Fasolowy chlebek z kaszą jaglaną

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Fasolowy chlebek z kaszą jaglaną

Postprzez Leeloo » Śr 02 mar, 2016 16:05

Składniki:

1 szklanka (u mnie 185 g) uprzednio ugotowanej i ostudzonej białej fasoli (w ostateczności może być z puszki),
1 szklanka (u mnie 150 g) uprzednio ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej,
0,5 szklanki mleka sojowego niesłodzonego (może być inne – neutralne smakowo),
1 kopiasta łyżka mąki (u mnie: owsiana),
0,5 małej cebulki,
1 łyżka siemienia lnianego,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 kopiasta łyżeczka ulubionych ziół (może być tymianek, oregano, zioła prowansalskie, majeranek etc.),
czarnuszka,
sól

Przygotowanie:

Cebulę drobno kroimy.
Siemię lniane mielimy.
Łączymy wszystkie składniki i blendujemy ze sobą tak, aby powstała w miarę jednorodna masa/ ciasto.
Na koniec dodajemy zioła i przyprawy i dokładnie mieszamy.
Ciasto wykładamy do płaskiej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni (opcja grzanie od dołu) przez 30 minut, a następnie włączamy opcję góra – dół i dopiekamy jeszcze przez 10-15 minut.
W ostatnich minutach wskazany termoobieg.

Źródło:
http://www.agamasmaka.pl/2016/02/chlebe ... lanej.html
Jest taka cierpienia granica, za którą się uśmiech pogodny zaczyna.

Obrazek
Avatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 7330
Dołączył(a): Pt 22 mar, 2013 19:33
Lokalizacja: Polska

Powrót do Chleb

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość