Faworki

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Danusia
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 18
Rejestracja: ndz 04 sty, 2004 12:32
Lokalizacja: Warszawa

Faworki

Post autor: Danusia »

Mamy karnawał, dobrze by było usmażyć faworki, nieprawdaż?. :idea:
Czy ktoś z forumowiczów zna może sprawdzony przepis?
Awatar użytkownika
Ilona
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 36
Rejestracja: ndz 04 sty, 2004 12:55
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Ilona »

Ostatnie faworki zrobilam według tego o to przepisu:
0,5 kg mąki (mieszanki) z Glutenexu z czerwoną kartką
4 żółtka
1/2 szkl.śmietany
1 łyżka octu
sól do smaku.
Ciasto dobrze się kleiło, po usmażeniu kruche, smaczne faworki znikały z tacy bardzo szybko;)
Pozdrawiam Ilona
Awatar użytkownika
Jolka
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 144
Rejestracja: ndz 04 sty, 2004 12:45
Lokalizacja: Katowice

Post autor: Jolka »

Ilona co to za mąka z czerwoną kartką?
Awatar użytkownika
Ilona
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 36
Rejestracja: ndz 04 sty, 2004 12:55
Lokalizacja: Warszawa

mąka z "czerwoną kartką"

Post autor: Ilona »

Przepraszam, użyłam mojego skrótu :) chodzi mi o koncentrat ciasta chlebowego Glutenexu. Z czerwonym rogiem jest bezglutenowy, z zielonym dodatkowo dla osób chorych na fenyloketonurię. Czerwonym koncentratem z powodzeniem zastępuję zwykłą mąkę.Żadko robię coś z mieszanek rożnych mąk.
Awatar użytkownika
Ilona
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 36
Rejestracja: ndz 04 sty, 2004 12:55
Lokalizacja: Warszawa

ortek

Post autor: Ilona »

Przepraszam, popełniłam błąd :( powinno być- Rzadko-[/i]
Danusia
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 18
Rejestracja: ndz 04 sty, 2004 12:32
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Danusia »

Nie przejmuj się, ten nie robi błędów, kto nie pisze. :D
Awatar użytkownika
Kasia-mama
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 132
Rejestracja: sob 17 sty, 2004 17:20
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Kasia-mama »

Ta mąka z Glutenexu jest super. Ja generalnie korzystam z przepisów tradycyjnych, zastępując mąkę pszenną- Glutenexem. Wszystkie ciasta wychodzą pyszne. Doskonała jest też na pierogi, naleśniki itp.
lotsy
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: czw 22 sty, 2004 13:53

A co z tym octem?

Post autor: lotsy »

W przepisie podajesz ocet. W wielu wypowiedziach było, że ocet spirytusowy produkowany jest na bazie spirytusu zbożowego. Czy to znaczy, że użyty do wypieków jest niegroźny?
Awatar użytkownika
Ilona
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 36
Rejestracja: ndz 04 sty, 2004 12:55
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Ilona »

W sprawie octu zajrzyj do tematu Produkty- jeden forumowiczów napisał coś wiecej na temat octu. Ja szczerze mowiąc stosuje go w tak niewielkich ilościach, że w sumie nigdy nie zastanawiałam się nad jego bezglutenowoscią.
Pozdrawiam :D
Basia R.
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: wt 09 mar, 2004 13:23

Post autor: Basia R. »

Czy ktoś robił faworki bez śmietany? Próbowała zrobić z ciasta drożdzowego - nie było możliwe wywinięcie ciasta, zrobiłam tylko paski i tak usmażyła. Syn jest na diecie bezglutenowej i bezmlecznej a bardzo lubi faworki - proszę o radę
ODPOWIEDZ