Ponieważ pytacie jak zrobiliśmy karpatkę, to dzielimy się eksperymentem
Mąż zmienił przepis ze zwykłego opakowania karpatki, tzn.użył mieszanki mąk bezglutenowych (pół mlecznej bezglutenowej+pół domowych mieszanek: ryżowej, gryczanej i jaglanej).Do ciasta dodał dobrego masła i proszek do pieczenia Celiko. Ciasto zrobił wg tradycyjnego przepisu. Było podobne w smaku do zwykłego, glutenowego.
Jeśli chodzi o krem, to użyliśmy budyniu Celiko.Rozpuściłam go w nieco mniejszej ilości mleka i dodałam ciut mąki z tapioki. Po ugotowaniu był dość gęsty. No i potem zimny budyń zmiksować z ubitym wcześniej masłem. Karpatka dobrze się przechowała w lodówce w plastikowym pojemniku przez tydzień. Trochę się kruszyła, ale Ola była zachwycona
Żeby zdjęcie się nie zagubiło w tłumie podaje do niego link karpatka
Karpatka
Moderator: Moderatorzy
- Anna Frączek
- Forumowicz
- Posty: 104
- Rejestracja: sob 01 kwie, 2006 22:25
- Lokalizacja: Kielce
Karpatka
Ostatnio zmieniony śr 14 cze, 2006 21:30 przez Anna Frączek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
Karpatkę zrobiłam wczoraj pierwszy raz, pudełkową. Wyszła pyszna - efekt na zdjęciu
Następną planuje zrobić na święta - ale już taką robioną domową z przepisu mamimo który znajduje się tu viewtopic.php?t=85.
Następną planuje zrobić na święta - ale już taką robioną domową z przepisu mamimo który znajduje się tu viewtopic.php?t=85.
Re: Karpatka
czy komus udało się upiec ciasto karpatkowe bez jajek? z zamiennikiem? mnie nie wyszlo. może jakies inne proporcje niż w wersji z jajkami?
celiakia + Hashimoto
+ nietolerancja 36 produktów żywnościowych yeah
+ nietolerancja 36 produktów żywnościowych yeah
Re: Karpatka
a czym zamieniłaś? co się stało z ciastem?
Re: Karpatka
Moja karpatka się nie kruszy Robię podobnie jak mąż Ani, tylko inaczej mieszam mąkę - 3/4 koncenratu chleba (lub makaronowo-pierogowa) oraz 1/3 ziemniaczanej.
To nasze ulubione ciasto.Pycha
To nasze ulubione ciasto.Pycha