Czy można samemu upiec bułki?

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Czy można samemu upiec bułki?

Postprzez mama Mateusza » Cz 07 kwi, 2005 21:50

Czy jest jakaś szansa na zrobienie z "naszej" mąki bułek podobnych do tradycyjnych kajzerek?
Mati ma kryzys i tak bardzo chciałby kajzerkę ze sklepu, a bułek maślanych Glutenexu nie chcę nawet próbować.

mm.
mama Mateusza
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 72
Dołączył(a): Cz 30 gru, 2004 22:23
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Grażyna » Wt 07 cze, 2005 13:09

Domyślam się, że chodzi o chrupiącą skórkę. Na chleb każdy ma swój przepis, więc nie podaję. No więc z wyrobionego i wyrośniętego ciasta uformuj bułki - najlepiej podłużne, odłóż na lekko omączoną deskę, przykryj, pozwól mu powtórnie uróść. Od tego czy dobrze urosną, zależy ich "puszystość", więc nie należy się spieszyć. W tym czasie w szerokim naczyniu zagotuj wodę z dodatkiem soli i cukru (trudno powiedzieć ile, zależy od ilości wody - ma być wyraźnie słodkawa). Dobrze wyrośnięte bułki wrzucaj do wrzątku, gotuj z każdej strony około 30 - 60 sekund. Wyjmuj łyżką cedzakową od razu na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Gdy wszystkie bułki są "zaparzone", włóż na 10-15-20 minut (zależy od wielkości) do gorącego piekarnika 220*C (ja piekłam z termowentylatorem 200*C).
Przepis znalazłam na jakiejś amerykąńskiej stronie dla bezglutków. Wypróbowałam, piekłam z mąki bezmlecznej "Fundacji Przekreślony Kłos" i wyszła rzeczywiście pyszna chrupiąca skórka. Niestety, chrupiąca jest tylko w dniu wypieku, a najlepsza "prosto z pieca". Jeśli masz wystarczająco szeroki garnek, to możesz pokusić się o zrobienie bagietki. :P
mama Kingi (6 lat) od ponad 4 lat na diecie
Avatar użytkownika
Grażyna
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 341
Dołączył(a): N 13 lut, 2005 23:24
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Beatka i Marek » Śr 14 wrz, 2005 12:08

po prostu trzeba kupić garnek do.... RYBY :-) Bagieta półmetrowa wyjdzie :-)
Beatka i Marek
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 67
Dołączył(a): Pn 26 lip, 2004 08:52
Lokalizacja: Zielonka

Postprzez dorciap1975 » Śr 24 mar, 2010 20:57

słuchajcie,ja robię bułki z mąki Mechl,to są dobre mąki,pieczywo wychodzi dobre,nie kruszy sie.Polecam
Syn Mateusz na diecie od lutego 2010
Avatar użytkownika
dorciap1975
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 164
Dołączył(a): So 20 mar, 2010 15:52
Lokalizacja: Biała Podlaska

Postprzez dorciap1975 » Wt 30 mar, 2010 16:09

250 g mieszanki Mix B,
5 g suchych drożdży lub 10 g świeżych drożdży,
3 łyżki oleju ,
200 ml letniej wody,
odrobina mleka do
posmarowania,
mak do posypania
(według upodobania
również,
sezamow, siemię lniane
lub pestki słonecznika)

Przygotowanie
Mąkę dobrze wymieszać z drożdżami. Dodać
olej i wodę, dobrze wymieszać i wyrobić jednolite ciasto. Mokrymi
rękoma uformować bułeczki i lekko je nacisnąć. Pędzelkiem nanieść
odrobinę mleka i posypać makiem, siemieniem lnianym itp. Przykryć
mokrą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu, aż objętość
zwiększy się prawie dwukrotnie. Piec w nagrzanym piekarniku przez
około 20 minut w temperaturze 180°C.
Syn Mateusz na diecie od lutego 2010
Avatar użytkownika
dorciap1975
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 164
Dołączył(a): So 20 mar, 2010 15:52
Lokalizacja: Biała Podlaska


Powrót do Chleb

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości