Mąka amarantusowa
Moderator: Moderatorzy
Mąka amarantusowa
Hej. Dopiero zaczynam swoje bezglutenowe życie,więc nie wiem zbyt dużo na temat ,szczególnie jeśli chodzi o pieczenie.W wielu przepisach np. na chleb jest mąka amarantusowa. Ja mam mega problem,bo nienawidzę smaku amarantusa.To jedna z niewielu rzeczy,których po prostu nie potrafię przełknąć...Nie jestem w stanie tego przeskoczyć,a smak amarantusowy jest bardzo intensywny i specyficzny.I tutaj pytanie me. Czym ją zastąpić?Póki co, staram się trzymać przepisów,bo zbyt mało wiem na ten temat,nie mam doświadczenia, by coś zmieniać w nich,urozmaicać.Dlatego strasznie psuje mi ten amarantus wszystko,bo kompletnie nie wiem czy moge ją zastąpić np mąką ryżową lub kukurydzianą? Te początki są szalenie trudne...Bardzo proszę o jakąś podpowiedź Pozdrawiam
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Mąka amarantusowa
Można spróbować zastępować jakimiś innymi mąkami bg np gryczaną, jaglaną, ryżową. Możliwości jest naprawdę wiele.
Amarantus jest bardzo cenny w naszej diecie. Może spróbuj dodawać go mniej niż jest w przepisie i zobaczysz czy to Ci będzie odpowiadało.
Możesz też wypróbować przepisy, gdzie dodaje się amarantus ekspandowany, jest łagodniejszy w smaku
Amarantus jest bardzo cenny w naszej diecie. Może spróbuj dodawać go mniej niż jest w przepisie i zobaczysz czy to Ci będzie odpowiadało.
Możesz też wypróbować przepisy, gdzie dodaje się amarantus ekspandowany, jest łagodniejszy w smaku
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Re: Mąka amarantusowa
Ja też dopiero zaczynam pieczenie chleba, więc ekspertem w tej dziedzinie nie jestem, ale z moich dotychczasowych obserwacji wynika, że najbardziej neutralne smakowo są mąka kukurydziana, ryżowa, owsiana (z przekreślonym kłosem) i jaglana. Dodatkowo wszystkie cztery mają na tyle dobrą charakterystykę, że nie "popsują" chleba. Można więc nimi zastąpić dowolną inną mąkę w przepisie i chleb powinien wyjść.
Wszystko zależy od tego ile masz tego amarantusa w przepisie. Jeżeli procentowo dużo, to użyłbym jednej z powyższych mąk. Jeżeli mało, można ją zastąpić dowolną inną mąką i chleb powinien się udać. A jest ich mnóstwo, choć te, których do tej pory użyłem (gryczana, sezamowa, dyniowa, kokosowa) mają dość intensywny smak, więc też nie każdemu muszą odpowiadać.
Wszystko zależy od tego ile masz tego amarantusa w przepisie. Jeżeli procentowo dużo, to użyłbym jednej z powyższych mąk. Jeżeli mało, można ją zastąpić dowolną inną mąką i chleb powinien się udać. A jest ich mnóstwo, choć te, których do tej pory użyłem (gryczana, sezamowa, dyniowa, kokosowa) mają dość intensywny smak, więc też nie każdemu muszą odpowiadać.
-
- Bardzo Stary Wyjadacz :)
- Posty: 3643
- Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
Re: Mąka amarantusowa
Przede wszystkim w sklepach ze zdrową żywnością, internetowych
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.