Lane kluski
Moderator: Moderatorzy
Lane kluski
Witajcie.Podaję przepis na lane kluski:1 jajko,2 łyżeczki mąki kukurydzianej,3 łyżeczki mąki ziemniaczanej,szczypta soli.Wykonanie:wszystko razem wybić w kubku.Kluseczki te podaję do zupy pomidorowej,jako drugie danie z tłuszczem i z cebulką,lub z gulaszem.Gdy mógł spożywać mleko to robiłam zupkę mleczną z tymi kluseczkami.Polecam.
chcesz mieć przyjaciela-kup sobie psa
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 56
- Rejestracja: wt 09 gru, 2008 09:02
- Lokalizacja: Skarżysko-Kam.
-
- Forumowicz
- Posty: 135
- Rejestracja: ndz 19 wrz, 2010 09:26
- Lokalizacja: Nowy Sącz
Lane ciasto
Z jakiej mąki zrobić lane ciasto do zupy pomidorowej
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 56
- Rejestracja: wt 09 gru, 2008 09:02
- Lokalizacja: Skarżysko-Kam.
-
- Forumowicz
- Posty: 135
- Rejestracja: ndz 19 wrz, 2010 09:26
- Lokalizacja: Nowy Sącz
Cześć:)
Dzięki za radę teraz doczytałam i jak byk napisane czarne na białym jak się je robi
a ja mam pytanie:
piszecie, że te kluski nadają się do podania samodzielnie, ale jak je gotujecie?
no bo na lane kluski ciasto powinno się wlewać na gorący płyn i wtedy wychodzą takie niteczki - niby jak to potem odłowić i jeść samodzielnie?
może to chodzi o kładzione? ciasto jest gęściejsze i kładzie się je łyżką na wrzątek?
i jeszcze o tę mąkę kukurydzianą dopytam, czy chodzi o mąkę - taką żółtawa, czy o skrobię kukurydzianą czyli mazeinę?
piszecie, że te kluski nadają się do podania samodzielnie, ale jak je gotujecie?
no bo na lane kluski ciasto powinno się wlewać na gorący płyn i wtedy wychodzą takie niteczki - niby jak to potem odłowić i jeść samodzielnie?
może to chodzi o kładzione? ciasto jest gęściejsze i kładzie się je łyżką na wrzątek?
i jeszcze o tę mąkę kukurydzianą dopytam, czy chodzi o mąkę - taką żółtawa, czy o skrobię kukurydzianą czyli mazeinę?
Ostatnio zmieniony pn 29 lis, 2010 14:04 przez olku, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Aktywny Nowicjusz
- Posty: 56
- Rejestracja: wt 09 gru, 2008 09:02
- Lokalizacja: Skarżysko-Kam.