Składniki:
- 3 szklanki mleka (zwykłego lub roślinnego)
- 1,5 szklanki kaszy jaglanej suchej
- 2-3 łyżki miodu lub innego słodu
- paczka daktyli 150g
- 1,5-2 szklanki orzechów, migdałów lub słonecznika
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną zmielić w młynku do kawy (lub ugotować normalną i później zblendować, można też użyć mąki jaglanej) zalać mlekiem i zagotować, cały czas mieszając, po zagotowaniu zmniejszyć gaz i cały czas mieszać gotować tak długo, aż masa będzie gęsta, a po spróbowaniu kasza będzie miękka.
Daktyle moczyć przez 15 minut następnie zmielić dodać orzechy zmielone w młynku lub blenderze na proszek wymieszać, rozłożyć na blachę do tarty wyłożoną papierem , zalać kaszą jaglaną, ułożyć owoce i odstawić do lodówki do stwardnienia.
źródło:
http://zdrowavegekuchnia.blogspot.com/2 ... cukru.html
BANALNA tarta jaglana bez pieczenia, mąki i cukru
Moderator: Moderatorzy