Przepis na bułki ???

Wszystko o przepisach, radach i wypiekaczach - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Postprzez sisi » Śr 07 lut, 2007 11:37

No i zrobiłam biszkopty w gofrownicy z w/w przepisu, Marcia aż piała z zachwytu :D
Po wystudzeniu twardnieją, ale mam nadzieje że mała swoimi 4 zębolami sobie poradzi!
Kilka zamrożę, zobaczymy ;)
Tylko jak odmrażać w mikrofali czy gofrownicy??

Dzięki Kochani za rady :D
Ostatnio edytowano Śr 07 lut, 2007 13:16 przez sisi, łącznie edytowano 2 razy
Martusia 04.10.2005r - wciąż diagnozowana...
sisi
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 152
Dołączył(a): Cz 02 lis, 2006 22:21
Lokalizacja: Łódź

Postprzez asiar » Śr 07 lut, 2007 15:28

Ja radziłabym w mikrofali albo naturalnie, czekając aż się rozmrożą.
Avatar użytkownika
asiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 394
Dołączył(a): N 22 sty, 2006 12:08
Lokalizacja: Pomorze

Postprzez Kasia-mama » Cz 08 lut, 2007 23:53

Ja rozmrażam w mikrofali, a jak są chude, to po przekrojeniu mieszczą się w tosterze.
A najbardziej smakują moim bezglutkom bułki, które piekę wg przepisu:
-25 dag ciasta chlebowego BEZGLUTENU
-ok.1,5-2 dag drożdży
-ok.szklanka ciepłej wody
-2 łyżki oleju
Drożdże rozpuszczam w wodzie, czekam parę minut aż "ruszą", wlewam do ciasta, dodaję olej, trochę soli, jak mam to mielony kminek, miksuję aż ciasto będzie dobrze wyrobione, nakładam do foremek(używam takich do tartoletek albo do babeczek), zostawiam w ciepłym miejscu na pół godziny do wyrośnięcia (w tym czasie włączam piekarnik, żeby było ciepło w pobliżu bułek, a poza tym nagrzewa się do odpow. temp.-ok. 180 stopni) i piekę 30 minut. Są naprawdę pyszne. Z tej porcji wychodzi mi 6 dużych i 3-4 małe bułki.
Avatar użytkownika
Kasia-mama
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 132
Dołączył(a): So 17 sty, 2004 18:20
Lokalizacja: Kraków

Postprzez Beatka i Marek » Pt 09 lut, 2007 00:27

sisi napisał(a):Kiedyś czytałam tu na forum przepis na bułki nadziewane np ketchupem z plastrem sera na wierzchu .... czy to może Twoje eksperymenty?


to nasze :)
Keczup dodajemy bezglutenowy Develey'a, ale możesz dżem, jagody, czekoladę, twaróg... co wymyślisz i co może maleństwo...

Na wierzch może iść (też w zależności jak wyżej i od "wsadu" - nie dasz do dżemu chyba sera) ser, ziarna itepe itede...


Smacznego!
Beatka i Marek
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 67
Dołączył(a): Pn 26 lip, 2004 08:52
Lokalizacja: Zielonka

Postprzez thh-polka » Pt 09 lut, 2007 03:08

sisi,
Nie zamrazaj biszkoptow, nie trzeba. ( To sa ciastka,a nie gofry. Tylko, ze pieczone w gofrownicy ). Mozna je dlugo przechowywac w szczelnym pudelku.
To jest stary przepis z Norwegii na ciastka na B. Narodzenie.

Ciesze sie, ze biszkopty smakuja dziecku.
thh-polka
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 191
Dołączył(a): Cz 01 lut, 2007 09:46
Lokalizacja: Larvik, Norwegia

Postprzez sisi » Pt 09 lut, 2007 10:27

Beatka i Marek a gdzie ja znajdę przepis na te Wasze bułeczki??

thh-polka za późno, juz zamroziłam :okulary2:
Ale ok, rozmrażają się super w mikrofali!!

Kasia-mama wypróbujemy :D
Martusia 04.10.2005r - wciąż diagnozowana...
sisi
Forumowicz
Forumowicz
 
Posty: 152
Dołączył(a): Cz 02 lis, 2006 22:21
Lokalizacja: Łódź

Postprzez kabran » Pt 09 lut, 2007 11:48

Po długich poszukiwaniach znalazłam :D : (funkcja "Szukaj pożyteczna jak zwykle ;) )
surowce: mieszanka do chlebka ryżowego Celiko, przepis z książki kucharskiej na bułeczki drożdżowe (oczywiście uwzględniajac fakt, że w mieszance są już niektóre składniki z przepisu książkowego), procedura dostosowana do wymogów maszyny (Clatronic), czyli najpierw roztopione masło potem płyny na końcu mieszanka. Program "ciasto" 1,5 godz. Potem w łapki i bułeczki nadziane keczupem, jagodami lub innym dżemem. Po wyrośnięciu (ca 20 minut po ulepieniu) na 20-25 minut do piekarnika. Jak wariant z keczupem to na wierzch starty żółty ser...
http://forum.celiakia.pl/topics15/przep ... 3ki+keczup
Może to chodzi o ten przepis. Beacie i Markowi byłoby łatwiej, może coś dodadzą?...
A co do biszkoptów wg przepisu thh-polki, to potwierdzam, że nie trzeba zamrażać. Moje leżą prawie tydzień w szczelnym pudełku i są smaczne (chociaż twarde, jak to biszkopty). Naprawdę, super przepis. :)
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Avatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
 
Posty: 1839
Dołączył(a): So 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Postprzez Beatka i Marek » Pn 12 lut, 2007 20:07

dokładnie...
proporcje:
2 torebki mieszanki
2 żółtka
8 dag masła
szklanka mleka (lub woda i Prosobee2)
2-3 łyżeczki cukru
dalej jak w cytacie....
Beatka i Marek
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
 
Posty: 67
Dołączył(a): Pn 26 lip, 2004 08:52
Lokalizacja: Zielonka

Postprzez Gosiuuunia » Pn 23 kwi, 2012 13:55

Witajcie :)

Za sprawą koleżanki, naszło mnie ostatnio na pieczenie... Nie chce żeby na chęciach się tylko skończyło więc baaardzo chciałam was prosić o przepis na bułeczki z różnymi ziarnami (np. z dynią czy słonecznikiem) na wzór tych pełnoziarnistych glutenowych.

W trakcie poszukiwań znalazłam to: Bułki bezglutenowe z sezamem. Są obrazki, a dla mnie, wzrokowca, to bardzo ważne, szczególnie że nie posiadam zdolności kulinarnych. Czy można zmodyfikować ten przepis dodając do ciasta takie ziarna?

Opcja 2: przepis Anawa z tego wątku. Czy można z takiego ciasta zrobić bułki? Zapewne to banalne pytanie dla Was, ale jestem kulinarnym laikiem ;)

Bardzo proszę o pomoc z bułkowej sprawie :)

Pozdrawiam :)
Gosiuuunia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 363
Dołączył(a): Pn 17 lip, 2006 00:31
Lokalizacja: Łódź

Postprzez monisiak81 » Wt 24 kwi, 2012 13:11

Gosiuuunia :) jak będziesz już po wypieku tych bułek to daj proszę znać jak Ci wyszły i(jeśli zrobisz więcej) czy są zjadliwe na drugi dzień (nie twarde)?? bo ja na początku robiłam ładne bułki z książki 120 przepisów.... ale na drugi dzień tak twarde wychodziły ;/ że nie bardzo były do zrobienia jako kanapki do pracy.
Chyba, że ktoś z Was ma sprawdzony sposób na bułki które da się jeść kilka dni i nie twardnieją po wystygnięciu :) ( i nie robią się płaskie ;/)
będę wdzięczna za wszelkie sugestie :) pozdrawiam Monika :)
monisiak81
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 277
Dołączył(a): Wt 05 kwi, 2011 11:02
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Ela5 » Śr 25 kwi, 2012 12:17

10Witam! Ja polecam bułeczki maślano-słonecznikowe:
0g masła
300g mąki uniwersalnej bezglutenowej
100g startego żółtego sera
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
200mll śmietany 18%
ziarno słonecznika ok50g
Masło siekamy z mąką ,sola i proszkiem do pieczenia.Dodajemy śmietanę,starty ser i ziarno słonecznika.formujemy małe bułeczki,smarujemy śmietaną,posypujemy jeszcze słonecznikiem
Układamy na wysmarowanej masłem blaszce i pieczemy 30 min.w temperaturze 180 stopni.
Jeżeli nie zjemy świeżych,wkładam do odświerzenia na 2 minutki do kuchenki mikrofalowej.
Życzę udanych wypieków ismacznego!
Ela5
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 12
Dołączył(a): N 17 lip, 2011 20:17
Lokalizacja: Mysłowice

Postprzez Ela5 » Śr 25 kwi, 2012 12:21

Oczywiście ma być 100g masła-coś przeskoczyło przepraszam! :)
Ela5
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 12
Dołączył(a): N 17 lip, 2011 20:17
Lokalizacja: Mysłowice

Postprzez monisiak81 » Śr 25 kwi, 2012 14:26

Dzięki Ela5 :) na pewno wypróbuję (na dniach) :) bo smakowicie brzmi ten przepis jeśli mi wyjdą itd am znać :) pozdrawiam Monika
monisiak81
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
 
Posty: 277
Dołączył(a): Wt 05 kwi, 2011 11:02
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Owocówka » So 15 wrz, 2012 11:22

Witam,
moje dziecko nie może większości mieszanek na chleb i mixów bezglutenowych. Jest uczulony na pszenicę (również skrobia pszenna bg odpada), jajka, mleko, nie toleruje też np. dekstrozy i niestety gryki.

Czy ktoś z Was ma może przepis na bułeczki nie z mixu czy koncentratu a z samych mąk bg? No i oczywiście bez jajka i mleka?.. Wiem, że ciężko ale może jednak ktoś piecze i mu się udają takie cuda?..

Jeśli tak to bardzo proszę o przepis :-)
Owocówka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 8
Dołączył(a): So 15 wrz, 2012 10:54
Lokalizacja: Polska

Postprzez Ola_la » Pn 17 wrz, 2012 11:49

Ja ostatnio robię bułki z przepisu z książeczki Schaer - oczywiście przepis zakłada wykorzystanie ich mąki (m.in. z dekstrozą), ale przecież nikt nie będzie mi mówił, co mam wkładać do moich własnych bułek! ;)
Biorę trochę ich mąki, ale dodaję resztę swoich - ja akurat mogę gryczaną, ale można dać pewnie każdą inną; dodaję siemię lniane mielone i niemielone, i co tam mi się jeszcze zachce.
No i daję sól - bo w przepisie nie ma soli (podobno Włosi uważają, że od słonego pieczywa się tyje :>).

Przepis jest taki:
składniki:
500 gr mąki
450 ml gazowanej wody
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy
15 gr. świeżych drożdży lub 10 gr. suszonych (ja daję mniej)
Rozpuścić drożdże z cukrem w 100 ml wody (wymienionej w składnikach). Mieszać widelcem i zostawić, aż drożdże zaczną "się pienić" (tak piszą).
Wymieszać mąkę z pozostałą wodą i dodać rozpuszczone drożdże. Długo zagniatać (nie piszą, co znaczy "długo" - jak zagniatam, dopóki starczy mi sił. To nie jest bardzo długo :)). Dodać oliwę i zagniatać przez kolejnych kilka minut. Ciasto powinno być miękkie (ja już wiem, że nie powinno być za rzadkie, bo bułeczki wprawdzie rosną, ale wszerz i robią się placki. Wciąż dobre, ale dla dziecka mogą być za twarde).
I teraz tak - w przepisie piszą, żeby umączonymi dłońmi nabierać porcję ciasta i formować ją w bułeczkę. Ja nie cierpię takiego lepiącego ciasta i nabieram porcję łyżką umaczaną w oleju. Potem rękoma posmarowanymi olejem formuję okrągłą bułeczkę. Nie próbowałam z rękoma oprószonymi mąką, bo po różnych doświadczeniach nie bardzo wierzę, że to działa :). Z olejem działa.
Układam bułeczki (w odstępach) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiam do rośnięcia. Rosną mniej więcej dwukrotnie. Potem należy je piec przez 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 220-230 stopni. Generalnie - piec, aż się upieką. Bez wiatraka, bo ciasto bg szybciej wysycha.

Jak pisałam - ciasto nie może być za rzadkie, bo się rozpłaszcza. Ja nie mam wagi, więc może być tak, że używam za mało mąki (odmierzam ją według objętości - mam taką miarkę, która wskazuje wagę według objętości - ale może mąki bg są lżejsze? Muszę to sprawdzić, ale wciąż się zbieram :)).

W każdym razie - wprawdzie używam trochę gotowego miksu, ale dlatego, że akurat go mam. Jak mi się skończy, będę robić bułki z innych mąk, nie tych gotowych. I też na pewno się udadzą (o ile znowu nie wyjdą plaskate - ale nawet te placki są pyyyszne!).
To jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam.
© Jan Tomaszewski
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
 
Posty: 1252
Dołączył(a): Pn 06 gru, 2010 16:39
Lokalizacja: Warszawa

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chleb

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron