Chleb amarantusowy z siemieniem lnianym

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Chleb amarantusowy z siemieniem lnianym

Postprzez Leeloo » Pn 25 sie, 2014 03:11

Na około 10 kromek

1 i 3/4 filiżanki mąki z nasion amarantusa
1/4 filiżanki mielonego siemienia lnianego (lnu)
1,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
5 jajek
1/4 filiżanki roztopionego masła
1 łyżka maślanki
łyżeczkę cukru brązowego

filiżanka = 200 ml
forma ceramiczna 17×13 cm

Do miski przełóż mąkę, len, sodę, sól, żółtka, masło roztopione, maślankę i cukier. Dobrze wyrabiaj widelcem. Konsystencja może być grudek, ale nie przejmuj się.

Białka ubij na sztywno i dodaj do ciasta. Wymieszaj by składniki dobrze się połączyły. Formę natłuść masłem i wyłóż chleb lekko wyrównując wierzch.

Piekarnik (gazowy) nastaw na 190 stopni. Piecz 40 minut. Po upieczeniu, odstaw na 10 minut i wyciągnij z formy. Odstaw na kratkę do ostudzenia.


http://conaobiad.wordpress.com/2014/08/ ... glutenowy/
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7553
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Powrót do Chleb

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości