jaki automat polecacie??

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

jaki automat polecacie??

Postprzez mamimo » Śr 16 lut, 2005 17:37

Wiem, sporo wątków na ten temat, ale bardzo Was proszę, napiszcie jakie macie automaty, czy jesteście z nich zadowoleni i ile kosztowały. Zamierzam kupić maszynę, bo ni w ząb bezglutka sama upiec nie potrafię :(

Aha, i informację równie ważną: jak smakuje taki chlebek w porównaniu z tym kupnym?? I czy nie ma problemów z pokrojeniem go?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam, Monika, mama Kubusia (06.02.2008), Michałka (ur. 26.03.2002) i Maksia (ur. 14.02.2000)
mamimo
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 137
Dołączył(a): Śr 21 sty, 2004 21:03
Lokalizacja: Tarnów

Postprzez Magdalenka » Śr 16 lut, 2005 21:41

Cześć,
zobacz mój post, na który mikt mi nie odpisał. :cry:
`Maszynka Clatronic BBA 2787 vs. Chleb razowy firmy Bezgluten`
Chlebek jest 100 razy lepszy niz glutkowy razowy, który jeszcze do niedawna jadłam. Kroi się (prawie) tak jak zwykły. Maszynka jest bez zarzutu i tak prosta w obsłudze, że na pewno nawet Twoje dziecko sobie z nią poradzi :D .

Pozdrowienia,
Magdalenka
Avatar użytkownika
Magdalenka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 22
Dołączył(a): Pn 10 sty, 2005 00:01
Lokalizacja: Tczew

Postprzez mamimo » Cz 17 lut, 2005 10:42

zastanawiam się nad AFK... Maszynę kupić muszę, tylko nie wiem jaki model :)
Pozdrawiam, Monika, mama Kubusia (06.02.2008), Michałka (ur. 26.03.2002) i Maksia (ur. 14.02.2000)
mamimo
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 137
Dołączył(a): Śr 21 sty, 2004 21:03
Lokalizacja: Tarnów

Postprzez JoannaW » Cz 17 lut, 2005 11:42

ja mam, afk dwumieszadłowy- albi ja go nie umiem poskromić, albo on jest do bani!!!!!!!!!! nie polecam. na każdym programie pieczenia ma taką opcję jak wyrównywanie ciasta. I to dwukrotnie! Więc nawet jeśli juz chleb śłicznie wyrośnie, to podczas drugiego wyrównywania zapada się do środka i robi się obrzydliwy zakalec bleeeeeeeeeeee :evil:
Pozdrawiamy
Joanna i Natasza

Obrazek
Avatar użytkownika
JoannaW
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 127
Dołączył(a): N 18 sty, 2004 19:40
Lokalizacja: Bydgoszcz

Postprzez Agniesia » Cz 17 lut, 2005 15:31

Ja mam Panasonica i jestem z niego barrrrrdzo zadowolona.
Obrazek
Avatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
 
Posty: 918
Dołączył(a): Pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Postprzez daro » Pn 09 kwi, 2007 15:53

ja mam jakiś niemiecki ale ciągle jakoś nie mogę się przełamać by zacząć do używać
daro
Avatar użytkownika
daro
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 2
Dołączył(a): N 08 kwi, 2007 22:25
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez kabran » Pn 09 kwi, 2007 17:56

No to przegapiłeś właśnie świetną okazję, żeby zacząć. Ja upiekłam suuuper baby drożdżowe w automacie. :D
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Avatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1970
Dołączył(a): So 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Postprzez Anna Kurzawa » Śr 18 kwi, 2007 15:10

Polecam automat firmy Moulinex. Mam go od pol roku i jeszcze sie nie zawiodlam. :)
ania
Anna Kurzawa
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 16
Dołączył(a): Pn 11 gru, 2006 20:47
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez mama Krzysia » So 23 cze, 2007 19:36

w obrębie 100 km.mam do wyboru wypiekacz MOULINEX piszesz ANIU że się nie zawiodłaś ja też mam nadzieję że będzie OK. tylko mam jeden problem w instrukcji niema przepisu na chlebek bezglutenowy czy ktoś może podać taki przepis do wypiekacza moulinex i jeszcze jedno pytanko jak wychodzi kupno a pieczenie to że jest smaczniejszy to już wiem a jak cenowo kpuję 400g. chlebek za 5.40 a kg. mąki z GLUTENEXU za 8.40.
Obrazek;
Nadzieja jest nieodłącznym elementem życia
Avatar użytkownika
mama Krzysia
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 121
Dołączył(a): Pn 14 maja, 2007 16:32
Lokalizacja: Wschowa

Postprzez kabran » So 23 cze, 2007 21:54

Cenowo jest chyba porównywalnie. Oprócz kosztów mąki dolicz też cenę wszystkich dodatków, prądu itp. No i amortyzację kosztów zakupu aparatu... :D Ale smaczniejszy jest taki chlebek, a jak pachnie...
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Avatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1970
Dołączył(a): So 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Postprzez mama Krzysia » N 24 cze, 2007 11:40

to jestem chyba w dobrej sytuacji mąż pracuje w zakładzie chronionym i zakupy które robię w GLUTENEXE w całości płaci zakład a jeśli jest tak jak piszesz smaczny i pachnący to niemam się chyba nad czym zastanawiać bo kupny chleb mąż niechętnie ale zjada no ale syn mówi że jest niedobry twardy jakby stary i wogóle niechce go jeść niedziwie mu się bo kiedyś sprubowałam i niema czym się zachwycać
Obrazek;
Nadzieja jest nieodłącznym elementem życia
Avatar użytkownika
mama Krzysia
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 121
Dołączył(a): Pn 14 maja, 2007 16:32
Lokalizacja: Wschowa

Postprzez kabran » N 24 cze, 2007 12:03

mama Krzysia napisał(a):syn mówi że jest niedobry twardy jakby stary i wogóle niechce go jeść
Bo taki chleb prosto z opakowania raczej nie jest jadalny :P ... Ale spróbuj opiec w tosterze (ja jadam tylko tak) albo odparować. Wtedy zyskuje. Jak nieraz pisałam - od tostera jestem uzależniona, nawet na wakacje go ze sobą wlokę. Natomiast chleb pieczony w domu ma jedną wadę - łatwo (delikatnie mówiąc) się kruszy. I mało komu udaje się z tym coś zrobić. Dlatego najlepiej mieć 2 rodzaje - w domu na kanapki własny, a np. do pracy kupny. I jeszcze jedna dygresja - jeśli kupujesz chleb w Gluteneksie, to się nie dziwię, że jeść go nie chcą :027: . Spróbujcie z Bezglutenu albo Smaku Życia, a zobaczycie różnicę.
Zakład pracy płaci Wam rachunki z Gluteneksu??? Raaany, ale zazdroszczę... :oops:
Ostatnio edytowano N 24 cze, 2007 12:04 przez kabran, łącznie edytowano 1 raz
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Avatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1970
Dołączył(a): So 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Postprzez mama Krzysia » N 24 cze, 2007 17:30

z tosterem to mam problem taki że syn nie je obkładanego chleba z niczym jak robi w tosterze to są poprostu suchrki prubowałam odparowywac ale po godzinie zaczął robić się twardy może cos żle robię? a co do automatu to są dofinansowania zPCPR byłam się pytać i po niedzieli składam wniosek dużo załatwiania ale myślę że warto i mam nadzieję że będzie rozpatrzony pozytywnie
Obrazek;
Nadzieja jest nieodłącznym elementem życia
Avatar użytkownika
mama Krzysia
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 121
Dołączył(a): Pn 14 maja, 2007 16:32
Lokalizacja: Wschowa

Postprzez Rafal_tata » N 24 cze, 2007 17:54

mama Krzysia napisał(a):prubowałam odparowywac ale po godzinie zaczął robić się twardy
godzinę ??? to nie tak... ja mam garnek do gotowania na parze z dziurkowanym dnem i pod niego wstawia się specjalne naczynie na wodę. Nalewam trochę wody, a do górnego garnka wrzucam 1 lub 2 kromki chleba. Kiedy woda zagotuje się czekam jeszcze ok. 1 minuty, wyciągam chleb i kładę go na drewnianą deskę. Są jeszcze warianty z ręcznikami papierowymi, poczytaj na forum. Tak samo w kwestii tostera - ja akurat nie używam, ale na forum cieszy się też popularnością. Powodzenia, próbuj.
Avatar użytkownika
Rafal_tata
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 2895
Dołączył(a): Śr 14 sty, 2004 14:31
Lokalizacja: Kraków

Postprzez mama Krzysia » N 24 cze, 2007 18:06

no dobrze wjmuję chleb odparowany zawsze robiłam więcej kromek i gdy go niezjedli od razu to za jakiś czas twardniał czy to znaczy że do pracy odparowany chlebek się nie nadaje trzeba go zjadać na bierząco. Proszę o cierpliwość dopiero się uczę.Będę prubowała do skutku aż mi się uda. DZIĘKUJĘ ZA WSZYSTKIE RADY
Obrazek;
Nadzieja jest nieodłącznym elementem życia
Avatar użytkownika
mama Krzysia
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 121
Dołączył(a): Pn 14 maja, 2007 16:32
Lokalizacja: Wschowa

Następna strona

Powrót do Chleb

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości