Bananowiec

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 893
Rejestracja: pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Bananowiec

Post autor: Agniesia »

Ciasto bananowe

4 bardzo dojrzałe banany
25 dag mąki lub mixu
20 dag cukru
5 dag stopionego masła
1 jajo
1 łyżeczka sody oczyszczonej
5 dag siekanych orzechów i/lub rodzynek
szczypta soli

Banany rozgnieść widelcem, dodać cukier, wymieszać.
Dodać przesianą mąkę/mix, jajo, sól i sodę oraz masło. Wymieszać.
Dodać rodzynki i/lub orzechy, i po raz ostatni wymieszać.
Formę (taką regularną keksówkę - to chyba 25 cm) wysmarować masłem i wysypać mąką bg, wlać ciasto.
Piec około 1 godziny w 160 stopniach. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto już nie klei się do niego.

zdięcie 1
zdjęcie 2
Ostatnio zmieniony wt 26 wrz, 2006 07:29 przez Agniesia, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
kfiatek
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 824
Rejestracja: czw 22 lip, 2004 11:11
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: kfiatek »

o! to coś dla mnie :D Brzmi smakowicie!
"Denerwować się - to karać własne ciało za głupotę innych"
-ania-
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 428
Rejestracja: pt 12 maja, 2006 21:25
Lokalizacja: ostrołęka

Post autor: -ania- »

a jak wygląda!!! piękne Agniesiu! :D już wiem co upiekę w tym tygodniu :D

[ Dodano: Nie 01 Paź, 2006 11:33 ]
zgodnie z zapowiedzią - bananowiec na moim stole! :D piękny! pachnący! dodałam jeszcze cynamon, jedno jajko więcej, cukier waniliowy. myślę, że odrobina rumu (bądź aromatu) by nie zaszkodziła, ale niestety nie miałam. pewnie wiórki kokosowe też mogłyby być - ale ja nie lubię. orzeszków i rodzynek nie żałowałam :D
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
elola
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 214
Rejestracja: pn 24 paź, 2005 17:38
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: elola »

Agniesiu, upiekłam bananowca wg Twojego przepisu. Syn bardzo lubi białą polewę na cieście więc dodatkowo spełniłam jego zachciankę. Dla mnie ciasto było za słodkie, dlatego postanowiłam przełożyć je domowymi powidłami. Syn jest zachwycony. Dziękuję za przepis :D
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 893
Rejestracja: pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Agniesia »

To prawda, jest bardzo słodkie i bananowe. A poza tym bardzo szybko się je robi :D
elola, cieszę się, że synowi smakuje. Następnym razem możesz dodać trochę mniej cukru.
Obrazek
Awatar użytkownika
Paroowa
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: śr 02 sie, 2006 15:28
Lokalizacja: Viborg, Dania

Post autor: Paroowa »

mam nadzieje ze wyjdzie puszyste bez bialka kurzego, tylko z zoltkiem? jakbym dodala 2 zoltka, to udaloby sie?
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 893
Rejestracja: pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Post autor: Agniesia »

Paroowa, jajo w tym cieście jest po to, by związać masę. Tu soda powoduje, że bananowiec rośnie. Tak więc myślę, że bez białka a z podwójną ilością żółtek też będzie ładnie wyrośnięte.
Obrazek
Awatar użytkownika
Paroowa
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: śr 02 sie, 2006 15:28
Lokalizacja: Viborg, Dania

Post autor: Paroowa »

Upieklam, wyszlo pysznie, naprawde super, ale wg mnie wogole nie slodkie, teraz znowu je pieke i dodalam 70 g cukru :-)
Uczulenie na pszenice, zyto, owies, bialko jaja kurzego, kofeine i nikiel
Awatar użytkownika
kabran
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1838
Rejestracja: sob 22 paź, 2005 09:52
Lokalizacja: Lublin

Post autor: kabran »

Myśmy z córką też dziś piekły, a w zasadzie to ona robiła, a ja dyskretnie pomagałam... :wink: Super-ciasto. Dokonałam jednak pewnych modyfikacji (jak to ja :wink: ) - zamiast 1 jajka dałam 3, białko ubite z 1/2 cukru na sztywno, żółtka ukręcone z resztą cukru do białości. Reszta jak w oryginale. Jak dla mnie, to słodkie w sam raz. Dzięki Agniesiu! :D
The quickest way to an enemy's heart is through his ribcage.
Nie, nie jestem lekarzem... I mam Crohna.
Obrazek
Awatar użytkownika
Paroowa
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 12
Rejestracja: śr 02 sie, 2006 15:28
Lokalizacja: Viborg, Dania

Post autor: Paroowa »

