Bananowiec

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Barbara M
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 100
Rejestracja: wt 02 cze, 2009 10:37
Lokalizacja: warszawa

Post autor: Barbara M »

Dokładnia tak. Wydaje mi się, że banana w połączeniu podczas pieczenia ciemnieje. Nawet fajnie to wygląda :043: no i oczywiście smakuje super.
Hesia
Aktywny Nowicjusz
Aktywny Nowicjusz
Posty: 64
Rejestracja: czw 26 lis, 2009 16:16
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Hesia »

No tak. Banan przecież ciemnieje. Dzięki! Najważniejsze, że jest pyszny!
A wygląda bardzo fajnie. Prawie jak piernik, ale kolor ma ciekawszy, prawda?
Barbara M
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 100
Rejestracja: wt 02 cze, 2009 10:37
Lokalizacja: warszawa

Post autor: Barbara M »

No i w wykonaniu nie jest zbyt skomplikowany :053:
wiolta
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 23
Rejestracja: ndz 28 lis, 2010 21:00
Lokalizacja: Bruksela

Re: Bananowiec

Post autor: wiolta »

Agniesia pisze:Ciasto bananowe

4 bardzo dojrzałe banany
25 dag mąki lub mixu
20 dag cukru
5 dag stopionego masła
1 jajo
1 łyżeczka sody oczyszczonej
5 dag siekanych orzechów i/lub rodzynek
szczypta soli

Banany rozgnieść widelcem, dodać cukier, wymieszać.
Dodać przesianą mąkę/mix, jajo, sól i sodę oraz masło. Wymieszać.
Dodać rodzynki i/lub orzechy, i po raz ostatni wymieszać.
Formę (taką regularną keksówkę - to chyba 25 cm) wysmarować masłem i wysypać mąką bg, wlać ciasto.
Piec około 1 godziny w 160 stopniach. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto już nie klei się do niego.
moje dziecko uczulone jest na jajko,wiec uzylam substytut jajka!ciasto wyszlo bardzo smaczne,ku uciesze mojej corki!dziekuje
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 01:00 przez wiolta, łącznie zmieniany 2 razy.
MariaAnna
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 28
Rejestracja: pn 12 lis, 2012 19:19
Lokalizacja: Katowice

Bananowiec

Post autor: MariaAnna »

Przepis z glutenem przerobiłam na bezglutenowy :)
BANANOWIEC:
2-3 banany
1/4 - 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/4 szklanki oleju
1 jajko
1/2 szkalanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki (mix bezglutenowy)
1 łyżeczka sody i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, cynamon

Sypkie składniki łączymy razem. Banany rozgniatamy, łączymy z jogurtem, olejem i jajkiem.
Następnie łączymy składniki sypkie z miękkimi.

Piec w temperaturze 200 stopni; 40 - 50 minut

Na górę, rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i połączyć z zmiksowanym bananem i rozprowadzić na cieście.
SMACZNEGO :)

Dodam, że było to moje pierwsze w pełni samodzielnie upieczone w 100% ciasto i wyszło :)))
"Days go on and on... " :)))
ODPOWIEDZ