prosty chlebek z przyprawami

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

prosty chlebek z przyprawami

Postprzez Leeloo » Wt 04 sie, 2015 18:12

SKŁADNIKI


500 g skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
1/2 kostki drożdży
600 ml mleka
60-80 ml siemienia lnianego
Zioła (po pół łyżeczki) - zioła prowansalskie, bazylia, kumin rzymski. Kto co lubi.



SPOSÓB WYKONANIA

1. Siemię mielę na mąkę.
2. Lekko podgrzewam mleko (UWAGA! Mleko nie może być gorące) i mieszam z cukrem oraz rozdrobionymi drożdżami.
3. W misce mieszam skrobię, siemię, zioła, sól oraz roztwór z drożdży, cukru i mleka. Wyrabiam. Z ciasta formuję kulę, którą natłuszczam np. oliwą z oliwek i odstawiam do wyrośnięcia (na ok. 30 minut).
4. Po wyrośnięciu, ponownie wyrabiam i jeśli ciasto kruszy się, dodaję wodę (dosłownie kilka łyżek). Ponownie kształtuję ciasto, odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę ok. 60 minut w 230 C.

Chleb wyszedł dosyć suchy i ciężko się go kroi po wystygnięciu. Prawdopodobnie to wina mąki kukurydzianej, którą następnym razem zastąpię mąką owsianą.
W smaku jest bardzo dobry, szczególnie chrupiąca skórka.
Chlebek na pewno jest świetnym zamiennikiem wszelkich krążków ryżowych, kupnego chleba BG czy chrupkiego chleba, które w smaku przypominają styropian.


źródło:
http://goodmorning-tarczyca.blogspot.co ... mment-form
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7305
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Powrót do Chleb

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość