Chleb ziemniaczany

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8103
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Chleb ziemniaczany

Post autor: Leeloo »

Czas przygotowania: 2 godz.
Czas pieczenia: 45 min.
Całkowity czas: 2 godz. 45 min.

Składniki

250 g puree ziemniaczanego
100 g mąki ziemniaczanej
200 g mąki ryżowej
200 g mąki gryczanej
5 g suszonych drożdży instant
łyżeczka soli
350 ml letniej wody

Instrukcja

1. Ostudzone puree ziemniaczane łączymy z mąkami, drożdżami i solą.
2. Wlewamy powoli wodę i wyrabiamy krótką chwilę ciasto, do połączenia składników. Ciasto powinno osiągnąć konsystencję bardzo gęstej śmietany, ale nie być lejące.
3. Formę keksówkę (11x24cm) smarujemy odrobiną oliwy i wykładamy pergaminem.
4. Przekładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy łyżką lub zwilżoną wodą dłonią.
5. Przykrywamy i zostawiamy na 2 godziny w ciepłym miejscu.
6. Chleb wstawiamy w formie do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 40-35 minut, do suchego patyczka w temperaturze 200 stopni.
7. Wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.


źródło:
http://smakowitychleb.pl/ziemniaczany-c ... glutenowy/
Awatar użytkownika
kasiqqq
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 102
Rejestracja: czw 06 wrz, 2012 16:07
Lokalizacja: Rabka

Re: Chleb ziemniaczany

Post autor: kasiqqq »

Robiłam ten chleb :) Polecam długo zachowuje świeżość i się nie kruszy.
Obrazek
MajaWN
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 89
Rejestracja: wt 03 lut, 2015 11:31

Re: Chleb ziemniaczany

Post autor: MajaWN »

To puree to z torebki czy po prostu zmielone ziemniaki?
MajaWN
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 89
Rejestracja: wt 03 lut, 2015 11:31

Re: Chleb ziemniaczany

Post autor: MajaWN »

No powiedzcie dobre duszyczki jakie to puree, bo chcę upiec :)
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8103
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Chleb ziemniaczany

Post autor: Leeloo »

Maju wystarczyło kliknąć link pod przepisem. Jest i opis i zdjęcia. Purée z ugotowanych ziemniaków.
MajaWN
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 89
Rejestracja: wt 03 lut, 2015 11:31

Re: Chleb ziemniaczany

Post autor: MajaWN »

Ale ciapciak ze mnie nie zauważyłam linka w ogole :) :oops:

Dzięki!
MajaWN
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 89
Rejestracja: wt 03 lut, 2015 11:31

Re: Chleb ziemniaczany

Post autor: MajaWN »

Ojej, ratunku a co jeśli mam tylko drożdże świeże?
:(
MajaWN
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 89
Rejestracja: wt 03 lut, 2015 11:31

Re: Chleb ziemniaczany

Post autor: MajaWN »

Już znalazłam :D
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Chleb ziemniaczany

Post autor: Anula80 »

Następnym razem spróbuję zrobić z tego przepisu :)
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
MajaWN
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 89
Rejestracja: wt 03 lut, 2015 11:31

Re: Chleb ziemniaczany

Post autor: MajaWN »

ja złoże raport dzisiaj lub jutro :D
Awatar użytkownika
uniaczek
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 507
Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
Lokalizacja: Gniezno

Re: Chleb ziemniaczany

Post autor: uniaczek »

A raportu brak :/
MajaWN
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 89
Rejestracja: wt 03 lut, 2015 11:31

Re: Chleb ziemniaczany

Post autor: MajaWN »

Jestem zawalona robotą g:D (wreszcie!) . Chlebek był smaczny tylko coś spartaczyłam z solą, bo za mało słony był. No i zepsuł się zanim zjadłam cały. Ale to nie wina chlebka tylko moja. Jak ktoś lubi ciężkie wilgotne chlebki to ten jest fajny. W smaku dosyć ciekawy.
Awatar użytkownika
uniaczek
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 507
Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
Lokalizacja: Gniezno

Re: Chleb ziemniaczany

Post autor: uniaczek »

Ale jak to zepsuł się? Piekłaś 6 marca, jest 10......Spleśniał? Smakowo nie było zachwytów - tak rozumiem
MajaWN
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 89
Rejestracja: wt 03 lut, 2015 11:31

Re: Chleb ziemniaczany

Post autor: MajaWN »

Taki sfermentowany smak ma. Pewnie powinnam go w lodówce trzymać. Ja jestem totalnym laikiem gotowania BG, więc jeśli mi się udało upiec ładny chleb to przepis jest super.

Smak jest naprawdę fajny - dużo lepszy od tych wyschniętych chlebków faraona w sklepie.

Aha, moje foremki były ciut mniejsze od tej keksówki i wyszły mi dwa ładne chlebki z tego przepisu.
MajaWN
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 89
Rejestracja: wt 03 lut, 2015 11:31

Re: Chleb ziemniaczany

Post autor: MajaWN »

:( :(

Niestety chlebkowosc to problem.
ODPOWIEDZ