Chleb bez zbóż i jaj - z protokołu autoimmunologicznego

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Chleb bez zbóż i jaj - z protokołu autoimmunologicznego

Postprzez Leeloo » Pn 02 lut, 2015 22:05

składniki:
-2 szklanki tartej cukinii (może być też dynia, banan, marchew, burak)
-1/3 szklanki masła lub oleju kokosowego lub smalcu
-2 szklanki mąki kokosowej
-0,5 łyżeczki soli
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-przyprawy: suszony czosnek i cebula, zioła prowansalskie, 1 łyżka cykorii i łyżeczka kurkumy - obie dla koloru
-40 g żelatyny rozpuszczonej w 1/2 szklanki wody - zastępnik jajek

przygotowanie:
Osobno mieszamy mąkę z przyprawami, osobno składniki mokre - masło/olej i starte warzywo.
Wszystko łączymy dokładnie mieszając.
Na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę.
Miksujemy.
Wykładamy formę i pieczemy ok 50-60 minut.
Po wyjęciu z piekarnika, zostawiamy do ostygnięcia, aż chleb osiągnie temperaturę pokojową, a następnie wstawiamy i przechowujemy w lodówce.

Chleb można kroić dopiero po ostygnięciu, a najlepiej po schłodzeniu w lodówce.


źródło:
http://www.alpacasquare.pl/2015/01/chle ... i-jaj.html
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7553
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Powrót do Chleb

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości