Puszysty chlebek z chrupiącą skórką

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Puszysty chlebek z chrupiącą skórką

Postprzez xymi » Śr 11 lut, 2015 11:39

Przepis wypróbowany przy okazji poszukiwania bułek do hamburgerów. Ciasto jest lejące, ale rośnie. Także na bułki do hamburgerów użyłam blaszki prostokątnej a następnie pokroiłam na 4 kwadraty. A normalnie do codziennego jedzenia robię w keksówce. Do rzeczy.

-1,5 szklanki mąki (używam maki schar mix it)
-1 łyżeczka agaru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1,5 łyżeczki cukru
- niepełna szklanka cieplej wody
- 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- sezam, czarnuszka (kto co woli ;)

Wymieszać mąkę, sól, drożdże, cukier, agar i proszek do pieczenia. W miseczce roztrzepać jajko, olej i ocet, Wszystko wymieszać drewnianą łyżką i dodać ziarna np sezam czy czarnuszkę. Zostawić do wyrośnięcia na 25 min. Wlać do foremki wcześniej wysmarowanej oliwą lub wyłożonej papierem. Piec 35 min w temp. 175.
Avatar użytkownika
xymi
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 263
Dołączył(a): N 11 sty, 2015 23:35
Lokalizacja: Cieszyn/Katowice

Re: Puszysty chlebek z chrupiącą skórką

Postprzez Anula80 » Śr 11 lut, 2015 11:44

Może wypróbuję, czy synowi zasmakuje. Nie bardzo chce jeść moich zdrowszych wypieków
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3667
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Puszysty chlebek z chrupiącą skórką

Postprzez xymi » Śr 11 lut, 2015 11:55

Ten nie przypomina typowych bezglutenowych chlebów. Możesz spróbować bez ziaren.Moja córka, która nie jest na diecie również jadła.
Mam nadzieję, że zasmakuje. Szybko się go robi :)
Avatar użytkownika
xymi
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 263
Dołączył(a): N 11 sty, 2015 23:35
Lokalizacja: Cieszyn/Katowice

Re: Puszysty chlebek z chrupiącą skórką

Postprzez Anula80 » Śr 11 lut, 2015 12:31

Bez ziaren to podstawa, Seba nie jada "orzeszków" :D ewentualnie mogę je zmielić i do środka
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3667
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Puszysty chlebek z chrupiącą skórką

Postprzez xymi » Cz 12 lut, 2015 14:28

Znalazłam nawet zdjęcie chleba, który zrobiłam z myślą o hamburgerach :)

Obrazek

Obrazek
Avatar użytkownika
xymi
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 263
Dołączył(a): N 11 sty, 2015 23:35
Lokalizacja: Cieszyn/Katowice

Re: Puszysty chlebek z chrupiącą skórką

Postprzez Anula80 » Cz 12 lut, 2015 14:43

Piękne :burger:
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3667
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Puszysty chlebek z chrupiącą skórką

Postprzez Leeloo » Cz 12 lut, 2015 15:22

Wow!! :burger:
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7305
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Re: Puszysty chlebek z chrupiącą skórką

Postprzez monisiak81 » Cz 12 lut, 2015 16:04

również jestem pełna podziwu :)
następna alternatywa dla smutnych kanapek :)
ale pytanko? czym mogę zastąpić agar? bo nie mam ;/
monisiak81
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 280
Dołączył(a): Wt 05 kwi, 2011 11:02
Lokalizacja: Warszawa

Re: Puszysty chlebek z chrupiącą skórką

Postprzez mario05 » Cz 12 lut, 2015 17:01

Wygląda całkiem smakowicie.
mario05
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 14
Dołączył(a): Pn 12 sty, 2015 14:29

Re: Puszysty chlebek z chrupiącą skórką

Postprzez xymi » Pt 13 lut, 2015 00:08

agar można kupić w zdrowej żywności. Jest to odpowiednik żelatyny wieprzowej, tylko wersja roślinna. Być może można by go zastąpić żelatyną...
Avatar użytkownika
xymi
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 263
Dołączył(a): N 11 sty, 2015 23:35
Lokalizacja: Cieszyn/Katowice

Re: Puszysty chlebek z chrupiącą skórką

Postprzez monisiak81 » Wt 17 lut, 2015 10:21

kupiłam agar,
zrobiłam,
postawiłam w ciepłe miejsce i pięknie urosło,
a w trakcie pieczenia zrobił się z tego 1 kapeć :( w smaku fajne (pewnie nadaje tego smaku ocet winny) ale mi ...hmm nie wyszło :(
co mogłam zrobić źle? tymbardziej że tak pięknie urosło ....
monisiak81
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 280
Dołączył(a): Wt 05 kwi, 2011 11:02
Lokalizacja: Warszawa

Re: Puszysty chlebek z chrupiącą skórką

Postprzez xymi » Wt 17 lut, 2015 11:16

Hm to bardzo ciekawe, mnie za każdym razem wychodzi. Nigdy nie odstawiam w ciepłe miejsce, zostawiam na blacie. Odstawiłaś na ok 30 min czy dłużej?
Skoro urosło to chyba ok, także w sumie nie wiem co przyczyniło się do "kapcia". Czy wyciągnęłaś z foremki do ostygnięcia na ruszcie?
Avatar użytkownika
xymi
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 263
Dołączył(a): N 11 sty, 2015 23:35
Lokalizacja: Cieszyn/Katowice

Re: Puszysty chlebek z chrupiącą skórką

Postprzez Anula80 » Wt 17 lut, 2015 11:24

Może za dużo urosło? Jak kiedyś robiłam chleb, to wyrósł bardzo dużo i potem faktycznie oklapł. Może lepiej, żeby mniej wyrosło i doszło w piekarniku do pożądanej wysokości?
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3667
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Puszysty chlebek z chrupiącą skórką

Postprzez monisiak81 » Wt 17 lut, 2015 11:43

robiłam na szybki obiad jako hamburgery właśnie ;/ więc rosło 25 min. w ciepłym piekarniku, a później tylko włączyłam piekarnik i piekłam właśnie wg przepisu 175st. 35 min ;/ no nic, może po prostu coś hmm... się przyczyniło. tak zawsze wyjmuję i studzę na kratce.
no nic to będę jeszcze próbować dzięki.
xymi powiedz jeszcze czy jajko tylko roztrzepujesz (na tzw. berbeluchę?)? czy ubijasz na sztywno? może tu zrobiłam jakiś błąd?
monisiak81
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 280
Dołączył(a): Wt 05 kwi, 2011 11:02
Lokalizacja: Warszawa

Re: Puszysty chlebek z chrupiącą skórką

Postprzez xymi » Wt 17 lut, 2015 15:23

jajko roztrzepuję widelcem. Mi chleb wyszedł za pierwszym razem.
Przykro mi, że Tobie się nie udał, ale może faktycznie nie ma się co poddawać :) Może tym razem w keksówce wyjdzie? :)
Avatar użytkownika
xymi
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 263
Dołączył(a): N 11 sty, 2015 23:35
Lokalizacja: Cieszyn/Katowice

Następna strona

Powrót do Chleb

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość