Chleb z siemieniem lnianym i ziołami

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Chleb z siemieniem lnianym i ziołami

Postprzez Leeloo » Pn 08 cze, 2015 18:04

Składniki:
500 g skrobi kukurydzianej (mazeiny)
2 łyżeczki cukru
2 łyżki posiekanych świeżych ziół (u mnie oregano, lubczyk, rozmaryn)
1 łyżeczka soli
30g babki jajowatej lub płesznik
50 g mielonego siemienia lnianego 625 ml mleka roślinnego (dałam ryżowe)
2 łyżeczki suszonych drożdży

Przygotowanie:
Mleko roślinne, cukier i drożdże umieść w garnku i lekko podgrzej.
W misie miksera umieść skrobię, sól, siemię, babkę oraz zioła.
Dolej ciepłe mleko i wyrabiaj ciasto.
Wyrobione ciasto uformuj w kulę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut.
Po tym czasie ciasto ponownie przemieszaj, uformuj bochenek i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
Po tym czasie wstaw chleb do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 40 minut (w oryginalnym przepisie było 60 minut, ale u mnie po 40 chleb już był upieczony z rumianą skórką).
Studź na kratce.


źródło:
http://www.kuchniabezglutenowa.com.pl/2 ... ianym.html
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7275
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Powrót do Chleb

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron