Proste ciastka kukurydziane. Pycha. ; ]

Wszystko co z ciastem związane, a chlebem się nie stanie - Przepisy.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Aleksandra69
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 9
Rejestracja: czw 30 sie, 2007 20:52
Lokalizacja: Kraków

Proste ciastka kukurydziane. Pycha. ; ]

Post autor: Aleksandra69 »

Podaje nowy przepis na ciasteczka, który wymyśliłam wraz z moja mamą ; ]]
Składniki:
Pół szklanki cukru.
Około 0.5 kg mąki kukurydzianej.
Troszkę proszku do pieczenia, ja dodawałam sody ; P
Wiórki kokosowe. Możecie je zastąpić zmielonymi orzechami. Czym chcecie. Próbujcie wszystkiego ; ]
2 jajka.
1 margaryna.

Na wierzch dodawałam maliny, albo czekoladę i zrobiłam także bez dodatków.
Są pyszne. (( ;

:P
dorota krypa
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 227
Rejestracja: wt 04 paź, 2005 12:15

Post autor: dorota krypa »

A w jakiej temperaturze są pieczone.
Awatar użytkownika
Magdalaena
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1366
Rejestracja: pt 02 sty, 2004 13:28
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Magdalaena »

I czy zagniatać, wlewać w foremki ?
Magdalaena
celiakia zdiagnozowana w sierpniu 2003 r.
Obrazek
-ania-
Aktywny Forumowicz
Aktywny Forumowicz
Posty: 428
Rejestracja: pt 12 maja, 2006 21:25
Lokalizacja: ostrołęka

Post autor: -ania- »

Ja też proszę o więcej szczegółów wykonania:) Powiedz, czy bardzo się kruszą?
Obrazek
Pobierz Deklarację Członkowską i przyłącz się do nas!
Aleksandra69
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 9
Rejestracja: czw 30 sie, 2007 20:52
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Aleksandra69 »

A więc piec w tempetarurze 180 stopni przez około 15 minut.
cisto rozwałkowac i wycinać, np. kółka, gwiazdki, kwadraciki.
wogóle się nie kruszą.
sa pycha. ; ]]
Ostatnio zmieniony pn 05 sty, 2009 16:02 przez Aleksandra69, łącznie zmieniany 1 raz.
viola
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 31
Rejestracja: wt 01 lip, 2008 15:00
Lokalizacja: pruszków

Post autor: viola »

dzisiaj upiekłam te ciasteczka (z połowy podanych składników)ale zrobiłam małą modyfikacje,m zamiast cukru dałam cukier puder , zamiast jaj kurzych dałam 3 jaja przepiórcze i pół szklanki kleiku kukurydzianego i margaryne palme z murzynkiem (wyjełam wcześniej z lodowki),dodałam też 1 łyżeczke od kawy gumy guar i dodalam ok.1/2szkl mąki ziemniaczanej ,ale za to dałam mniej mąki kukurydzianej .Wszystko razem połączyłam ,rozwalkowalam ,wyciełam wzorki i kładłam na przygotowanej blaszce.Piekłam w 180st C przez 15 min.Zimne polała lukrem z cukru pudru.Ciastka nie są może specjalnie pyszne ale są słodkie(te z lukrem), są kruche ale się nie rozsypują w rękach.Nam smakowały
Awatar użytkownika
Sheep
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1431
Rejestracja: czw 15 gru, 2005 20:36
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Sheep »

No właśnie, jakiś czas temu upiekłam te ciastka z podstawowego przepisu i w sumie średnio mi smakowały, były strasznie mączne, zapychające. Możliwe, że zrobiłam za grube, ale przepis nie jest precyzyjny.
Obrazek
viola
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 31
Rejestracja: wt 01 lip, 2008 15:00
Lokalizacja: pruszków

Post autor: viola »

dla mnie niebyły zapychające ani zbyt mączne( może za krótko wyrabiałaś ciasto) .Szczerze mówiąc to ze wszystkich ciastek jakie piekłam ;( te najbardziej mi smakowały,ale tak jak pisałam wcześniej przepis troche zmodyfikowałam.
ODPOWIEDZ