Pierwszy "automatyczny" chleb

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Beatka i Marek
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 67
Rejestracja: pn 26 lip, 2004 08:52
Lokalizacja: Zielonka

Pierwszy "automatyczny" chleb

Post autor: Beatka i Marek »

Wczoraj ochrzciliśmy aparaturę (Clatronic BBA 2605) :). Na początek bez kombinacji. Przepis z "maszyny", mieszanka Glutenexu, program Normal, skórka Medium. Z rozpędu doszło jajko. Chlebek wyszedł OK, lepiej i prościej niż "ręcznie w piekarniku". Problemem jest odważanie "mąki" - ile to jest te 540g (i czy w miejsce mąki "zwykłej" daje się tyle samo "bezglutnej")? Troche stresu było jak po drugim mieszaniu ładnie sobie urosło i na początku pieczenia... klapło. Podniosło się jednak (nie tak wysoko tym razem) i chlebek wyszedł OK.
Przyjdzie więc pora i na eksperymenty :)
Awatar użytkownika
Patka
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 527
Rejestracja: ndz 28 lis, 2004 17:31
Lokalizacja: Toruń

Post autor: Patka »

gratulacje prosimy o ciągłe relacje :)
zawsze mnie ciekawiło jak cały proces wygląda cenowo :?:
Beatka i Marek
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 67
Rejestracja: pn 26 lip, 2004 08:52
Lokalizacja: Zielonka

Post autor: Beatka i Marek »

cenowo?
zależy od ceny mieszanki. Reszta to standard :wink:
Awatar użytkownika
Patka
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 527
Rejestracja: ndz 28 lis, 2004 17:31
Lokalizacja: Toruń

Post autor: Patka »

czyli czy bardzoiej opłaca sie domowy wypiek, bo mam do tego wątpliwosci??
Beatka i Marek
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 67
Rejestracja: pn 26 lip, 2004 08:52
Lokalizacja: Zielonka

Post autor: Beatka i Marek »

Patka, nie w tym rzecz. Cenowo wychodzi pewnie podobnie: ca 10 zł kilo mieszanki na pół = 5 zł plus ewentualnie dodatki, a musisz uwzględnić cene maszyny i zuzywany prąd.
Tu chodzi o to, że jak się uprzesz to masz zawsze świeże pieczywko, a nie mrożonkę, ktorej dziecko poza zapiekanką jeść nie chce (i sie nie dziwię :-))
Awatar użytkownika
Patka
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 527
Rejestracja: ndz 28 lis, 2004 17:31
Lokalizacja: Toruń

Post autor: Patka »

No wlasnie o to mi chodziło dziękuję :=D>:
Awatar użytkownika
Jola-Gabrysia
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 133
Rejestracja: czw 08 sty, 2004 07:13
Lokalizacja: LUBLIN

Post autor: Jola-Gabrysia »

Mam taki sam wypikacz czy możesz podać przepis / ja mam bez instrukcji/ . Moje chlebki miały w srodku dziurę ,może coś zle robię.
Beatka i Marek
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 67
Rejestracja: pn 26 lip, 2004 08:52
Lokalizacja: Zielonka

Post autor: Beatka i Marek »

nadaję z pamięci więc mogę coś przeoczyć:
  • 300 ml mleka (w tym przypadku Prosobee 2 - 6 miarek rozcieńczone w letniej wodzie)
  • 400 ml (z wyskalowanego kubeczka dołączonego do aparatu) mieszanki Glutenexu (zielona) + 200 ml mieszanki "naszej" (mąki: tapioka, soja, kukurydza, ryż - po opakowaniu) - powinno być 540g mąki typu 550 tylko nie mam jak odważać i nie mam pojęcia jak "nasz" zestaw ma się do mąki 550
  • mała miarka (taka łyżka o dwóch końcach dołączona do aparatu) soli
  • duża miarka cukru
  • jajo - nie ma w przepisie i nie wiem, czy potrzebne :-)
  • paczka drożdży Oetkera
  • Program 1 (normal - 3h)
  • skórka - "średni"
i się upiekł :-)

może to fuks, a może tak ma byc :-)
Beatka i Marek
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 67
Rejestracja: pn 26 lip, 2004 08:52
Lokalizacja: Zielonka

Post autor: Beatka i Marek »

Jola-Gabrysia pisze:Moje chlebki miały w srodku dziurę ,może coś zle robię.
chyba za ciepłe płyny lub za dużo drożdży, ale łba se uciąć nie dam :wink:
Beatka i Marek
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 67
Rejestracja: pn 26 lip, 2004 08:52
Lokalizacja: Zielonka

drugi automatyczny chleb

Post autor: Beatka i Marek »

tym razem przepis z forum (ten z powidłami tylko powidła zastąpił dżem z dyni) i... porażka. Rzadkie ciasto (450 ml mleka na 3 kubki mąki to jednak chyba za dużo) juz powodowało niepewność co do efektu. Co się potwierdziło na zakończenie...
Tak wiec mamy remis 1:1 :-)
Beatka i Marek
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 67
Rejestracja: pn 26 lip, 2004 08:52
Lokalizacja: Zielonka

2:1

Post autor: Beatka i Marek »

Trzeci chlebek (przepis z powidłami) wyszedł. Obniżyliśmy do 300 ml ilość płynu...
Magdalena
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 25
Rejestracja: ndz 17 paź, 2004 17:33
Lokalizacja: Malbork

Post autor: Magdalena »

Rzeczywiście jak trochę ciasto gęściejsze to tak nie opada. Ale nie zawsze mi to działało. Zmieniłam też program: nie normal, ale program nr 6 Schnell (to niemiecka maszyna). Tam nie ma podwójnego mieszania bo w normalu raz miesza i po wyrośnięciu także. Ktoś gdzieś pisał że to ciężkie ciasto nie zniesie drugi raz mieszania i podnoszenia.
Beatka i Marek
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 67
Rejestracja: pn 26 lip, 2004 08:52
Lokalizacja: Zielonka

Post autor: Beatka i Marek »

Też na tym clatroniku ten "schnell" testowałaś?
Beatka i Marek
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 67
Rejestracja: pn 26 lip, 2004 08:52
Lokalizacja: Zielonka

Post autor: Beatka i Marek »

kolejny eksperyment. Tym razem chlebek ryzowy Celiko... Smakowo świetny, ale wyszedł zakalczyk. Trzeba uważniej widocznie :)
Beatka i Marek
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 67
Rejestracja: pn 26 lip, 2004 08:52
Lokalizacja: Zielonka

Post autor: Beatka i Marek »

no i koleja próba. Wszystko razy DWA. Wymieszało i wyrosło pięknie. W pieczeniu też. PO wyjęciu REWELACJA. Zobaczymy co rano będzie....
Oczywiście napiszemy ;)
ODPOWIEDZ