Pierwszy "automatyczny" chleb
Moderator: Moderatorzy
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 67
- Rejestracja: pn 26 lip, 2004 08:52
- Lokalizacja: Zielonka
Pierwszy "automatyczny" chleb
Wczoraj ochrzciliśmy aparaturę (Clatronic BBA 2605) . Na początek bez kombinacji. Przepis z "maszyny", mieszanka Glutenexu, program Normal, skórka Medium. Z rozpędu doszło jajko. Chlebek wyszedł OK, lepiej i prościej niż "ręcznie w piekarniku". Problemem jest odważanie "mąki" - ile to jest te 540g (i czy w miejsce mąki "zwykłej" daje się tyle samo "bezglutnej")? Troche stresu było jak po drugim mieszaniu ładnie sobie urosło i na początku pieczenia... klapło. Podniosło się jednak (nie tak wysoko tym razem) i chlebek wyszedł OK.
Przyjdzie więc pora i na eksperymenty
Przyjdzie więc pora i na eksperymenty
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 67
- Rejestracja: pn 26 lip, 2004 08:52
- Lokalizacja: Zielonka
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 67
- Rejestracja: pn 26 lip, 2004 08:52
- Lokalizacja: Zielonka
Patka, nie w tym rzecz. Cenowo wychodzi pewnie podobnie: ca 10 zł kilo mieszanki na pół = 5 zł plus ewentualnie dodatki, a musisz uwzględnić cene maszyny i zuzywany prąd.
Tu chodzi o to, że jak się uprzesz to masz zawsze świeże pieczywko, a nie mrożonkę, ktorej dziecko poza zapiekanką jeść nie chce (i sie nie dziwię :-))
Tu chodzi o to, że jak się uprzesz to masz zawsze świeże pieczywko, a nie mrożonkę, ktorej dziecko poza zapiekanką jeść nie chce (i sie nie dziwię :-))
- Jola-Gabrysia
- Forumowicz
- Posty: 133
- Rejestracja: czw 08 sty, 2004 07:13
- Lokalizacja: LUBLIN
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 67
- Rejestracja: pn 26 lip, 2004 08:52
- Lokalizacja: Zielonka
nadaję z pamięci więc mogę coś przeoczyć:
może to fuks, a może tak ma byc :-)
- 300 ml mleka (w tym przypadku Prosobee 2 - 6 miarek rozcieńczone w letniej wodzie)
- 400 ml (z wyskalowanego kubeczka dołączonego do aparatu) mieszanki Glutenexu (zielona) + 200 ml mieszanki "naszej" (mąki: tapioka, soja, kukurydza, ryż - po opakowaniu) - powinno być 540g mąki typu 550 tylko nie mam jak odważać i nie mam pojęcia jak "nasz" zestaw ma się do mąki 550
- mała miarka (taka łyżka o dwóch końcach dołączona do aparatu) soli
- duża miarka cukru
- jajo - nie ma w przepisie i nie wiem, czy potrzebne :-)
- paczka drożdży Oetkera
- Program 1 (normal - 3h)
- skórka - "średni"
może to fuks, a może tak ma byc :-)
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 67
- Rejestracja: pn 26 lip, 2004 08:52
- Lokalizacja: Zielonka
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 67
- Rejestracja: pn 26 lip, 2004 08:52
- Lokalizacja: Zielonka
drugi automatyczny chleb
tym razem przepis z forum (ten z powidłami tylko powidła zastąpił dżem z dyni) i... porażka. Rzadkie ciasto (450 ml mleka na 3 kubki mąki to jednak chyba za dużo) juz powodowało niepewność co do efektu. Co się potwierdziło na zakończenie...
Tak wiec mamy remis 1:1 :-)
Tak wiec mamy remis 1:1 :-)
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 67
- Rejestracja: pn 26 lip, 2004 08:52
- Lokalizacja: Zielonka
2:1
Trzeci chlebek (przepis z powidłami) wyszedł. Obniżyliśmy do 300 ml ilość płynu...
Rzeczywiście jak trochę ciasto gęściejsze to tak nie opada. Ale nie zawsze mi to działało. Zmieniłam też program: nie normal, ale program nr 6 Schnell (to niemiecka maszyna). Tam nie ma podwójnego mieszania bo w normalu raz miesza i po wyrośnięciu także. Ktoś gdzieś pisał że to ciężkie ciasto nie zniesie drugi raz mieszania i podnoszenia.
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 67
- Rejestracja: pn 26 lip, 2004 08:52
- Lokalizacja: Zielonka
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 67
- Rejestracja: pn 26 lip, 2004 08:52
- Lokalizacja: Zielonka
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 67
- Rejestracja: pn 26 lip, 2004 08:52
- Lokalizacja: Zielonka