzez Asaf » Pt 08 lis, 2013 21:18

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Na pewno będą pomocne. A czy popularne są mieszanki przygotowane do własnego domowego wypieku ? (chodzi oczywiście o bg) Jaka waszym zdaniem byłaby najlepsza mieszanka , z której samodzielnie upieczemy w domu chleb ?
Czy przydały by się warsztaty pieczenia chleba bezglutenowego ?
Czy znamy % społeczeństwa , który musi jeść ten chleb ?
pozdrawiam
i czekam na odpowiedzi. Oczywiście czytam inne wasze posty .
Asaf
Piekarz
Asaf
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 3
Dołączył(a): Wt 05 lis, 2013 22:42
Lokalizacja: Opolskie

Postprzez Leeloo » Pt 08 lis, 2013 23:36

Asaf, fajnie byłoby, gdyby mieszanka bg była bez skrobi pszennej bg i bez kukurydzy. np z mąki jaglanej, gryczanej, z cieciorki itd.

warsztaty ZAWSZE się przydadzą :)

myślę, że % nie jest znany, ale tendencja jak najbardziej wzrostowa
Ostatnio edytowano Pt 08 lis, 2013 23:37 przez Leeloo, łącznie edytowano 1 raz
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7553
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Postprzez Leeloo » Pt 08 lis, 2013 23:36

Asaf, fajnie byłoby, gdyby mieszanka bg była bez skrobi pszennej bg i bez kukurydzy. np z mąki jaglanej, gryczanej, z cieciorki itd.

warsztaty ZAWSZE się przydadzą :)

myślę, że % nie jest znany, ale tendencja jak najbardziej wzrostowa
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7553
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska


Powrót do Chleb

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość