Makowiec bez mąki

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Agniesia
-#Administrator
-#Administrator
Posty: 893
Rejestracja: pt 17 wrz, 2004 09:50
Lokalizacja: Poznań

Makowiec bez mąki

Post autor: Agniesia »

Makowiec bez mąki
Poradnik domowy nr 12/2007

25 dag już zmielonego maku (bez cukru i bakalii)
1 szklanka cukru
8 jaj
2-3 łyżki bułki tartej (bezglutenowej!)
po łyżce dość grubo zmielonych orzechów i migdałów
aromat rumowy
gotowa polewa do ciast (biała lub ciemna)
kilka obranych migdałów lub orzechów do dekoracji

Jaja rozbić oddzielając żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem a z białek ubić sztywną pianę.
Zmielony mak starannie wymieszać z masą żółtkową, orzechami, migdałami i bułka tartą, a na końcu z pianą z białek.
Przełożyć masę do podłużnego lub okrągłego prodiża wysmarowanego masłem i posypanego bułka tartą i piec ok. 40 min.
Można oczywiście przełożyć ciasto do zwykłej formy, przykryć folia aluminiową i upiec w piekarniku.
Przestudzone polać gotowa polewą i udekorować połówkami migdałów albo kawałeczkami orzechów.
Obrazek
ruda52
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 274
Rejestracja: sob 14 lip, 2007 10:48
Lokalizacja: Włocławek

Post autor: ruda52 »

Wielkie dzięki za ten przepis! Obawiałam się, że w te święta będę tylko patrzeć na makowiec... :)
ODPOWIEDZ