Na około 10 kromek
1 i 3/4 filiżanki mąki z nasion amarantusa
1/4 filiżanki mielonego siemienia lnianego (lnu)
1,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
5 jajek
1/4 filiżanki roztopionego masła
1 łyżka maślanki
łyżeczkę cukru brązowego
filiżanka = 200 ml
forma ceramiczna 17×13 cm
Do miski przełóż mąkę, len, sodę, sól, żółtka, masło roztopione, maślankę i cukier. Dobrze wyrabiaj widelcem. Konsystencja może być grudek, ale nie przejmuj się.
Białka ubij na sztywno i dodaj do ciasta. Wymieszaj by składniki dobrze się połączyły. Formę natłuść masłem i wyłóż chleb lekko wyrównując wierzch.
Piekarnik (gazowy) nastaw na 190 stopni. Piecz 40 minut. Po upieczeniu, odstaw na 10 minut i wyciągnij z formy. Odstaw na kratkę do ostudzenia.
http://conaobiad.wordpress.com/2014/08/ ... glutenowy/
Chleb amarantusowy z siemieniem lnianym
Moderator: Moderatorzy