Składniki (na 10 kromek):
200g skiełkowanej kaszy gryczanej niepalonej
85g siemienia lnianego
50g ziaren amarantusa
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju rzepakowego
szklanka wody
1 jajko
1)Kaszę gryczaną zalewamy wodą i moczymy przez noc. Odlewamy wodę i zostawiamy na 2-3 dni, przelewając ją wodą 2 razy dziennie.
2)Suche składniki mieszamy w misce z kaszą gryczaną. Dodajemy resztę składników. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
3)Szykujemy formę do pieczenia. Najlepiej silikonową. Ja użyłam dwóch, jedną okrągłą i drugą kwadratową. Wykładamy je mieszanką na chleb. Pieczemy w nagrzanym do 200 st. C piekarniku około 30-40 minut. Po tym czasie, gdy chleb będzie już na tyle sztywny, że się nie połamie, wyciągamy go i układamy na blaszce. Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy ok. 5 minut. Zostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do wystygnięcia. Następnie kroimy na kawałki.
http://bezpszenicyy.blogspot.com/2013/0 ... -maki.html
Oryginalny chleb z kaszy gryczanej, siemienia i amarnatusa
Moderator: Moderatorzy
Re: Oryginalny chleb z kaszy gryczanej, siemienia i amarnatu
Zrobiłam i wyszedł pyszny. Smakował również osobom nie będącym na diecie.
Re: Oryginalny chleb z kaszy gryczanej, siemienia i amarnatu
Lidko, cieszę się niezmiernie
czy masz jakieś sugestie/wskazówki co do przepisu?
czy masz jakieś sugestie/wskazówki co do przepisu?
Re: Oryginalny chleb z kaszy gryczanej, siemienia i amarnatu
Posypałam jeszcze makiem na wierzchu. Myśle że można dodać jeszcze inne ziarna (słonecznik czy też prażone pestki dyni) ale jak wypróbuje to dam znać.
z modyfikacji to: użyłam mąki gryczanej (gdyż u mnie nigdzie nie ma kaszy gryczanej nieprażonej). I nie wyciągałam z foremki na ostatnie 5 minut. Trzymałam do końca w uchylonym piekarniku (nie tak do końca aż wystygnie bo trzeba było wypróbować czy smakuje)
z modyfikacji to: użyłam mąki gryczanej (gdyż u mnie nigdzie nie ma kaszy gryczanej nieprażonej). I nie wyciągałam z foremki na ostatnie 5 minut. Trzymałam do końca w uchylonym piekarniku (nie tak do końca aż wystygnie bo trzeba było wypróbować czy smakuje)