Rogaliki serowe z marmoladą różaną
Składniki:
20 dag mąki mix (ja dałam mix pierogowo naleśnikiowy PKU z bezglutenu
5 dag mąki kukurydzianej
25 dag białego sera
25 dag margaryny
1 jajko
marmolada różana (ja miałam domową a jak ze sklepu to wiadomo z pewnego źródła)
Ser zmielić (mój sposób to przecisnąć przez praskę do ziemniaków - mniej zmywania), dodać mąki, margarynę i połowę roztrzepanego jajka. Zagnieść ciasto jak na pierogi. Rozwałkować podsypując blat i wałek mąką kukurydzianą. Można wykrawać kwadraty 7x7 cm. Na środek każdego marmolada i zwijać rogaliki. Ja wymyśliłam, ze szybciej będzie praską do pierogów Wycinałam kółeczka i zgniatałam jak pierogi. Każde ciastko posmarować resztą jajka. Piec w gorącym piekarniku (ok 180 st.) ok. 20 min - do zrumienienia. Jak ktoś lubi bardzo słodkie to można je po ostygnięciu polukrować. U nas jednak zanim całkiem ostygną znikają z talerza
Smacznego
Rogaliki serowe z marmoladą różaną
Moderator: Moderatorzy
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 520
- Rejestracja: śr 20 paź, 2010 16:47
- Lokalizacja: Rydułtowy
Rogaliki serowe z marmoladą różaną
Dwa bezglutki - mama i syn Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
- elevinka86
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 62
- Rejestracja: śr 21 lis, 2007 16:31
- Lokalizacja: Poznań
-
- Bardzo Aktywny Forumowicz
- Posty: 520
- Rejestracja: śr 20 paź, 2010 16:47
- Lokalizacja: Rydułtowy
Moim zdaniem można bez marmolady ale wtedy same ciastka będą nic nie słodkie. Wtedy dwa wyjścia albo spróbować dać cukier do samego ciasta (masy), bow przepisie go nie ma albo polukrować. Może posmarować nutellą? Czytałam, że nie ma glutenu.
Ostatnio zmieniony pt 03 gru, 2010 21:15 przez Justyna1982, łącznie zmieniany 1 raz.
Dwa bezglutki - mama i syn Kocham Cię Tymeczku. Dziękuję za każdy dzień bycia razem.
- elevinka86
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 62
- Rejestracja: śr 21 lis, 2007 16:31
- Lokalizacja: Poznań