biszkopty

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
olcia13-61
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 70
Rejestracja: ndz 04 wrz, 2005 19:49
Lokalizacja: Gdańsk

biszkopty

Post autor: olcia13-61 »

Biszkopt
------------
3 całe jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka kartoflanki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

jajka+cukier ubijać a na koniec dodać mąkę kartoflaną z proszkiem przez sitko lekko mieszając
Piec około 30 minut.

Biszkopt na parze
--------------------------
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka kartoflanki
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łużeczka proszku do pieczenia

Jajka+ cukier ubić na parze, aż do rozpuszczenia się cukru.Ubijając dodać kartoflankę z mąką i proszkiem.
Piec ok 30 minut.
Aleksandra
viola
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 31
Rejestracja: wt 01 lip, 2008 15:00
Lokalizacja: pruszków

Post autor: viola »

Nie wiem dlaczego ,ale ostatnio biszkopt mi nie wychodzi- jest twardy , albo ma zakolec. Ciasto robie z tego pierwszego przepisu , tylko że zamiat jaj kurzych używam jaj przepiórczych. Jaka może być tego przyczyna ?
Jeli
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 312
Rejestracja: śr 10 mar, 2010 13:07
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Jeli »

myślę że tu ogrywa role masa jaj, na jedno jajo jedna łyżka raczej płaska mąki... tak wiec na przepiórcze jaja albo mniej maki albo więcej jajeczek piegowatych ;)
ania_sb
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 27
Rejestracja: pn 29 wrz, 2008 09:55
Lokalizacja: wielkopolska

Post autor: ania_sb »

Jeli masz racje.Ja pieke biszkopt --3budynie waniliowe bg:półtorej łyżki mąki ziemniaczanej: 1łyżke mąki bg.6jaj-1łyżka cukru na jajko,reszta tak samo.Biszkopt wychodzi super.Jeśli jest za dużo mąkibiszkopt jest twardy i suchy.
Basiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 240
Rejestracja: wt 27 paź, 2009 15:19
Lokalizacja: gdynia

Post autor: Basiar »

idealne proporcje na biszkopt to waga jaj w skorupkach , tyle samo mąki i tyle samo cukru. Wychodzi zawsze :D
viola
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 31
Rejestracja: wt 01 lip, 2008 15:00
Lokalizacja: pruszków

Post autor: viola »

Dzięki za wskazówki , sprobóje upiec ciasto w sobote- ciekawe czy sie uda :?: . Dziękuje i pozdrawiam
Jeli
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 312
Rejestracja: śr 10 mar, 2010 13:07
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Jeli »

viola

Mam podobny zamiar , upiec tort ! :)
viola
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 31
Rejestracja: wt 01 lip, 2008 15:00
Lokalizacja: pruszków

Post autor: viola »

Wreszcie , udało się! <lala> .Upieklam biszkopt i wyszedł taki jaki powinien być- PUSZYSTY :D .Zauważyłam że wcześniej dawałam za dużo mąki i pewnie dlatego mi nie wychodzilo , ale teraz nie popełnie już tego błędu.Dzięki za pomocne wskazówki <roza>
Ostatnio zmieniony wt 29 cze, 2010 18:52 przez viola, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeli
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 312
Rejestracja: śr 10 mar, 2010 13:07
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Jeli »

:) i mnie się tort udał :)
EMILA
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 25
Rejestracja: sob 21 lip, 2007 15:50
Lokalizacja: Goleniów

Post autor: EMILA »

Czy nasączacie czymś biszkopt czy można nie nasączać? Ja zamierzam jutro zrobić torta na urodziny synka i zastanawiam się czy bita śmietana nie wsiąknie w biszkopt bo ma stać przez noc w lodówce.
Ola_la
Wyjadacz :)
Wyjadacz :)
Posty: 1229
Rejestracja: pn 06 gru, 2010 15:39
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Ola_la »

jak wsiąknie, to też będzie fajnie - często specjalnie tak się robi - szykuje dzień wcześniej, żeby tort się "zestalił", a ciasto wyciągnęło wilgoć ze śmietany.
Basiar
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 240
Rejestracja: wt 27 paź, 2009 15:19
Lokalizacja: gdynia

Post autor: Basiar »

Jak do śmietany dodasz żelatynę, to nie wsiąknie
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1431
Rejestracja: czw 15 gru, 2005 20:36
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Sheep »

Nasączać można np. sokiem z brzoskwiń, w sensie jak się ma puszkę z brzoskwiniami, to tym gęstym sokiem można nasączyć. Bitą śmietanę najlepiej nakładać krótko przed spożyciem, żeby był puszysta i świeża, w lodówce przez noc może stracić na urodzie i na smaku.
Obrazek
EMILA
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 25
Rejestracja: sob 21 lip, 2007 15:50
Lokalizacja: Goleniów

Post autor: EMILA »

ok dzięki, Sheep mi też najlepiej smakuje bita śmietana krótko przed spożyciem ale muszę zrobić dziś torta bo jutro to chyba nie znajdę czasu...a jeszcze jak nie wyjdzie:)
Awatar użytkownika
Tomkus
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 615
Rejestracja: pn 08 gru, 2008 12:38
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: Tomkus »

Jak pamiętam, to można też użyć dobrego naparu czarnej herbaty.
O, nie chcieć, o i nie móc umrzeć chociaż nieco!
Wszystko wypite! Ty tam, nie śmiej się z mych żali!
Wszystko, wszystko wypite! zjedzone! - Cóż dalej?

/Paul Verlaine/
ODPOWIEDZ