Bagietki

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Bagietki

Postprzez Anula80 » Śr 11 mar, 2015 10:37

Bagietki:
– 500 g mąki chlebowej Schaer Mix B;
– 15 g świeżych drożdży lub 10 g suchych;
– 350 ml wody;
– łyżeczka soli;
– łyżeczka cukru;
– opcjonalnie: ziarna bez śladowych ilości glutenu (np. mak, sezam, siemię lniane, czarnuszka);
– opcjonalnie: jajko do posmarowania bagietek.
Ze świeżych drożdży, łyżki mąki, łyżeczki cukru i paru łyżek wody zrobiłam rozczyn. W misce wymieszałam mąkę przesianą z solą. Gdy rozczyn był po 10 minutach gotowy, przełożyłam go do miski z mąką. Stopniowo dodawałam letnią wodę (pół na pół z gazowaną) i mieszałam drewnianą łyżką na twardą, jednolitą masę. Miskę przykryłam wilgotną ściereczką i zostawiłam na kwadrans, by ciasto podrosło.
Po tym czasie nastawiłam piekarnik na 200 stopni C. Z ciasta uformowałam trzy wałki i ułożyłam. Ponownie przykryłam je wilgotną ściereczka, by podrosły (około 15-20 minut). Gotowe bagietki posmarowałam rozkłóconym jajkiem, posypałam ziarnami. Na każdej bagietce zrobiłam poprzeczne nacięcie mokrym nożem.
Blachę wstawiłam na pół godziny do piekarnika.

źródło:
http://bezglutenowamama.pl/bezglutenowa ... #more-6130
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3667
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Bagietki

Postprzez kasiqqq » N 15 mar, 2015 11:33

Polecam również przepis na bagietki z własnoręcznie robionej mieszanki mąki:
http://malewypieki.pl/domowe-bagietki/
Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
kasiqqq
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 102
Dołączył(a): Cz 06 wrz, 2012 16:07
Lokalizacja: Rabka

Re: Bagietki

Postprzez Anula80 » N 15 mar, 2015 16:17

Czy mleko zwykłe mogę zastąpić ryżowym?
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3667
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Bagietki

Postprzez kasiqqq » N 15 mar, 2015 16:45

Jak najbardziej, mleko można zastąpić nawet wodą :)
Obrazek
Avatar użytkownika
kasiqqq
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 102
Dołączył(a): Cz 06 wrz, 2012 16:07
Lokalizacja: Rabka

Re: Bagietki

Postprzez Anula80 » N 15 mar, 2015 18:37

Obrazek

Nasze mini bagietki. Zaraz się okaże, czy można je jeść czy zabijać :D
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3667
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Bagietki

Postprzez xymi » N 15 mar, 2015 19:20

i jak? :)
Avatar użytkownika
xymi
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 263
Dołączył(a): N 11 sty, 2015 23:35
Lokalizacja: Cieszyn/Katowice

Re: Bagietki

Postprzez Anula80 » N 15 mar, 2015 19:59

W smaku rewelacja :) dawno tak dobrego pieczywa nie jadłam.
Z tym, że zabrakło mi mąki Schara (niecałe 300g było) i dałam trochę gryczanej (trochę więcej niż 50 g)i resztę Marcs&Spencer.
Te nasze były wg przepisu Bezglutenowej Mamy.
Jak kupię tapiokę, to wypróbuję przepis Kasi :)
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
 
Posty: 3667
Dołączył(a): Śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Re: Bagietki

Postprzez xymi » Pn 16 mar, 2015 14:55

Bezglutenowa mama rulez :D

Na pewno wypróbuję.
Avatar użytkownika
xymi
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 263
Dołączył(a): N 11 sty, 2015 23:35
Lokalizacja: Cieszyn/Katowice


Powrót do Chleb

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość