SERNIK WIEDEŃSKI

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

SERNIK WIEDEŃSKI

Postprzez vixi » Wt 06 cze, 2006 15:24

PYSZNY SERNIK WIEDEŃSKI - taki co nie może się nie udać.

SKŁADNIKI:
- kilogram odciśniętego tłustego białego sera (może być już zmielony)
- 8-9 jajek w zależności od wielkości
- 2 szklanki cukru (nie pełne)
- kostka masła (prawdziwego)
- budyń waniliowy
- waniliowy olejek
- cukier waniliowy
- jeśli jest pod ręką to starta laska waniliowa
- cytryna
- bakalie: 10 dag rodzynek, 3 dag płatków migdałowych, 5 dag smażonej skórki pomarańczowej lub olejek pomarańczowy.

Przygotować bakalie: rodzynki wypłukać, odsączyć i razem z płatkami migdałowymi przesypać do naczynia. Ser zmielić najlepiej maszynką kilka razy (ja robię melakserem ale nie każdy ma) i odstawić.

W rondlu na małym ogniu stopić masło wcześniej drobno pokrojone. Odstawić do wystygnięcia.

Wysmarować tortownicę i wysypać bułką tartą lub kaszką kukurydzianą.

Rozbić jajka i białka osobno do garnka i ubić je na pianę. Ale najpierw utrzeć żółtka z cukrem i odrobiną soli wanilią i sokiem z cytryny. Utrzeć na kogel-mogel.

Do kogla - mogla dodać zmielony ser i budyń, i ucierać dalej. Ma być bardzo gładziutka masa. Wlać do masy zimne masło i ucierać żeby wchłonęła tłuszcz. Wsypać bakalie i wymieszać z masą serową.

Nagrzać piekarnik do 180 stopni.

Ubić pianę z białek (wcześniej białka najlepiej włożyć do lodówki i wyjąć krótko przed ubijaniem) na sztywno. Teraz delikatnie wymieszać łyżką najlepiej w jedną stronę nie zmieniając kierunku masę serową i pianę. Wylać do przygotowanej wcześniej tortownicy i wygładzić wierzch. Teraz wstawić do nagrzanego piekarnika i nie otwierać żeby nie padł. Po jakimś czasie sprawdzać przez szybkę czy wierzch zbytnio sie nie rumieni jesli tak to zwinnym ruchem przykryć tortownicę folią aluminiową lub pergaminem. Powinien sie piec około 50 minut do godziny. potem uchylić drzwiczki i wyłączyć dopływ ciepła żeby zahartować sernik bo może opaść. po kilku minutach wyciągnąć na blat żeby stygł. Nawet jeśli troszkę opadnie i tak jest pyszny.

SMACZNEGO.
Ostatnio edytowano Wt 06 cze, 2006 15:27 przez vixi, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 858
Dołączył(a): Wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Postprzez asiailuki » Pt 09 sty, 2009 19:36

:564:
asiailuki
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 19
Dołączył(a): Pt 18 maja, 2007 13:07
Lokalizacja: myślenice

Postprzez Tomkus » Pn 09 lut, 2009 13:32

A propos serników; robię już kolejny raz i nie wychodzi do końca tak jak trzeba-co prawda zdatny do spożycia ale na powierzchni jest popękany...myślałem że to kwestia proszku do pieczenia jednak to nie to. Używam piekarnika raczej nie z najwyższej półki-taki blaszak wzięty z bazaru bez regulatora temperatury - max.200 stopni C. Zastanawiam się co jest powodem, może grzałka...? Od spodu w środkowej części jest prawie spalony.
Avatar użytkownika
Tomkus
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 620
Dołączył(a): Pn 08 gru, 2008 13:38
Lokalizacja: Małopolska

Postprzez Agniesia » Pn 09 lut, 2009 21:25

tomaszswiatek, może postaw go jedno "piętro" wyżej.
A może to kwestia koloru blaszek. W mojej instrukcji od piekarnika jest napisane, żebym używała ciemnych (czarnych, granatowych) a u mojej mamy żeby srebrnych blach. Producent kuchenek jest ten sam, tylko data produkcji znacznie się różni :) Jak kiedyś pożyczyłam blaszkę od mamy, to ciasto nie wyszło.
Obrazek
Avatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
 
Posty: 918
Dołączył(a): Pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Postprzez Tomkus » Pt 13 lut, 2009 20:54

Postawiłem "piętro" wyżej, ciasto się nie przypaliło, jednak jak pękało na jego powierzchni tak pęka dalej. Myślę, że to wada piekarnika; piekarnik wydłubany z blach, domowym, rzemieślniczym sposobem. Dzięki za radę. :chat:
Avatar użytkownika
Tomkus
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
 
Posty: 620
Dołączył(a): Pn 08 gru, 2008 13:38
Lokalizacja: Małopolska

Postprzez skierka » Cz 04 lut, 2010 09:16

wypróbowałam serniczek - był pyszny. POLECAM
Obrazek
Avatar użytkownika
skierka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 19
Dołączył(a): N 31 sty, 2010 19:51
Lokalizacja: województwo lubuskie

Re: SERNIK WIEDEŃSKI

Postprzez Kasia eMka » Śr 23 gru, 2015 22:05

Sernik przepyszny... na surowo ;) Jutro konsumpcja na gotowo. No, opadł ale to już tradycja :)
Hashimoto, choroba Duhringa
Kasia eMka
Nowicjusz
Nowicjusz
 
Posty: 9
Dołączył(a): N 22 lis, 2015 20:40


Powrót do Ciasta słone i słodkie

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość