chlebek beduiński (gryczany)

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

chlebek beduiński (gryczany)

Postprzez xymi » Cz 15 sty, 2015 19:44

Przepis jest bardzo prosty.

1 szklanka mąki gryczanej
1 szklanka wrzątku
1 łyżeczka soli

Ciasto wyrabiamy. Dzielimy na 3 kulki i wałkujemy podsypując mąką. Placki pieczemy na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej bez tłuszczu. Kiedy zaczną pojawiać się brązowe plamy, przewracamy na drugą stronę.

Placki można przechowywać w plastikowej torebce a przed jedzeniem odgrzać na patelni lub tosterze.

Może również posłużyć za tortillę na obiad.

Oryginalny przepis tutaj: http://medytujemy.pl/beduinski-chleb/
Avatar użytkownika
xymi
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 263
Dołączył(a): N 11 sty, 2015 23:35
Lokalizacja: Cieszyn/Katowice

Re: chlebek beduiński (gryczany)

Postprzez Leeloo » Cz 15 sty, 2015 20:01

znam, polecam, super prosta i zdrowa opcja. :burger:
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7559
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska


Powrót do Chleb

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości

cron