jaki automat polecacie??

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Postprzez hipolitkwiatkow » Wt 03 wrz, 2013 11:42

First Austria FA 5152 ja mam taki
hipolitkwiatkow
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 8
Dołączył(a): Pn 02 wrz, 2013 09:53
Lokalizacja: Poznan

Postprzez barbieri » Śr 04 wrz, 2013 00:11

ehh i niestety nie kupiłam tego automatu z lidla. został bardzo szybko wykupiony.
http://akstheauthor.blogspot.com/ Nowy post o miejscach w autobusie, czyli co komu się należy. Zapraszam do dyskusji.
barbieri
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 217
Dołączył(a): Wt 22 lis, 2011 23:08
Lokalizacja: Lublin

Pieczenie chleba

Postprzez Danuta Wojciechowska » Śr 04 wrz, 2013 09:37

Można sobie świetnie radzić, bez automatu. Pieczenie chleba w piekarniku jest bardzo proste i szybkie. Ja też mam automat, ale już bardzo rzadko go używam, bo w piekarniku wychodzi bardzo dobry.
Danuta Wojciechowska
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 49
Dołączył(a): Śr 14 paź, 2009 21:55
Lokalizacja: Dęblin

Postprzez barbieri » Cz 05 wrz, 2013 23:54

niestety w wynajmowanym mieszkaniu mam słaby piekarnik gazowy, w którym mięso nie chce się zagrzać, nie mówiąc już o pieczeniu czegokolwiek.
zakupiłam automat ALASKA BM2700. był taniutki, bo po niewielkim targowaniu się zapłaciłam 134,10 zł. dzisiaj go wypróbowałam. chleb wyszedł średni, ale nie sądzę, ze to wina automatu, ale kwestia doboru składników.
jedyny minus jaki zauważyłam to słabe mieszanie. po dodaniu ziaren na którymś z rzędu etapie mieszania (tak jak zaleca ulotka), nie zostały one wgniecione w chleb. jednakże moja siostra ma wysokiej jakości automat i ma podobny problem, więc wsypuje wszystkie składniki na początku, łącznie z dodatkami i wtedy jest ok. następnym razem ja też tak zrobię.
http://akstheauthor.blogspot.com/ Nowy post o miejscach w autobusie, czyli co komu się należy. Zapraszam do dyskusji.
barbieri
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 217
Dołączył(a): Wt 22 lis, 2011 23:08
Lokalizacja: Lublin

Postprzez Adrian » Wt 10 wrz, 2013 16:43

karnila napisał(a):Widziałam dziś w tesco wypiekacz bm100. Zastanawiam się czy warto, skoro nie ma on funkcji pieczywa bezglutenowego, ale czytam że więcej osób korzysta z podstawowych funkcji. Myślicie, że warto czy lepiej dopłacić?



Ja właśnie kupiłem ten automat w Tesco, jest prosty w obsłudze, tylko że chleb mi w ogóle nie wyrasta pomimo dodania drożdży. Czy ktoś może podać przepis na chleb z automatu :?:
Ostatnio edytowano Wt 10 wrz, 2013 16:44 przez Adrian, łącznie edytowano 1 raz
Adrian
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1061
Dołączył(a): Pn 13 sie, 2012 21:20
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez barbieri » Wt 10 wrz, 2013 17:28

ja ostatnio piekłam chleb z koncentratu mąki krakowskiej balvitenu:
http://www.balviten.com/extra_koncentra ... nowej.html
zamiast oleju dałam masło, a zamiast wody-mleko. z ziaren dodałam len i sezam.
chlebek wyszedł cudowny, lepszego pieczywa bezglutenowego w życiu nie jadłam : ).

u mnie w wypiekaczu tryb bezglutenowy słabo miesza, więc ten chleb z przepisu powyżej wypiekłam na trybie BASIC do zwykłego, białego pieczywa. myślę, że ten tryb jest generalnie zbędny.
http://akstheauthor.blogspot.com/ Nowy post o miejscach w autobusie, czyli co komu się należy. Zapraszam do dyskusji.
barbieri
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 217
Dołączył(a): Wt 22 lis, 2011 23:08
Lokalizacja: Lublin

Postprzez Adrian » Cz 12 wrz, 2013 16:14

barbieri napisał(a):ja ostatnio piekłam chleb z koncentratu mąki krakowskiej balvitenu:
http://www.balviten.com/extra_koncentra ... nowej.html
zamiast oleju dałam masło, a zamiast wody-mleko. z ziaren dodałam len i sezam.
chlebek wyszedł cudowny, lepszego pieczywa bezglutenowego w życiu nie jadłam : ).

u mnie w wypiekaczu tryb bezglutenowy słabo miesza, więc ten chleb z przepisu powyżej wypiekłam na trybie BASIC do zwykłego, białego pieczywa. myślę, że ten tryb jest generalnie zbędny.


Używasz do pieczenia chleba drożdży dr.oetkera :?:
Adrian
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1061
Dołączył(a): Pn 13 sie, 2012 21:20
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez ekoaga » Pt 13 wrz, 2013 12:25

Ja jakoś też wolę piekarnik
ekoaga
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 5
Dołączył(a): Pt 13 wrz, 2013 12:18
Lokalizacja: Zabrze

Postprzez roko » Śr 18 wrz, 2013 11:26

Ja tez mam tyki First Austria FA 5152
roko
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 10
Dołączył(a): Śr 18 wrz, 2013 10:57
Lokalizacja: Szczecin

Postprzez opienka » Cz 19 wrz, 2013 18:22

moja mama taki kupiła i działa :P
opienka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 5
Dołączył(a): Cz 19 wrz, 2013 17:58
Lokalizacja: Katowice

Postprzez barbieri » Pt 20 wrz, 2013 00:29

@ Adrian- jeśli używam suchych to dr. Oetkera, a świeże to różnych firm, zazwyczaj te z biedronki, nie wiem jaka to firma.
http://akstheauthor.blogspot.com/ Nowy post o miejscach w autobusie, czyli co komu się należy. Zapraszam do dyskusji.
barbieri
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 217
Dołączył(a): Wt 22 lis, 2011 23:08
Lokalizacja: Lublin

Postprzez Twolipan » Pt 04 paź, 2013 02:17

Automat nadaje się świetnie do wyrabiania i wyrabiania ciasta, ale nie do pieczenia i najlepszą marką zawsze jest...najtańsza.
Ma za niską temperaturę, zbyt nierówno rozprowadzoną i co najważniejsze wszelkie piece uzywane w piekarstwie mają rwgulowaną wilgotnośc. W wersji z ppiekarnikiem (o ile nie mamy parowego) sprowadza się to do kilkutronego spryskania piekarnika zimną wodą w trakcie pieczenia oraz opedzelkowania wodą przed i po pieczeniu (choć rewelacyjnie sprawdza się białko) Róznica jest kolosalna w stosunku do "opiekacza" chlebowego.

A już róznica międzu chlebem na drożdzach a zakwasie...
Ale zakwas wprowadza nas w świat zakwasu 3-etapowego i może doprowadzić do niezapowiedzianych, częstych wizyt rodziny i znajomych :D Taki chleb jest nie do kupienia, ponieważ dziś się "nie opłaca" dwudniowe przygotowywanie chleba jaki niektórzy pamiętają z dzieciństwa. Ale i tak najważniejsze jest mąka, czy b/g czy normalna. Zakupy supermarketowej to zakup obowiązkowej chemii min. na wołka zbożowego. Rozwiązanie to własny młynek do zbóż lub młyny gospodarskie i dobre żródło nieprzemysłowego ziarna.
Ostatnio edytowano Pt 04 paź, 2013 02:24 przez Twolipan, łącznie edytowano 1 raz
Twolipan
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 4
Dołączył(a): Pt 04 paź, 2013 00:27
Lokalizacja: Wrocław

Postprzez Chlochlik » Cz 14 lis, 2013 15:56

A co sądzicie o tym: http://www.euro.com.pl/wypiekacze-chleb ... bhtml#opis
??

To jakaś nowość, podobno ma trzy programy bezglutenowe... <:>>
Chlochlik
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 3
Dołączył(a): Cz 14 lis, 2013 15:54
Lokalizacja: Polska

Postprzez Leeloo » Cz 14 lis, 2013 20:54

wygląda dobrze :) kusisz
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7553
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Postprzez Chlochlik » Pn 18 lis, 2013 10:46

Tylko czy to nie ściema z tymi 3 programami? Nie znam się na tym totalnie...
Chlochlik
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 3
Dołączył(a): Cz 14 lis, 2013 15:54
Lokalizacja: Polska

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chleb

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość