Chleb kukurydziany

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 893
Rejestracja: pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Chleb kukurydziany

Post autor: Agniesia »

CHLEB KUKURYDZIANY
175 g mąki kukurydzianej
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
2 jajka
150 ml chudego jogurtu
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka oleju
Wymieszać składniki aby uzyskać miękkie ciasto. Przełożyć je do formy lekko posmarowanej tłuszczem i piec w temp. Ok. 200 stopni przez 10-15 minut. Jedna porcja - 175 kcal.
Obrazek
karola
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 11
Rejestracja: pn 09 maja, 2005 19:07
Lokalizacja: Łódź

Post autor: karola »

Hej.Od niedawna jestem na diecie bezgluenowej i postanowiłam upiec chlebek według Twojego przepisu.Jest bardzo smaczny lecz mój problem polega na tym,że chlebek nie wyrósł.Co może być tego przyczyną?
Pozdrawiam serdecznie Karolina
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 893
Rejestracja: pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Agniesia »

Bardzo chciałabym Ci pomóc ale niestety nie wiem co może być przyczyną. Z tego co sama zaobserwowałam to chlebki z dodatkiem drożdży lepiej rosną.
Obrazek
agastaga
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 126
Rejestracja: sob 29 maja, 2004 22:27
Lokalizacja: Kaczanowo

Post autor: agastaga »

ja często piekę ten chlebek i raczej nie wyrasta nigdy. Dużo zależy od tego czy mąka jest grubo czy drobnomielona. Z tej drobniejszej chlebek lepiej rośnie.
karola
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 11
Rejestracja: pn 09 maja, 2005 19:07
Lokalizacja: Łódź

Post autor: karola »

Dziękuje wam bardzo :D za odpowiedzi.Ciesze się, że nie jestem "sama" i ktoś może mi pomóc w trudnych początkach z celiakią.
Pozdrawiam serdecznie
karola
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 11
Rejestracja: pn 09 maja, 2005 19:07
Lokalizacja: Łódź

Post autor: karola »

Mam jeszcze jedno pytanko.Do chlebka trzeba dodac 15ml czy 150ml jogurtu?bo tu jest podane 150ml a na stronie glownej 15ml.
Jeszcze raz pozdrawiam
Karolina :D
agastaga
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 126
Rejestracja: sob 29 maja, 2004 22:27
Lokalizacja: Kaczanowo

Post autor: agastaga »

wg mnie powinno być 150 ml bo inaczej wychodziła cegła. Przyznaję się bez bicia, że Agniesia zmieniła przepis po mojemu :D
karola
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 11
Rejestracja: pn 09 maja, 2005 19:07
Lokalizacja: Łódź

Post autor: karola »

pieke chlebek i wychodzi bardzo dobry.ostatnio daje nawet więcej jogurtu niż 150ml i wychodzi znakomity(nawet łądnie wyrasta i zachowuje świeżość przez kilka dni). :?
Awatar użytkownika
GosiaM
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 866
Rejestracja: pn 24 maja, 2004 22:49
Lokalizacja: Wrocław

jogurt

Post autor: GosiaM »

ale rozumiem, że ten jogurt jest naturalny?
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1431
Rejestracja: czw 15 gru, 2005 20:36
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Sheep »

a ja zrobiłam ten chlebek, z naturalnym jogurtem (około szklanki go było), tyle że mąki kukurydzianej, którą nie za bardzo lubię, wzięłam połowę ilości, a resztę dopełniłam gryczaną i ryżową. Wyszedł dobry :D i nawet wyrósł nieco.
Awatar użytkownika
Patka
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 527
Rejestracja: ndz 28 lis, 2004 17:31
Lokalizacja: Toruń

Post autor: Patka »

Agniesia moj maz te 2 jajka przezyje, ale jogurtu niet - czym można go zastapić poradź prosze :D
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 893
Rejestracja: pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Agniesia »

Trudno mi się wypowiadać na temat wyrobów sojowych bo ich po prostu nie znam, ale możesz poeksperymentować, może jogurt naturalny sojowy (jeśli taki wam nie szkodzi) będzie odpowiedni.
Obrazek
Awatar użytkownika
Ela
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 48
Rejestracja: sob 11 mar, 2006 19:45
Lokalizacja: Żagań

Post autor: Ela »

Dzięki :D zrobiłam chlebek według tego przepisu i naprawdę dobry tylko zmieszałam mąkę kukurydzianą z ryżową i dałam więcej jogurtu jak już ktoś radził.
Przepraszam że tak długo nie pisałam nic ale mam ostry przebieg celiakii więc lerzę na półprzytomna z bólu brzucha , prawie nic niemogę zjeść a do tego całą mnie wysypało :frown: choć diety przestrzegam
Ostatnio zmieniony śr 19 kwie, 2006 20:32 przez Ela, łącznie zmieniany 1 raz.
"Miłość: rzeczywistość w krainie fantazji"
Charles Maurice
ODPOWIEDZ