3 dl / 300 ml platkow owsianych bezglutenowych
2 dl ziaren slonecznika
2 dl ziaren sezamu
1 dl ziaren lnu
1 dl pestek dyni
3 lyzki fiber husk
1 lyzeczka soli
5 dl / pol litra wody
Wymieszac len i fiber husk z 5 dl wody. Zostawic na godz. do napecznienia. Dodac pozostale skladniki. Rozsmarowac na dwu blachach.
Piec w piekarniku z termoobiegiem 180 st. C/ 45 min.
Jezeli chlebki nie beda chrupkie mozna je zostawic w piekarnku z uchylonymi drzwiczkami.
Drugi przepis:
0,7 litra wody i 2,5 dl ziaren lnu wymieszac w blenderze az otrzymamy konsystencje kleiku.
Dodac 2 dl nasion slonecznika, 1,5 dl nasion sezamu, 5 dl bezglutenowych platkow owsianych i 1 lyzeczke soli.
Wszystko razem wymieszac. Rozsmarowac "ciasto" na 3 blachy. Przed pieczeniem pokroic na porcje.
Piec w piekarniku z termoobiegiem 170/ 180 st.C przez 30/ 40 min az sie przyrumienia.
Mozna uzywac maki gryczanej, sojowej, prosa, roznych nasion, orzechow. Wazne zeby zachowac proporcje na 9 dl suchych skladnikow- 5 dl wody.
Pieczywo chrupkie z platkami owsianymi
Moderator: Moderatorzy