indyjskie chapati

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

indyjskie chapati

Postprzez michal_mg » Pt 23 maja, 2014 17:28

Przeglądając net w poszukiwaniu co można jeść znalazłem też i przepisy. Ten nie jest skomplikowany to się nadał.
Chapati to indyjskie placki/chlebki z pszennej mąki...
Ale, że ja glutenu też nie mogę to spróbowałem z mąką gryczaną. Czytanie to jedno, ale jak kto mało dotąd w kuchni siedział to poszukałem filmiku na YU http://www.youtube.com/watch?v=NE6i-VvsDPY

Jak by zniknął, to podaje co następuje:
mąką z wodą rozrobić do jednolitej masy, aby się nie kleiła i nie rozdrabniała, a i sucha nie byłą. Odłożyć takie na 15 min. Potem odciągnąć kawałek i rozwałkować. Rzucamy na gorącą patelnię bez tłuszczu przesuwając co pare sekund aby nie spaliło się, a jak zacznie puchnąć to na drugą mańke. Jak chcemy przyrumienione to trzeba albo dłużej, albo jeszcze ze dwa obroty zrobić.
W innej stronie piszą o dodaniu oliwy (nie wiem ile i po co) i soli/przypraw. Ja o przyprawach zapomniałem i wyszły takie mocno pustelnicze. Nie wiem też czy taką konsystencje ciasta z mąki gryczanej można uzyskać jak z pszennej, ale skoro mi wyszło...

Tak wyglądają:
Obrazek Obrazek Obrazek

Jakby ktoś robił to niech da znać jak ciasto dało się ulepić - czy podobnie jak pszenne. Mi troszke się kruszyło, ale nie wiem czy dlatego, że mało trochę wody, czy gryczana tak ma.
nie mam celiakii, a "jedynie" nietolerancje glutenu - między innymi...

Obrazek
michal_mg
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 360
Dołączył(a): Śr 07 maja, 2014 01:05
Lokalizacja: Łódź

Re: indyjskie chapati

Postprzez madzialena » N 25 maja, 2014 23:09

super g:)

do chapati nie daje sie oleju,
wtedy to paratha,
ale i tak jest to odrobinka oleju g:)
gluten, mój wróg g:hmm
Obrazek

Należę do Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej
Przekazuję 1% podatku na rzecz naszego Stowarzyszenia
Avatar użytkownika
madzialena
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 261
Dołączył(a): Pt 01 lip, 2011 14:05
Lokalizacja: Częstochowa

Re: indyjskie chapati

Postprzez Nalewka » Śr 16 lip, 2014 21:31

Olej dodaje się po to właśnie, żeby się mniej kruszyło :) Można dodać trochę mielonego siemienia lnianego, wtedy może to nie będą kanoniczne chapati, ale mniej się będą kruszyć :)

Ja robiłam podobne z mąki jaglanej, były kruche, bez smaku i głównie podnosiły poziom cukru we krwi... dlatego następne zrobiłam z mąki z ciecierzycy. Pycha!!! Można z gotowej mąki, ale można równie dobrze z ugotowanej i zmiksowanej na gładko. Robiłam tylko raz z mąki, trochę nie wyszły, ale jak potrenuję, to na pewno się nauczę :)

Poczytaj tu:
- http://www.herbiness.com/maka-z-ciecier ... -w-kuchni/
- http://www.ekoquchnia.pl/2013/05/socca- ... ecierzycy/

A może z ryżowej?
- http://www.madhurasrecipe.com/breads/Tandlachi-Bhakri
Nietolerancja? Jasne, nazywa się Hashimoto...
Nalewka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 370
Dołączył(a): So 23 kwi, 2011 09:27
Lokalizacja: W-wa Ursynów


Powrót do Chleb

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość