Ciasto z jabłkami.

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
salcia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 253
Rejestracja: pt 08 paź, 2004 21:16
Lokalizacja: Sosnowiec

Ciasto z jabłkami.

Post autor: salcia »

8 jabłek -pokroić bez skóry dowolnie(ja kroiłam w kostkę)
1 szkl. cukru
2 szkl. mąki(ja dałam gotowy mix ciasta biszkoptowego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3 całe jajka
olejek migdałowy-cały
2 łyżki kakao
1/2 szkl oliwy
Składniki układać kolejno jak są wypisane w misce plastikowej.
Odstawić na 20 min.
Po 20 min. wymieszać wszystko drewnianą łyżką,wlać do formy.
Piec około 40 minut w temp 180 stopni.
Bardzo proste i szybkie ciasto a smakuje pycha:)
Mama 26-letniej Moniki,córka chora praktycznie od urodzenia.Zdiagnozowana celiakia 2004 r.wrzesień/październik.12 lat zabiegów o zdrowie dziecka...
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1431
Rejestracja: czw 15 gru, 2005 20:36
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Sheep »

Bardzo dobre ciasto :D
Właśnie zrobiłam. Co prawda nie dodałam kakao, ale i tak jest pyszne. I banalne w wykonaniu.
Obrazek
Jaśminowasia
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 13
Rejestracja: pn 20 cze, 2011 20:27
Lokalizacja: Tychy

Post autor: Jaśminowasia »

jest naprawdę dobre :)
wieczorynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 432
Rejestracja: pt 25 lut, 2011 11:30
Lokalizacja: Żory

Post autor: wieczorynka »

a można dać mix bg zamiast mąki biszkoptowej?
Awatar użytkownika
agadenver
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 161
Rejestracja: pn 19 maja, 2008 19:47
Lokalizacja: Ostrowiec Św.

Post autor: agadenver »

można :) ja daję i wychodzi :)
wieczorynka
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 432
Rejestracja: pt 25 lut, 2011 11:30
Lokalizacja: Żory

Post autor: wieczorynka »

Bardzo dobre ciasto :) Przypomniałam sobie że jak nie byłam na diecie robiłam takie same tylko dodawałam orzechy i rodzynki polecam.
Jaśminowasia
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 13
Rejestracja: pn 20 cze, 2011 20:27
Lokalizacja: Tychy

Post autor: Jaśminowasia »

Beata76 pisze:a można dać mix bg zamiast mąki biszkoptowej?
ja dodałam :)
Awatar użytkownika
uniaczek
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 507
Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
Lokalizacja: Gniezno

Post autor: uniaczek »

Ja też dodaję 10 dag orzechów włoskich grubo pokrojonych i 10 dag rodzynek; mąkę dawałam zawsze wieloziarnistą. W moim przepisie jest poza tym wszystko to samo co u Salci ale nie ma 1/2 szkl. oliwy i kakao. Następnym razem spróbuję z oliwą.
Ja dawałam do tej pory cynamon, natomiast miałabym ochotę na olejek migdałowy. Jednak nigdy do tej pory żadnego olejku do ciast nie wlewałam. Który jest pewny - w sensie bezglutenowy :?:
Kupujecie jakieś olejki do ciast?
Marcinh6
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: wt 12 lis, 2013 12:33
Lokalizacja: polska

Post autor: Marcinh6 »

moją żona zrobiła ostatnio to ciasto, dodała kakao i było super:)
AndziaMamusia
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 364
Rejestracja: pn 12 sie, 2013 11:49
Lokalizacja: Żywiec

Post autor: AndziaMamusia »

Z cynamonem, kakao i bakaliami jest jak piernik.
Awatar użytkownika
uniaczek
Bardzo Aktywny Forumowicz
Bardzo Aktywny Forumowicz
Posty: 507
Rejestracja: sob 19 sty, 2013 17:25
Lokalizacja: Gniezno

Post autor: uniaczek »

Zbliżają się święta - jeszcze raz zapytam: jaki olejek zapachowy dodajecie do ciast. Salcia Ty podajesz w przepisie powyżej olejek migdałowy - jakiej firmy?
Awatar użytkownika
noodle
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 418
Rejestracja: pn 11 cze, 2012 15:53
Lokalizacja: krakofsky

Post autor: noodle »

To i ja pokażę przepis na szybkie ciasto z jabłkami :)

Co potrzebujemy?
1,5 szklanki mąki bezglutenowej
1,5 szklanki cukru
3 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki mleka
2 jabłka
1,5 łyżeczki cynamonu

Jajka wbijamy do miski i ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i mleko. Wszystko mieszamy do uzyskania gęstej, ale lejącej się konsystencji ciasta.

Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wylewamy troszkę ciasta. Układamy pokrojone w większe kawałki jabłko.
Na jabłka wylewamy resztę ciasta, z wierzchu układamy jeszcze kilka plasterków jabłek i pieczemy w ok 180 stopniach przez 40 – 45 min.

Ciasto się pięknie rumieni i ma chrupiący wierzch.
Zapraszam na mojego bloga! http://bezglutenowy.blog.pl
Od 1.11.2012 na diecie bezglutenowej
Obrazek
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Post autor: Anula80 »

Czy to ciasto też jest podobne w smaku do piernika? Moje dziecko uwielbia pierniczki i marchewkowe mu bardzo smakowało. Może teraz spróbuję z jabłkami :)
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
Awatar użytkownika
noodle
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 418
Rejestracja: pn 11 cze, 2012 15:53
Lokalizacja: krakofsky

Post autor: noodle »

Anula80, jest bardzo słodkie i bardzo dobre! Na pewno będzie dziecku smakowało :)
Zapraszam na mojego bloga! http://bezglutenowy.blog.pl
Od 1.11.2012 na diecie bezglutenowej
Obrazek
Anula80
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Bardzo Stary Wyjadacz :)
Posty: 3643
Rejestracja: śr 07 sie, 2013 07:40
Lokalizacja: Pruszcz Gdański

Post autor: Anula80 »

Dzięki noodle, może dziś spróbuję upiec. Z nim jest ten problem, że jak raz zrobiłam szarlotkę, to zjadł wszystko oprócz jabłek :D A generalnie jabłka na surowo lubi, ale w cieście już niekoniecznie
Nie ma ludzi zdrowych. Istnieją tylko niezdiagnozowani.
ODPOWIEDZ