Karpatka

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Anna Frączek
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 104
Rejestracja: sob 01 kwie, 2006 22:25
Lokalizacja: Kielce

Karpatka

Post autor: Anna Frączek »

Ponieważ pytacie jak zrobiliśmy karpatkę, to dzielimy się eksperymentem :wink:
Mąż zmienił przepis ze zwykłego opakowania karpatki, tzn.użył mieszanki mąk bezglutenowych (pół mlecznej bezglutenowej+pół domowych mieszanek: ryżowej, gryczanej i jaglanej).Do ciasta dodał dobrego masła i proszek do pieczenia Celiko. Ciasto zrobił wg tradycyjnego przepisu. Było podobne w smaku do zwykłego, glutenowego.
Jeśli chodzi o krem, to użyliśmy budyniu Celiko.Rozpuściłam go w nieco mniejszej ilości mleka i dodałam ciut mąki z tapioki. Po ugotowaniu był dość gęsty. No i potem zimny budyń zmiksować z ubitym wcześniej masłem. Karpatka dobrze się przechowała w lodówce w plastikowym pojemniku przez tydzień. Trochę się kruszyła, ale Ola była zachwycona :D

Żeby zdjęcie się nie zagubiło w tłumie :wink: podaje do niego link karpatka
Ostatnio zmieniony śr 14 cze, 2006 21:30 przez Anna Frączek, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
Awatar użytkownika
vixi
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 831
Rejestracja: wt 05 paź, 2004 16:59
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Post autor: vixi »

no to może pierwszy raz w swoim zyciu zjem karpatkę? Tak to mi tylko ślinka leciała.
Awatar użytkownika
agadenver
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 161
Rejestracja: pn 19 maja, 2008 19:47
Lokalizacja: Ostrowiec Św.

Post autor: agadenver »

Karpatkę zrobiłam wczoraj pierwszy raz, pudełkową. Wyszła pyszna - efekt na zdjęciu :)
Następną planuje zrobić na święta - ale już taką robioną domową z przepisu mamimo który znajduje się tu viewtopic.php?t=85.
Awatar użytkownika
Katiou
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 47
Rejestracja: czw 06 maja, 2004 23:09
Lokalizacja: Katowice

Re: Karpatka

Post autor: Katiou »

czy komus udało się upiec ciasto karpatkowe bez jajek? z zamiennikiem? mnie nie wyszlo. może jakies inne proporcje niż w wersji z jajkami?
celiakia + Hashimoto
+ nietolerancja 36 produktów żywnościowych :) yeah
Awatar użytkownika
Leeloo
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 8117
Rejestracja: pt 22 mar, 2013 18:33
Lokalizacja: Polska

Re: Karpatka

Post autor: Leeloo »

a czym zamieniłaś? co się stało z ciastem?
evita
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 25
Rejestracja: pn 21 maja, 2007 09:30

Re: Karpatka

Post autor: evita »

Moja karpatka się nie kruszy :) Robię podobnie jak mąż Ani, tylko inaczej mieszam mąkę - 3/4 koncenratu chleba (lub makaronowo-pierogowa) oraz 1/3 ziemniaczanej.
To nasze ulubione ciasto.Pycha
ODPOWIEDZ