O matko ale sie wyglupilam zamiast 200 g cukru jak w przepisie dodalam 20, dlatego wogole nie slodkie. Wg 70 g jest wystarczajace, ciasto naprawde super
Uczulenie na pszenice, zyto, owies, bialko jaja kurzego, kofeine i nikiel
Awatar użytkownika
Małgorzata
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1579
Rejestracja: pn 03 sty, 2005 22:56
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Małgorzata »

Zrobiłam dzisiaj bananowca - z dwóch jajek (z pianą ubitą, jak Kabran) i dodałam mnóstwo bakalii. Wyszło rewelacyjnie!!! Smakuje jak keks, szybko się robi, ładnie piecze. Aga - dzięki za fajny przepis, dzięki któremu mogę się dowartościować jako kucharka! (piekarka/cukierniczka???)
Obrazek
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1431
Rejestracja: czw 15 gru, 2005 20:36
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Sheep »

a ja zrobiłam bananowca w środę - rewelacja, szybko się robi, szybciutko piecze i bardzo pysznie smakuje. Aczkolwiek nie chciało mi się bawić w ubijanie różnych rzeczy ze sobą i po prostu wszystko porządnie zmiksowałam, a potem 40 minut w prodiżu i gotowe. Z polewą czekoladową - pyszności :D
Obrazek
thh-polka
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 191
Rejestracja: czw 01 lut, 2007 08:46
Lokalizacja: Larvik, Norwegia

Ciasto bananowe z agarem, na prosbe kluni2 i Margot

Post autor: thh-polka »

Ciasto nr 1
200 ml cukru
100g masla
2 jajka
3 dojrzale banany
400 ml maki ( mieszanka skrobi i maki kukurydz., ziemniaczanej, ryzowej, w dowolnych proporcjach)
agar-agar ( Lyzeczka lub dwie powinno wystarczyc )
2 plaskie lyzeczki proszku i cukru wan.
100 ml mleka
100-200 ml platkow migdalowych, nie koniecznie

Piec: 175*C/45 min na dole w piekarniku, w keksowce lub malej okraglej foremce.

Ciasto nr 2
575g cukru (ja uzywam polowe)
250g masla
4 jajka
4 dojrzale banany
550g maki ( jak wyzej)
agar-agar ( 2-3 lyzeczki)
4 plaskie lyzeczki proszku i cukru wan.
2 plaskie lyzeczki sody oczysz.
100 ml mleka

Piec: 180*C/30 min na dole w piekarniku, w duzej, plytkiej blasze.

Wykonanie
Utrzepac jajka z cukrem do bialosci. Banany rozgniesc widelcem. Roztopic i przestudzic maslo. Wymieszac make z agarem i proszkiem. Polaczyc wszystko ostroznie z jajkami.
Mozna tez osobno ubic piane z bialek i na koncu dodac do utrzepanych zoltek, polaczonych z pozostalymi skladnikami.
Obydwa przepisy sa wyprobowane. Wg mnie smaczniejsze jest ciasto nr 2.
Wg poradnika Dziecko, na kilogram skrobi kukurydzianej dodac 10g guaru lub ksantanu.

[ Dodano: Sro 07 Mar, 2007 09:11 ]
Ciasta pieklam tez z mixem chlebowym, wtedy nie potrzeba juz agaru.
-ania-
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 428
Rejestracja: pt 12 maja, 2006 21:25
Lokalizacja: ostrołęka

Post autor: -ania- »

W tzw. międzyczasie oglądania meczu piekę bananowca. Wg przepisu Agniesi+ modyfikacje własne i kabran :) Dziś dodałam jeszcze połamaną gorzką czekoladę (goplana) i troszkę prażonego słonecznika i sezamu :) Tak już mam, że sezam i słonecznik dodaję do wszystkiego - od słatek, przez makarony, ciasta, kanapki i wszelkie desery :D A jak jeszcze mi mało, to taka sypka przegryzka dodatkowo z rodzynkami :D :D Może to dlatego, że sezam ma dużo wapnia a słonecznik dobrych tłuszczy??A może po prostu taki ze mnie łasuch? ;) :D
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
BuenaDzidzia
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 86
Rejestracja: czw 12 lip, 2007 22:49
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: BuenaDzidzia »

Agniesia pisze:Ciasto bananowe

4 bardzo dojrzałe banany
25 dag mąki lub mixu
20 dag cukru
5 dag stopionego masła
1 jajo
1 łyżeczka sody oczyszczonej
5 dag siekanych orzechów i/lub rodzynek
szczypta soli
Upiekłam-ja zastosowałam mąkę Schar mix C. Ciasto naprawdę fantastyczne, mięciutkie, pulchniutkie i totalnie Wszystkim smakowało. Dziekuję bardzo za przepis Agniesiu.
Miłośnicy kuchni i przyrody łączcie się
ODPOWIEDZ