Jak przechowywać chleb by nie byl twardy?

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Jak przechowywać chleb by nie byl twardy?

Postprzez emil_em » Wt 20 sty, 2015 23:13

Witam,
jak w temacie czy możecie mi pomóc i podpowiedzieć jak przetrzymywać chleb żeby nie twardniał?
Robimy chleb ciągle eksperymentujemy żeby dojść do perfekcji.
Raz wychodzi lepszy raz gorszy jednak zawsze na drugi dzień jest twardy.
Jeden raz przechowywaliśmy w lodówce niby troszkę lepiej jednak nie tak jak powinno.
Oczywiście nie wspomnę o tym że te chleby które robimy daleko im do tych zwyklych :(

Pozdrawiam i czekamy na odpowiedź
emil_em
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 7
Dołączył(a): Wt 06 sty, 2015 22:19

Re: Jak przechowywać chleb by nie byl twardy?

Postprzez Anula80 » Śr 21 sty, 2015 10:07

Ja przechowuję w chlebaku Tupperware. Nie twardnieje, ale nie ma co liczyć na cud, że będzie świeży na przykład. Spokojnie 3 - 4 dni leży. Dłużej nie miałam okazji sprawdzić, bo zdążamy zjadać. Myślę, że warto zainwestować w dobry chlebak
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3652
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Jak przechowywać chleb by nie byl twardy?

Postprzez monisiak81 » Śr 21 sty, 2015 11:47

Ja piekę chlebek masowo 5 dłuuugich blaszek typu keksówka, zostawiam do odparowania na "kratce", po wystygnięciu kroję na kromki pakuję i do zamrażalnika (wychodzi cała szuflada - starcza na ok tydzień) po wyjęciu na kolację odpiekam po prostu 5 min na 200*C - jest taki jak przed zamrożeniem, a tuż po upieczeniu.\
U mnie to jedyny sposób, ponieważ jak zostawiam chlebek na blacie (owinięty w folię) to na drugi dzień jest taki ... mało świeży i łamliwy, więc wolę sposób z zamrażaniem.
monisiak81
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 277
Dołączył(a): Wt 05 kwi, 2011 11:02
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jak przechowywać chleb by nie byl twardy?

Postprzez Anula80 » Śr 21 sty, 2015 11:55

Też mrożę i czasami zostawiam do rozmrożenia na blacie, a czasami wrzucam do tostera, jak pieczywo jest pokrojone
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3652
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański


Powrót do Chleb

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość