ciasta i ciastka z mąki kukurydzianej...

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
agastaga
Forumowicz
Forumowicz
Posty: 126
Rejestracja: sob 29 maja, 2004 22:27
Lokalizacja: Kaczanowo

ciasta i ciastka z mąki kukurydzianej...

Post autor: agastaga »

Dla tych co mają do dyspozycji niewiele produktów bezglutenowych mam do zaoferowania kilka przepisów na bazie mąki kukurydzianej.

DROŻDŻÓWKI KUKURYDZIANE

500 g mąki kukurydzianej
0,5 szkl. Mleka
jajko
0,5 kostki masła
4 dag drożdży
3 łyżki cukru
0,5 łyżeczki soli

Mleko zagrzej w garnuszku, by było ciepłe. Masło rozpuścić i przestudzić. Do miski wlej mleko, masło, dodaj pokruszone drożdże, sól, cukier i jajko. Dobrze wymieszaj. Dosyp mąkę i wymieszaj ciasto (będzie dość luźne i mało lepiące). Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 min. Następnie wyłóż na stolnicę, podsyp mąką zagnieć i uformuj płaski kwadrat. Rozwałkuj i wykrawaj kwadraty ok.8x8cm. Na środek każdego nałóż troczę nadzienia i zawiń zlepiając wszystkie rogi razem. Każde ciastko odwróć na drugą stronę, ułóż na blaszce pozostaw na ok. 15 min. Piecz w temp. 200st. Przez ok. 15 min.
Nadzieniem mogą być owoce, budyń, serek.

PLACEK MORELOWY Z MĄKI KUKURYDZIANEJ

1,5 l mleka
0,25 łyżeczki soli
375g mąki kukurydzianej
3 jajka
50 g cukru
masło do formy
850 ml kompotu morelowego
cukier puder

Mleko posolić, zagotować dodając stopniowo mąkę, dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu, stale mieszając aż do zgęstnienia. Masę przestudzić np. rozkładając ją na talerzu. Jajka i cukier utrzeć na pianę. Morele odsączyć. Formę wysmarować.
Do wymieszanej mąki kukur. Dodać stopniowo pianę jajeczną. Ciasto przełożyć do formy (np. tortownica 24cm). Na powierzchni rozłożyć owoce, oprószyc cukrem pudrem.
Piec w rozgrzanym piekarniku temp. 150st. Ok.35min.

ciasto z masą wiśniową
2 szklanki maki kukurydzianej
cukier waniliowy lub lyzka cukru
kostka margaryny bezmlecznej
Zagniesc ciastko i wloz do zamrazalnika na godzine lub dluzej. Po wyjeciu rozgniec na plaskiej blasze. Piecz w temperaturze 220 st. na zloty kolor (10-15 min.). Mozesz je posmarowac kolorowym lukrem lub masa wisniowa.
masa:
pol szklanki soku z wisni
szklanka wisni
pol szklanki kleiku kukurydzianego
pol szklanki cukru pudru
Kleik polacz z sokiem. Wisnie wymieszaj z cukrem pudrem (najlepiej w malakserze). Nie przerywajac miksowania dodaj kleik z sokiem i dalej miksuj, az uzyskasz jednolita mase. Wylej ja na ostudzone ciasto.

KRUCHE CIASTKA KUKURYDZIANE

15 dag mąki kukurydzianej
15 dag kleiku ryżowego
20 dag masła
10 dag cukru pudru
3 żółtka
cukier waniliowy

Masę i kleik wymieszaj na stolnicy, dodaj masło i posiekaj nożem. Połącz z cukrem i cukrem waniliowym, surowymi żółtkami i szybko zagnieć. Wstaw do lodówki na ok. 15 min. Następnie ciasto rozwałkuj i wycinaj ciasteczka. Ułóż na blasze, posmaruj białkiem i posyp grubym cukrem. Wstaw na 10 min do nagrzanego piekarnika.

ROGALIKI BEZGLUTENOWE

25g drożdży
250ml rozpuszczonego Nutramigenu lub np. Prosobee
2 łyżki oleju
25 g glukozy lub cukru
350g mąki kukurydzianej

Do rozpuszczonego mleka dodać drożdże, glukozę i mąkę. Zmieszać i wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu rozwałkować, wycinać trójkąty, posmarować np. dżemem i zwinąć. Można też zrobić bułeczki. Piec w temp. 200 st.


Ciasteczka kukurydziane

2,5 szklanki mąki kukurydzianej
3/4 szklanki cukru pudru
cukier waniliowy
kostka margaryny.

Składniki zagnieść, uformować z ciasta walec o średnicy 5-6 cm i dobrze
schłodzić w lodówce. Potem kroić na plastry grubości 0,5 cm, układać na
papierze do pieczenia dość daleko od siebie i piec w temp. 160-180 st ok 15-20
minut (aż będą lekko brązowe od spodu).
Można z tego przepisu zrobić ciastka kokosowe, zastępując pół szklanki mąki
połową szklanki wiórków kokosowych.

BISZKOPT
4 jajka
12dag cukru
8 dag mąki kukurydzianej
masło i grysik kukurydziany do formy

Utrzeć żółtka z cukrem na puch, ubić na sztywno pianę z białek. Do utartych żółtek dodać pianę i mąkę, całość lekko wymieszać. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku.

Smacznego życzy
Aga
PS> przepraszam ewentualnych autorów za ewentualne wykorzystanie ich przepisów
Agnieszka, mama Roberta z crohnem i nietolerancją glutenu
ODPOWIEDZ