biszkopty
Moderator: Moderatorzy
Mój przepis na biszkopt jest taki:
-4jajka
-3/4szklanki cukru
-1szklanka mixu bezglutenowego(moim zdaniem do biszkoptów najlepszy jest ze Schara C,ale drogi niestety)
-1płaska łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
Białka odzielamy od żółtek.Mikserem ubijamy białka na sztywną pianę sypiemy cukier znów ubijamy na sztywno,dodajemy po 1żółtku delikatnie miksując i na koniec mix wymieszany z proszkiem do pieczenia.Delikatnie ale dokładnie miksujemy(ja zawsze kręcę w jedną stronę ciasto jest puszyściejsze).Pieczemy w nagrzanym piekarniku 175*C ok.25minut.
Jak robię z innego mixu niż ze schara to daje 3/4szkl mixu i 1/4szkl mąki kukurydzianej ,czasem dosypuję łyżkę mąki ryżowej.Jeśli piekę biszkopt do zjedzenia bez kremu to dodaję 3łyżki oleju wtedy nie jest taki suchy.
Nasączenie robię tak:
-1/2szklanki wody chłodnej przegotowanej
-3-4 łyżki cukru
-odrobina soku z cytryny lub kwasku cytrynowego
Robiłam z takich biszkoptów tort i wyszedł pyszny.
-4jajka
-3/4szklanki cukru
-1szklanka mixu bezglutenowego(moim zdaniem do biszkoptów najlepszy jest ze Schara C,ale drogi niestety)
-1płaska łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
Białka odzielamy od żółtek.Mikserem ubijamy białka na sztywną pianę sypiemy cukier znów ubijamy na sztywno,dodajemy po 1żółtku delikatnie miksując i na koniec mix wymieszany z proszkiem do pieczenia.Delikatnie ale dokładnie miksujemy(ja zawsze kręcę w jedną stronę ciasto jest puszyściejsze).Pieczemy w nagrzanym piekarniku 175*C ok.25minut.
Jak robię z innego mixu niż ze schara to daje 3/4szkl mixu i 1/4szkl mąki kukurydzianej ,czasem dosypuję łyżkę mąki ryżowej.Jeśli piekę biszkopt do zjedzenia bez kremu to dodaję 3łyżki oleju wtedy nie jest taki suchy.
Nasączenie robię tak:
-1/2szklanki wody chłodnej przegotowanej
-3-4 łyżki cukru
-odrobina soku z cytryny lub kwasku cytrynowego
Robiłam z takich biszkoptów tort i wyszedł pyszny.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.