Orzechowe batoniki bez cukru
składniki:
około 130-140 g orzechów (migdałów, laskowych, włoskich)
1 jajko
gorzka czekolada do polania (moja ma 85%)
rodzynki, suszona żurawina czy inne owoce ale odejmując tym samym ilość orzechów
* będę eksperymentować i dam odrobinę mniej orzechów, na korzyść otrębów owsianych ( osoby na diecie bezglutenowej gryczane)
Orzechy posiekać (niezbyt drobno). Jeśli zdecydowaliście się dodać bakalie, to również warto je podzielić na mniejsze kawałki. Przełożyć do miski i dodać całe jajko ( ok. 50 g) i mieszać dokładnie. Przełożyć na papier do pieczenia (łatwiej włożyć do foremki, takiej z chociaż jedną ścianką, ale i bez tego dacie radę). Ułożyć w formacie ok. 21x12 cm i dokładnie uklepać łyżką oraz wyrównać brzegi. To ważne, bo dzięki temu batoniki będą równe i nie będą się rozpadać. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec ok. 10 minut (max 12).
Wystudzone wyjąć z piekarnika i kroić ostrym nożem(!) na paski, z porcji wychodzi 7 batoników. Takie batoniki można polać roztopioną czekoladą (np. do połowy zanurzyć albo z wierzchu zrobić takie esyfloresy).
Źródło: kotlet.tv
Batoniki orzechowe bez cukru
Moderator: Moderatorzy
Batoniki orzechowe bez cukru
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.
Re: Batoniki orzechowe bez cukru
Zrobiłam dziś te batoniki i naprawdę POLECAM!
Udały mi się za pierwszym razem, co u mnie naprawdę rzadko się zdarza . Dałam nieco mniej orzechów, a dodałam zmielonego sezamu. Są przepyszne. Gryczano-bananowe się umywają .
Udały mi się za pierwszym razem, co u mnie naprawdę rzadko się zdarza . Dałam nieco mniej orzechów, a dodałam zmielonego sezamu. Są przepyszne. Gryczano-bananowe się umywają .
Nie jestem na diecie bezglutenowej. Nie jem cukru, drożdży i pszenicy (oprócz durum i orkisz) od 15.06.2014.