składniki:
-2 szklanki tartej cukinii (może być też dynia, banan, marchew, burak)
-1/3 szklanki masła lub oleju kokosowego lub smalcu
-2 szklanki mąki kokosowej
-0,5 łyżeczki soli
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-przyprawy: suszony czosnek i cebula, zioła prowansalskie, 1 łyżka cykorii i łyżeczka kurkumy - obie dla koloru
-40 g żelatyny rozpuszczonej w 1/2 szklanki wody - zastępnik jajek
przygotowanie:
Osobno mieszamy mąkę z przyprawami, osobno składniki mokre - masło/olej i starte warzywo.
Wszystko łączymy dokładnie mieszając.
Na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę.
Miksujemy.
Wykładamy formę i pieczemy ok 50-60 minut.
Po wyjęciu z piekarnika, zostawiamy do ostygnięcia, aż chleb osiągnie temperaturę pokojową, a następnie wstawiamy i przechowujemy w lodówce.
Chleb można kroić dopiero po ostygnięciu, a najlepiej po schłodzeniu w lodówce.
źródło:
http://www.alpacasquare.pl/2015/01/chle ... i-jaj.html
Chleb bez zbóż i jaj - z protokołu autoimmunologicznego
Moderator: Moderatorzy