Chleb bez glutenu, drożdży, jaj, mleka, siemienia i cukrów.

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Chleb bez glutenu, drożdży, jaj, mleka, siemienia i cukrów.

Postprzez Judyta08 » Śr 27 sie, 2014 22:25

Witam,

POMOCY! Odebrałam dziś wyniki testów na nietolerancję, obecność candida oraz alergię pokarmową.
Z diety muszę wykluczyć: gluten, jaja, nabiał, wszystkie cukry, drożdże (zakwas też muszę wyeliminować), siemię lniane (i wiele innych- wymieniam tylko te, które można znaleźć w pieczywie).
Nie znalazłam niestety pieczywa bez ww składników. Czy uda się upiec chleb bez tych zakazanych dla mnie produktów? Czy pozostaje mi już raczej jadłospis bez pieczywa?

Pozdrawiam.
Judyta08
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 6
Dołączył(a): Śr 27 sie, 2014 22:17

Re: Chleb bez glutenu, drożdży, jaj, mleka, siemienia i cukr

Postprzez Leeloo » Cz 28 sie, 2014 00:00

bez glutenu- bez problemu. g:)
zamiast jaj czy siemienia lnianego:

tu na pewno znajdziesz odpowiedni zamiennik-> http://www.greencookies.pl/sniadania-ko ... nikow.html

http://www.mamaalergikagotuje.pl/zamienniki-jaja/

nabiał-> mleko i przetwory sojowe, ryżowe, kokosowe, migdałowe
drożdże- bez nich też da radę-> soda oczyszczona


przykład (zamienić tylko jajka):
http://readthelabel.pl/2013/11/chleb-pa ... -dyniowej/

przykład 2 (zamienić len jakimiś orzechami czy pestkami):
http://smakoterapia.blogspot.co.uk/2013 ... yciea.html


pytania:
jakie testy robiłaś?
wyszło Ci jajo kurze? może za to przepiórcze przejdzie?
nabiał? w teście był "nabiał"? o.O czy chodzi mleko krowie?
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7553
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: Chleb bez glutenu, drożdży, jaj, mleka, siemienia i cukr

Postprzez Judyta08 » Cz 28 sie, 2014 09:55

Dziękuję za odzew :-)

Testy: Imu Pro 300 w instytucie mikroekologii w Poznaniu a u alergologa rozszerzony panel pokarmówki + testy skórne.
Nabiał- ujęłam to tak ogólnie, mam wyszczególnione wszystkie sery, przetwory mleczne, mleko gotowane, przetwory z kwaśnego mleka itd itp Czyli cały nabiał krowi weg.

Jajka kurze, przepiórcze i gęsie.

Dieta bezmleczna i bezjajeczna jest mi już znana. Od 3 lat moja córcia jest na takiej. Z powodzeniem zastąpiliśmy mleko napojem roślinnym. Zakochała się w jogurtach kozich. Ona toleruje jajka przepiórcze, więc tutaj też nie ma problemu. Nauczyłam się przerabiać każdy przepis pod jej "chorobę".
Niestety ze swoją długą listą (45 pozycji) gorzej sobie radzę. O ile życie bez glutenu nie wydaje mi się straszne- już od dłuższego czasu przymierzałam się do tego. Mam za sobą bezglutenowe wypieki, chlebki itd o tyle w każdym z nich jest jaki spójnik (siemię lniane, jaja) + spulchniacz (zakwas czy drożdże). Cukier czy substancje słodzące mogłabym zastąpić inuliną albo ewentualnie stewią, prawda?
Natomiast co zrobić, kiedy brakuje spoiwa i spulchniacza?
Spulchniacz w sumie mamy z głowy. Pokombinuję z kamieniem winnym czy bg proszkiem do pieczenia. Te zamienniki jajka są mi też znane :)
Ale tak szczerze? Czy taki chleb może się udać i do tego smakować?... Przyznam się szczerze, że wolałabym skorzystać ze sprawdzonego przepisu ;)
Judyta08
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 6
Dołączył(a): Śr 27 sie, 2014 22:17

Re: Chleb bez glutenu, drożdży, jaj, mleka, siemienia i cukr

Postprzez Leeloo » Cz 28 sie, 2014 14:34

ok, rozumiem, czyli u Ciebie cała krowa i wszelkie jaja odpadają.

spulchniacz: SPRÓBUJ->łyżka proszku do pieczenia i dwie łyżki wody LUB łyżka mąki ziemniaczanej z 3 łyżkami wody. Kamień winny też jak najbardziej.

Jako spoiwo znakomity są nasiona chia, gdybyś miała okazje je nabyć, to polecam. Nie są tanie, ale używa się ich w malutkich porcjach.

cukier najlepiej zastąpić ksylitolem, bo stewia zmienia swój smak w wypiekach i generalnie we wszystkim w zależności od obróbki. Ksylitol jest znakomity, trochę drogi, ale przecież nie jemy go łyżkami. Na forum masz wątki i słodzikach- wpisz sobie szukane słowo w wyszukiwarkę w prawym górnym rogu i wyskoczą Ci poszukiwane wątki.

Myślę, że wszystko może smakować, ale trzeba być cierpliwym i trochę powalczyć o swoją przyjemność ;) no pain, no gain :D

chleb zmieniający życie jest absolutnie..zmieniającym życie, także śmiało możesz go wypróbować- w przepisie można łatwo manipulować składnikami, także nie będzie problemu. A JEŚLI coś nie wyjdzie- w co wątpię, to zawsze można przerobić na ciasteczka czy batoniki przez dodanie tłuszczu (olej kokosowy, masło).
Przepisów na ten chleb masz w internecie MASĘ, bo wszyscy zaczęli robić wg swoich upodobań, na pewno znajdziesz odpowiedni dla siebie. Ja dałam tylko przykładzik.
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7553
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: Chleb bez glutenu, drożdży, jaj, mleka, siemienia i cukr

Postprzez Judyta08 » Cz 28 sie, 2014 15:02

Chia znam i mam :) staram się dorzucać do wszystkiego, czego się da. Nie wiedziałam, że pełni też rolę spoiwa. Super! W sumie mogłabym wykorzystać przepisy z siemieniem i w zamian wrzucić chia. Dziękuję.

Chlebek zmieniający życie zajadałam cały poprzedni rok. W pierwszej chwili pomyślałam o nim, ale w przepisie, z którego korzystałam było pół szklanki siemienia. Wyrzucając je chleb zapewne rozleciałby się ;-) W każdym razie, mogę zmielić chia? Na to samo wyjdzie? Czy syrop klonowy/z agawy/miód nie mają pełnić roli spoiwa?
Już tłumaczę o co chodzi. Mam rozległą grzybicę (przewód pokarmowy, jelita, a ostatnio niestety jama ustna ;( ) dlatego nie mogę używać niczego słodzącego. Odpadają wszelakie rodzaje cukrów (włącznie z palmowymi, trzcinowymi, ksylitolem- na który dodatkowo jestem uczulona) i syropy słodzące itd.
O ile z obiadami -póki co- nie mam żadnych problemów o tyle śniadania i kolacje to moja zmora.
Mimo to zaryzykuję z tym chlebkiem :-)
Poniżej wklejam listę produktów do wykluczenia:
1. Pozytywny wynik badania w kierunku grzybów. Wykluczenie:
- wszystkie rodzaje cukrów i syropów i substancji słodzących,
- wszystkie rodzaje drożdży (drożdże piekarnicze, piwne),
- ocet,
- świeże i suszone owoce,
2. Nietolerancja pokarmowa + alergia:
- arbuz,
- kiwi,
- kalafior,
- brokuły,
- czosnek
- kalarepa
- ogórek,
- pomidor,
- brukselka,
- rzepa,
- rzodkiewka,
- groszek zielony,
- cukinia,
- marchew,
- seler,
- por,
- cebula,
- kapusta czerwona,
- chrzan,
- koper włoski,
- pieprz czarny,
- papryka (owoc i przyprawa)
- gluten
- pszenica
- pszenica orkisz,
- żyto
- owies,
- jęczmień,
- orzech paranuss,
- siemię lniane,
- produkty na bazie kwaśnego krowiego mleka, kefiry
- produkty z mleka koziego,
- produkty z mleka owczego,
- jajo gęsie,
- jajo przepiórcze,
- jajo kurze,
- mleko krowie, kozie, owcze.

Dziękuję za pomoc :D Dam znać czy chlebek się uda. Muszę tylko dokupić olej kokosowy, bo została mi końcówczeka.
Judyta08
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 6
Dołączył(a): Śr 27 sie, 2014 22:17

Re: Chleb bez glutenu, drożdży, jaj, mleka, siemienia i cukr

Postprzez Leeloo » Cz 28 sie, 2014 21:07

nasiona chia możesz mielić. Różnie to ludzie robią, jedni moczą i ta powstała zawiesina jest dla nich klejem.
Popróbuj sobie jak Ci bardziej pasuje.

jaką masz reakcję po ksylitolu? szkoda, bo można go stosować przy candidzie.

Tak, spoiwem też są tutaj wszelkie syropy. Ja bardzo lubię melasę z karobu, super sprawa, ale to też cukier. Możesz za to spróbować z bananem lub ugotowaną dynią czy batatem.

Z tego co widzę możesz soję- na śniadanie czy kolacyjkę polecam:

1. białkowy szał- tofucznicę, miliard przykładów -> http://vegespot.pl/kolekcja/126/tylko-tofucznice

2. sajgonki- wszystko to co lubisz i możesz zawinięte w liście cykorii -> http://www.facetikuchnia.com.pl/index.p ... -pieczywa/
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7553
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: Chleb bez glutenu, drożdży, jaj, mleka, siemienia i cukr

Postprzez manukowicz » Śr 03 wrz, 2014 10:57

Jeżeli naprawdę lubisz chleb(ja uwielbiam, szczególnie tosty), polecam sprawdzić coś z oferty Frisco, bo sam tam od dłuższego czasu kupuję. Np. https://www.frisco.pl/c,4364/cat,piekar ... rchResults i w zasadzie nie muszę się martwić składem, bo z firmą Balviten miałem do czynienia już wcześniej i mogę szczerze polecić.
Avatar użytkownika
manukowicz
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 11
Dołączył(a): Wt 05 sie, 2014 11:41

Re: Chleb bez glutenu, drożdży, jaj, mleka, siemienia i cukr

Postprzez Judyta08 » Pn 08 wrz, 2014 20:59

manukowicz, dziękuję za namiary na chlebek. Niestety w każdym jest cukier i drożdże.

Chciałam się pochwalić, że chlebek z ziaren się udał :-) Na drugi dzień był nieco kruchy, ale bez tragedii. Wykorzystałam większość ilość nasion chia i ostropest.

Jutro zabieram się za bezglutenowe bułeczki na proszku do pieczenia :D
Judyta08
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 6
Dołączył(a): Śr 27 sie, 2014 22:17

Re: Chleb bez glutenu, drożdży, jaj, mleka, siemienia i cukr

Postprzez Judyta08 » Pn 08 wrz, 2014 21:01

Leeloo, dziękuję za linki! Zabieram się do lektury :)
Judyta08
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 6
Dołączył(a): Śr 27 sie, 2014 22:17

Re: Chleb bez glutenu, drożdży, jaj, mleka, siemienia i cukr

Postprzez Anula80 » Wt 09 wrz, 2014 10:31

Gdzie kupujesz chia? Wszystkie są bezpieczne czy masz jakąś sprawdzoną konkretnej firmy?
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3652
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Chleb bez glutenu, drożdży, jaj, mleka, siemienia i cukr

Postprzez Judyta08 » Śr 17 wrz, 2014 12:20

Nasiona kupuję w sklepiku eko. Jeśli nie ma oznakowania, że mogą zawierać gluten, to są bezpieczne :-)

Bułeczki wyszły suche. Mimo sałatowego obłożenia, wymagały sporej popitki ;) Upiekłam większą ilość, pomroziłam, ale nie spieszy mi się z odmrażaniem ;-)

W każdym razie dietetyczka poleciła mi inne cudeńko. 4 wersje chleba gryczanego. Ja zamówiłam sobie wersję light ;) skład: gryka, sól. Moja mama zamówiła wersję z lnem i dynią. Chlebki dojdą najprawdopodobniej w piątek. Dam znać jak smakują. Wyglądają cudnie.

Spójrzcie:
1. skład: ziarno gryki, sól
http://www.friendlyfoodshop.pl/kategori ... -820g.html

2. skład: ziarno gryki, mąka z pestek dyni, sól
http://www.friendlyfoodshop.pl/kategori ... -800g.html

3. ziarno gryki, mielone siemię lniane, sól
http://www.friendlyfoodshop.pl/kategori ... -800g.html

Tylko cena powala...
Judyta08
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 6
Dołączył(a): Śr 27 sie, 2014 22:17

Re: Chleb bez glutenu, drożdży, jaj, mleka, siemienia i cukr

Postprzez Leeloo » Śr 17 wrz, 2014 13:02

ciekawe, drogie i czy mają certyfikat przekreślonego kłosa?
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7553
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: Chleb bez glutenu, drożdży, jaj, mleka, siemienia i cukr

Postprzez kaczmi » Pt 19 wrz, 2014 12:35

Znaczka raczej nie mają, ale jest u nich wyłącznie jedzenie bezglutenowe, a te chlebki kupowaliśmy wielokrotnie i na pewno są bezpieczne, gdyż inaczej synek by mnie do ubikacji trzy dni nie wpuścił ;)
kaczmi
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 302
Dołączył(a): Pn 10 cze, 2013 14:56
Lokalizacja: Poznań

Re: Chleb bez glutenu, drożdży, jaj, mleka, siemienia i cukr

Postprzez Leeloo » Pt 19 wrz, 2014 14:01

ok ok, dobry wskaźnik macie w domu :sylwester:
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7553
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska


Powrót do Chleb

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość