Pieczywo chrupkie

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
thh-polka
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 191
Rejestracja: czw 01 lut, 2007 08:46
Lokalizacja: Larvik, Norwegia

Pieczywo chrupkie

Post autor: thh-polka »

Pieczywo chrupkie- przepis z Norwegii.

Bardzo chrupki chlebek, bez maki. Dodatek Psyllium Husk (Fiber Husk) powoduje, ze "ciasto" bedzie mialo galaretowata konsystencje. Nalezy je cienko rozsmarowac na blasze.

100g nasion slonecznika
100g nasion dyni
50g nasion lnu/ siemienia lnianego
50g nasion sezamu
2 lyzki ( plaskie) sproszkowanych lusek nasion rosliny o nazwie Psyllium Husk/ po norwesku Fiber Husk
1/2 lyzeczki (plaskiej) soli
1/2 litra wody

Wszystko wymieszac. Pozostawic na 10 minut, zeby napecznialo. Rozsmarowac "ciasto" na dwie blachy wylozone papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku z termoobiegiem: 160 stopni przez 1 godz. i 10 min. Po 20-tu minutach pokroic ostrym nozem na porcje.
Mozna piec na dwu blachach na raz. Blachy trzeba zamienic miejscami w polowie pieczenia.

W zwyklym piekarniku piec w temp. 170 stopni.
Ostudzic na kratce, przechowywac w otwartym pudelku.

Przepis drugi:

125g orzechow/ migdalow
300 ml / 0,3 litra ziaren slonecznika
100 ml/ 0,1 litra ziaren lnu
100 ml/ 0,1 litra ziaren sezamu
2 lyzki (plaskie) Psyllium Husk/ po norwesku Fiber Husk
1 lyzeczka soli
500 ml /0,5 litra wody

Zmielic orzechy, dodac pozostale skladniki, pozostawic na 10 min do napecznienia. Rozsmarowac "ciasto " na dwie blachy wylozone papierem do pieczenia.
Piec 160 stopni w piekarniku z termoobiegiem obie blachy na raz. Po 35 minutach zamienic blachy miejscami i piec jeszcze 35 min.

Piekarnik bez termoobiegu- 160 stopni/ 70 minut na srodkowym poziomie po jednej blasze na raz. W polowie czasu pieczenia trzeba "ciasto" pokroic na porcje.

Ja nie mam termoobiegu, pieklam obie blachy na raz. Zamienialam je kilka razy miejscami. Pieklam godzine w temp. 170 stopni.
Chlebki sa b. dobre.
ODPOWIEDZ